Coronavirus behandeling, hoe zit dat? Bij een nieuw virus duurt het vrij lang voordat hier een vaccin voor beschikbaar is. Ondertussen raken vele mensen besmet. Is er al een coronavirus behandeling mogelijk? Bekijk de behandelmethode en wat je zelf kunt doen.
Besmetting met het coronavirus
Hoe raak je besmet met het coronavirus en wat houdt dit virus eigenlijk in? Corona staat voor een groep virussen. De meeste virussen uit deze familie veroorzaken een normale verkoudheid. Er zijn een aantal varianten die een ernstige ziekte veroorzaken zoals SARS en MERS. Het Wuhan-virus is een virus dat in 2019 is ontstaan.
Besmetting vindt van mens op mens plaats. Waarschijnlijk was de eerste besmetting van dier op mens. Tegenwoordig is het virus aangepast aan zijn menselijke gastheer en zal hierdoor niet snel terug naar een dier worden overgebracht.
Belangrijke symptomen coronavirus
Een besmetting met een normaal coronavirus veroorzaakt symptomen zoals hoesten, niezen, een grieperig gevoel en soms lichte koorts. Het coronavirus 2019/2020 is een stuk sterker. Dit zijn de meest voorkomende coronavirus symptomen:
- hoesten
- kortademigheid
- koorts
De meeste mensen hebben alleen last van bovenstaande symptomen. In sommige gevallen ontstaan er meer ernstige symptomen waaronder bloedvergiftiging en aantasting van de nieren. Voor mensen met een zwak immuunsysteem kan dit virus dodelijk zijn.
Coronavirus behandeling
Uit cijfers blijkt dat 2% tot 4% van de patiënten overlijdt. Het gaat voornamelijk om patiënten met een verzwakte afweer zoals ouderen en zieken. Er is geen coronavirus behandeling mogelijk: antivirale middelen kunnen de symptomen wel afremmen. Verder is het een kwestie van vertrouwen op het eigen afweersysteem.
Bij ernstige symptomen is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Het toedienen van extra zuurstof verlicht de klachten van kortademigheid.
Wat te doen bij besmetting?
Het is allereerst belangrijk om besmetting te voorkomen. Is er sprake van een ernstige uitbraak in de omgeving, vermijd dan contact met zieke mensen. Een mondkapje kan helpen om verspreiding of besmetting te voorkomen. Helaas gebruiken de meeste mensen een verkeerd mondkapje. Het gaat hierbij om een mondkapje dat onvoldoende afsluit en geen filter bevat. Hierdoor kan het virus alsnog voor besmetting zorgen.
Het juiste mondkapje is van stevig materiaal en sluit volledig af. Het bevat een filter, waardoor het virus niet de luchtwegen in kan (of uit kan). Een dergelijk mondkapje is prijziger maar biedt wel de beste bescherming. Het wordt vooral door medische specialisten gebruikt.
Vaccinatie tegen het coronavirus
Is vaccineren tegen het coronavirus mogelijk? Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccinatie gemiddeld 10 jaar. Bij uitbraak van een nieuw virus is het belangrijk dat dit een stuk sneller gebeurt. Het is een beetje een race tegen de klok. Wat is eerder: het op de markt komen van het nieuwe vaccin of het virus dat zichzelf afzwakt?
Met een vaccin wordt een eiwit dat op het virus lijkt in het lichaam gespoten. Het lichaam maakt antistoffen tegen dit eiwit aan. Kom je daarna in aanraking met het betreffende virus, dan weet het lichaam hier direct op te reageren en schakelt het virus uit. Vaccineren voorkomt dus niet dat je in aanraking komt met het virus maar zorgt er wel voor dat je hier niet ziek van wordt.
Vaccin komt eerder dan gedacht
Het probleem met de ontwikkeling van een nieuw antilichaam is dat het tijd nodig heeft. Het kan lang duren voordat het vaccin in grote hoeveelheden beschikbaar is. Daarnaast zijn er te weinig fabrieken die op antilichamen testen en een vaccin ontwikkelen en produceren. Bij de uitbraak van Ebola heeft het zes maanden geduurd voordat er een middel was dat op mensen kon worden getest.
Zodra een vaccin beschikbaar is, zal de uitbraak al voorbij zijn of zijn er juist miljoenen mensen wereldwijd besmet. In dit laatste geval zal het lastig zijn om voor voldoende vaccins te zorgen.
Update: inmiddels is er tóch een vaccin beschikbaar, dat vanwege de ernst van de situatie nu al op mensen wordt getest (februari 2020). Verwacht wordt dat eind 2020 een vaccin beschikbaar zal zijn.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique