Coronavirus bij een peuter: dit merkt je kind ervan

Het coronavirus veroorzaakt veel meer dan een griep: het is een virus dat diep in de longen kan gaan zitten. Het coronavirus bij een peuter verloopt in veel gevallen milder dan bij volwassenen. Toch kan het kind er wat van merken en in sommige gevallen ernstig ziek worden.

Kinderen zijn kwetsbaar maar beter bestand tegen het virus

Over het algemeen zijn kinderen kwetsbaarder. Hun afweersysteem werkt nog niet optimaal. Dit verklaart waarom kinderen vaker griep krijgen of verkouden zijn.

Het coronavirus is een virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Dit virus dook voor het eerst begin december 2019 in de Chinese stad Wuhan op. Binnen enkele weken had het virus zich wereldwijd verspreid. In maart 2020 behoorde het coronavirus tot een pandemie. Hoewel kinderen kwetsbaarder zijn lijken ze beter bestand tegen dit virus.

Peuters minder vaak ernstig ziek

Wereldwijd zijn er maar weinig peuters of jonge kinderen ernstig ziek geworden als gevolg van het coronavirus. Ook blijkt dat kinderen het virus minder vaak te pakken krijgen. Ruim 90% van de patiënten heeft een leeftijd van 30-80 jaar. Slechts 1% is tussen de nul en negen jaar waaronder ook peuters.

Dit laat zien dat een peuter het coronavirus minder vaak oploopt. Mocht de peuter toch ziek worden, wat merk je hier dan van?

Symptomen coronavirus bij peuter

Kinderen krijgen bijna nooit klachten van dit virus. Mochten klachten zich toch voordoen dan bestaan deze uit verkoudheid, hoesten, niezen of keelpijn. Er kunnen een of meerdere klachten ontstaan.

Soms veroorzaakt het coronavirus bij de peuter ernstige klachten. Het gaat dan om een moeilijke ademhaling en benauwdheid. De peuter wordt steeds zieker. Er ontstaat koorts (boven de 38 °C). Het is belangrijk om bij ziekte regelmatig de lichaamstemperatuur op te meten.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Wanneer de peuter steeds zieker wordt en moeilijker ademhaalt is het belangrijk om direct de huisarts te bellen. Ga bij een pandemie nooit naar de huisarts toe. De kans is groot dat de peuter andere patiënten besmet. De huisarts stelt aan de telefoon een aantal vragen. Afhankelijk van de antwoorden komt de huisarts naar de peuter toe.

De huisarts onderzoekt het kind. Indien dit nodig is wordt het kind in het ziekenhuis opgenomen.

Kan een peuter het coronavirus overdragen?

Peuters en andere leeftijdsgroepen krijgen het virus minder vaak te pakken of vertonen geen tot milde verschijnselen. Uit een Chinees onderzoek blijkt dat 13% van de positief geteste kinderen helemaal geen symptomen heeft.

Hetzelfde onderzoek vermeldt dat kinderen waarschijnlijk een grote rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Dit kan ondanks dat ze milde klachten of helemaal geen klachten hebben. Een peuter kan dus het virus overdragen zonder hier echt ziek van te zijn. Het virus blijft ook wekenlang na besmetting in de ontlasting achter. Bij peuters die niet zindelijk zijn is dit een bron van besmetting voor anderen.

Waarom worden peuters en kinderen minder ziek?

De vraag is waarom een peuter van het coronavirus minder ziek wordt dan een volwassene. Hier moet nog veel onderzoek naar gedaan worden. Een verklaring zou kunnen zijn dat peuters en kinderen meer antilichamen hebben. Ze zijn gedurende de winter in aanraking gekomen met verschillende virussen. Het immuunsysteem werkt hierdoor op volle kracht.

Waarschijnlijk reageert het immuunsysteem van een kinderlichaam ook anders dan dat van een volwassene. Dit zou ook kunnen verklaren waarom baby’s, peuters, kleuters en tieners minder ernstig ziek worden.

Voorkomverspreiding van het virus

Met een peuter in huis is het belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen. De Nederlandse overheid heeft in 2020 scholen en kinderdagverblijven gesloten. Toch vinden ze het niet nodig om kinderen van elkaar te distantiëren. Hierdoor komen peuters, kleuters en andere kinderen nog veel met elkaar in contact.

Het is niet ondenkbaar dat kinderen het virus op elkaar overbrengen en vervolgens mee naar huis nemen. Omdat niets zeker is werkt social disdancing nog altijd het beste. Houd kinderen zoveel mogelijk bij andere zieke kinderen vandaag. Laat ze gerust buitenspelen, maar dan wel op 1,5 m afstand van andere kinderen. Was de handen van de peuter meerdere malen per dag. Een goede hygiëne voorkomt snellere verspreiding van het virus.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique