Het coronavirus Nederland: hoe zit het met besmettingen? Bekijk het aantal Nederlandse besmettingen, de belangrijkste symptomen en behandeling. Onderstaande cijfers gelden voor de periode eind 2019/2020.
Uitbreken van het coronavirus
Een coronavirus is in veel gevallen ongevaarlijk, het veroorzaakt een normale verkoudheid. Er zijn zeven varianten van dit virus die wel gevaarlijk zijn. Zo kennen we de ziekten SARS en MERS, veroorzaakt door een variant van het coronavirus. Het Wuhan virus is ook een gevaarlijke variant.
Dit coronavirus is voor het eerst gezien op een vismarkt in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Op deze markt worden levende en dode dieren verkocht. De kans is dan ook groot dat het virus via een van deze dieren verspreid is. Dit besmettelijke virus verspreidt zich van mens op mens. Het ontstond eind 2019 in Wuhan maar heeft zich toen al snel verspreid naar andere Chinese steden en provincies. Een maand later waaide het virus over naar Europa. Je ziet dat het virus best besmettelijk is.
Coronavirus Nederland: de stand van zaken
Het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RVIM) houdt de ontwikkelingen van het coronavirus Nederland bij. Hieronder een overzicht van het aantal besmettingen en doden in Nederland, veroorzaakt door dit coronavirus:
- december 2019: nul besmettingen
- januari 2020: nul besmettingen
- februari 2020: 2 besmettingen
- maart 2020: minimaal 5.560 besmettingen + 276 doden
- april 2020: minimaal 40.000 besmettingen + 5.100 doden
- Juli 2020: minimaal 53.000 besmettingen + 6.145 doden.
De leeftijd van dodelijke slachtoffers ligt tussen de 50 en 95 jaar.
Symptomen van het coronavirus
Een groot gedeelte van de patiënten krijgt te maken met longontsteking. Van alle patiënten heeft 25% ernstige symptomen. Het zijn vooral ouderen en zwakkeren (mensen met een ziekte) die extra risico lopen. Dit zijn de eerste coronavirus symptomen:
- koorts
- hoesten
- kortademigheid
- ademhalingsproblemen
In ernstige gevallen ontstaat er een longontsteking of een bloedvergiftiging. Wanneer de patiënt erg ziek is binnen de nieren uitvallen. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat de patiënt komt te overlijden. Daarom is het belangrijk om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Behandeling en herstel
Er is geen directe behandeling mogelijk. Dit komt omdat een virus zich moeilijk laat uitroeien. Op zich is dit geen probleem, we leven al eeuwenlang met en naast verschillende soorten virussen. Een virus leeft dankzij zijn gastheer. Je kunt je voorstellen dat een virus zijn gastheer niet wil doden, anders heeft hij zelf geen overlevingskansen. Waarom veroorzaakt een virus dan soms ernstige ziekteverschijnselen?
Het gaat dan om een nieuw virus dat zijn eigen kracht nog niet goed kent. Na verloop van tijd zwakt het virus zichzelf af. Dit duurt enkele weken tot enkele maanden, soms nog wel langer.
Behandeling van het coronavirus met behulp van antibiotica is zinloos: dit werkt alleen tegen bacteriën. Wel worden er verschillende antivirale middelen getest. Ook wordt bekeken of er een vaccinatie tegen het coronavirus mogelijk is. Hierbij wordt een verzwakte variant van het virus ingespoten, waarna het lichaam antistoffen aanmaakt.
Hij ernstige ziekte is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Hierbij worden antivirale middelen toegediend, maar ook een longontsteking of andere bijkomende klachten behandeld.
Coronavirus Nederland, moet ik een mondkapje dragen?
In China dragen ze bijna allemaal een mondkapje. Dit doen ze om zichzelf te beschermen tegen verschillende virussen en bacteriën. Werkt het ook? Nee, de goedkope mondkapje hebben geen enkel nut. Ze sluiten de mond onvoldoende af aan laten hierdoor virussen en bacteriën door.
Moet je bij het coronavirus Nederland dan wel of geen mondkapje dragen? Dit is alleen zinvol wanneer je gebruik maakt van een beschermend mondkapje. Daarnaast moet je dit nauwkeurig dragen en regelmatig verwisselen. Omdat deze mondkapjes niet heel goedkoop zijn, is dit voor veel mensen geen optie. Bekijk hieronder het verschil tussen de dure en goedkope mondkapjes.
Wat jezelf nog kunt doen
Het coronavirus kan in Nederland opduiken of zich verspreiden. Wanneer het virus opduikt is een reiziger hier de veroorzaker van. Het is belangrijk dat deze persoon geïsoleerd en behandeld wordt. Bij verspreiding van het coronavirus worden steeds meer mensen ziek. Wanneer er sprake is van verspreiding van het virus is hier weinig tegen te doen.
In januari 2020 zijn vijf Limburgers (Sittard) na hun terugkomst vanuit een besmet gebied direct weer aan het werk gegaan. Het blijkt dat het coronavirus zich al binnen de incubatietijd verspreidt. Ondanks dat de Limburgers na een aantal dagen verplicht thuis moesten blijven, is het niet te zeggen of ze anderen toch besmet hebben. Wat kun je doen om besmetting te voorkomen? Vermijd contact met mensen die uit een besmet gebied komen.
Draag eventueel een goed mondkapje en zorg dat je immuunsysteem optimaal werkt. Dit betekent niet roken, gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique