Coronavirus, hoe is dit overdraagbaar?

Op 1 maart 2020 zijn de eerste acht Nederlandse besmettingen met het coronavirus bekend. Van hieruit kan het zeer snel gaan. Het coronavirus, hoe is dit overdraagbaar? Mag je nog wel handen schudden en hoe zit het met begroeten van afstand? Laten we eens gaan kijken hoe het virus zich verspreidt.

Dit moet je over het coronavirus weten

Het coronavirus is een nieuw virus uit de groep coronavirussen, waartoe ook SARS en MERS behoort. Dit virus veroorzaakt niet alleen een verkoudheid maar ook koorts en luchtwegklachten. In ernstige gevallen ontstaat er een longontsteking.

Dit virus is in december 2019 voor het eerst in de Chinese stad Wuhan opgedoken. Van hieruit heeft het zich snel over de rest van de wereld verspreid. In Noord-Italië, regio Lombardije, is er eind februari een flinke uitbraak ontstaan. Van hieruit heeft het virus zich over de rest van Europa weten te verspreiden.

Coronavirus, hoe overdraagbaar?

Een virus verspreidt zich over het algemeen via kleine druppeltjes vocht die in de lucht terechtkomen. Hoe is het coronavirus overdraagbaar? Door hoesten en niezen komt het virus via kleine druppeltjes vocht naar buiten. Dit gebeurt via de keel, longen of neus.

Deze druppeltjes vocht kunnen zich via de lucht verspreiden. Wanneer iemand anders een druppeltje vocht inademt, raakt deze met het virus besmet. Hoe zieker een patiënt is, hoe meer deze het virus verspreidt.

Besmetting via voorwerpen

Het coronavirus is niet alleen via de lucht overdraagbaar maar ook via voorwerpen. Wanneer iemand in zijn hand hoest of niest zijn er besmette druppeltjes vocht op de handen aanwezig. Bij aanraking van een voorwerp zoals de deurklink bevindt het virus zich op dit voorwerp. Wanneer iemand anders dit voorwerp aanraakt, heeft deze persoon het virus op zijn handen zitten.

Zodra deze persoon de handen naar het gezicht brengt, kan het virus via de mond of neus het lichaam binnendringen. Overigens kan het coronavirus niet onbeperkt op voorwerpen blijven leven. Voor de meeste oppervlakten geldt een overlevingsduur van maximaal 72 uur. Op bepaalde oppervlakken kan het coronavirus tot negen dagen blijven leven.

Coronavirus overdraagbaar via muggen, feit of fabel?

Sommige ziekten zijn overdraagbaar via muggen. Het corona virus kan niet via muggen worden overgedragen.

Zoveel afstand houden van een besmet persoon

Het is duidelijk dat het coronavirus via hoesten of niezen overdraagbaar is. Toch kan het virus via de lucht geen oneindige afstand afleggen. Het wordt aangeraden om minimaal 2 m afstand van een besmet persoon te houden. Verder geen fysiek contact zoals de hand vasthouden, knuffelen of kussen.

Besmetting via voorwerpen voorkomen

Voor een besmet persoon is het belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. Dit kan de persoon doen door in een papieren zakdoekje of in de elleboog te hoesten of te niezen. Maak deurklinken en veel aan geraakte voorwerpen regelmatig schoon.

Let op met kleine kinderen, deze stoppen speelgoed en voorwerpen vaak in de mond. Deel geen speelgoed met andere kinderen en maak het speelgoed regelmatig schoon. Grondig de handen wassen blijft het beste advies om besmetting met het corona virus te voorkomen.

Desinfecterende handgel

Wanneer je niet thuis bent, heb je niet altijd de mogelijkheid om de handen met water en zeep te wassen. Daarom is het verstandig om een desinfecterende handgel mee te nemen. In deze handgel zit alcohol. Het virus wordt gedood door zeep of alcohol.

Bekijk desinfecterende handgel

Het gebruik van een mondkapje/ mondmasker

Bij de uitbraak van een nieuw virus lopen heel wat mensen met mondkapjes rond. Vooral in China zie je dit veel, omdat hier ook heel wat virussen rondzwerven. In combinatie met de dichte bevolking loop je daar eerder kans op besmetting met een virus.

Wat is het nut van een mondkapje en moet je dit dragen? Zolang jij je binnenshuis bevindt en je huisgenoten zijn niet besmet, heeft het dragen van een mondkapje niet veel nut. Ben je zelf besmet, dan is het beter om een mondkapje te dragen en hiermee te voorkomen dat jij jouw huisgenoten of anderen besmet.

Buitenshuis kan het dragen van een mondkapje wel verstandig zijn, vooral wanneer je in (direct) contact met anderen komt. Hierbij scheelt het of jij je binnen 2 m afstand van iemand anders bevindt (hoger risico). Het dragen van een mondkapje kan dan wel verstandig zijn.

Mondkapjes met beschermingsfactor FFP1 houden voor minimaal 84% een virus tegen. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter een virus wordt tegengehouden. Zo geeft een mondkapje met de laagste beschermingsgraad al een redelijk goede bescherming tegen het coronavirus.

Tag: coronavirus hoe overdraagbaar


? Wat is het coronavirus?

Dit virus is eind 2019 voor het eerst opgedoken. Het gaat hier om een virus dat een (zware) longontsteking kan veroorzaken. Meer lees je in het artikel coronavirus, wat te doen.

? Hoe besmettelijk is het coronavirus?

Wanneer iemand de eerste ziekteverschijnselen vertoont dan deze anderen besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij of zij anderen kan infecteren. Bekijk ook de behandeling.

? Wat moet ik doen wanneer ik besmet ben?

Ben je in contact geweest met een besmet persoon of kom je uit een risicogebied? Heb je klachten als koorts, hoesten en mogelijk kortademigheid? Bel dan naar de huisarts (niet langsgaan om verdere besmetting te voorkomen). Lees ook coronavirus en zwangerschap.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique