Coronavirus: binnenblijven/ thuis blijven! Hoe los je dit op?

Het coronavirus breidt zich steeds verder uit. In Italië ligt het sterftepercentage al op 6,5% (12 maart 2020). In Nederland nog onder de 1%, maar dit kan zomaar stijgen. Binnenblijven of thuis blijven bij het coronavirus voorkomt dat je in contact komt met besmette patiënten. Ben jij hier al op voorbereid?

Richtlijnen van RIVM

De overheid volgt de richtlijnen van het RIVM. Deze heeft eerder laten weten dat het beter is om geen handen te schudden. Zo verklein je de kans op verspreiding, voor jezelf maar ook voor anderen. Daarnaast is het belangrijk om de handen regelmatig met warm water en zeep te wassen. Zijn de handen niet zichtbaar vies, dan mag dit ook met ontsmettende handgel. Vergeet evengoed niet om een aantal maal water en zeep te gebruiken!

Bekijk alle ontsmettende handgel

De overheid heeft op 9 maart aan Brabanders geadviseerd om zo weinig mogelijk nieuwe contacten aan te gaan. Binnen blijven is hiermee een goede keuze. Hoe zit het met de rest van Nederland met betrekking tot het corona en binnenblijven?

Binnenblijven en thuisisolatie

Binnen blijven betekent thuisisolatie. Ook wel thuis blijven genoemd. Dit is vooral belangrijk wanneer je besmet bent met het coronavirus. Zo kun je anderen niet besmetten en thuis uitzieken. Alleen bij ernstige symptomen is een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Tot 31 maart 2020 moet iedereen in Nederland bij verkoudheid of griep thuis blijven!

Ben je niet ziek maar wil je toch zoveel mogelijk binnen blijven? Dit is verstandig wanneer er veel besmettingen in jouw omgeving zijn. Binnenblijven betekent thuiswerken, de kinderen niet naar school sturen en mogelijk ook niet naar de winkel. Bij een ernstige uitbraak sluit de overheid verschillende winkels. Deze maatregel hebben verschillende landen al genomen.

Voedsel inslaan

Bij het coronavirus binnenblijven, hoe overleef je de komende weken? Dit doe je door voedsel in te slaan. De overheid zegt dat je geen voedsel hoeft in te slaan, maar klopt dit wel? Wat wanneer straks blijkt dat de winkels bijna leeg zijn? In Noord-Italië en een aantal andere landen zijn de schappen in winkels al nagenoeg leeg. Bovendien staan er lange rijen voor de supermarkt. Wil je dit voor zijn, sla dan voortijdig voedsel in.

Een complete lijst met betrekking tot voedsel inslaan vind je op deze pagina. Print de lijst uit en ga hiermee naar de winkel of bestel je boodschappen online.

Zorg dat je alles in huis hebt

Niet alleen aan voedsel inslaan maar ook verzorgingsproducten, babyproducten en dierenvoeding. Mogelijk heb je ook medicatie nodig, bestel deze tijdig. Overigens zullen supermarkten en apotheken altijd open blijven of zijn wel bereikbaar.

Heb je nog dingen nodig met betrekking tot je werk of studie? Regel dit dan ook gelijk. Denk hierbij aan een laptop of computer, je smartphone maar ook batterijen, misschien wel een rekenmachine of schriften en andere zaken die je nodig hebt.

Hoe zit het met opname in het ziekenhuis?

In Nederland zijn er 200 geïsoleerde kamers in ziekenhuizen beschikbaar. Dit betekent dat er maximaal 200 ernstig zieke patiënten kunnen worden opgenomen. Bij plaatsgebrek kunnen er meerdere patiënten op één kamer.

Wanneer de 200 geïsoleerde kamers vol zijn, dan moeten ziekenhuizen ernstig zieke patiënten weigeren. Volgens het draaiboek zullen dit in eerste instantie 80 plussers en premature baby’s (tot 24 weken) zijn. Juist hierdoor is het belangrijk om bij een ernstige uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek geen contact met mogelijk besmette patiënten, breng ook geen bezoek aan mensen die in het ziekenhuis liggen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique