Coronavirus baby: symptomen en behandeling

Besmetting met het coronavirus bij een baby: hoe gevaarlijk is dat? Heb je het over het nieuwe 2019-virus (Wuhan), dan kan dit ernstige symptomen met zich meebrengen. Lees meer over besmetting, symptomen en behandeling. Inclusief tips over het voorkomen van contact met het virus.

Korte uitleg over het corona virus

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus dat in 2019 ontstaan is. Dit is geen normaal verkoudheidsvirus maar is vele malen sterker. Hierdoor brengt het grote gezondheidsrisico’s met zich mee.

Het nieuwe coronavirus waar iedereen het over heeft wordt ook wel het Wuhan virus genoemd. Dit komt omdat dit virus op een (onhygiënische) vismarkt in het Chinese Wuhan is ontstaan. Vanuit deze stad heeft het virus zich snel over de rest van de wereld verspreid. Lopen baby’s extra risico? Laten we eerst eens naar besmettingswijze kijken.

Zo word jij of je baby besmet

Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes vocht, vaak door hoesten of niezen. Besmetting vindt ook via de handen plaats, waarbij het virus zich op deurklinken, voorwerpen of kleding bevindt. Handen schudden (elkaar de hand geven) zorgt ook voor verspreiding van het virus. Daarnaast is bekend dat het coronavirus zich via de ontlasting kan verspreiden.

Hoe raakt een baby besmet met het virus? Vaak door besmette mensen in de directe omgeving. Virusdeeltjes zweven door de lucht of komen bij de baby via handen of besmette voorwerpen terecht. Baby’s stoppen hun handjes of voorwerpen vaak in de mond, wat besmetting nog gemakkelijker maakt.

Coronavirus baby: de symptomen

Niet iedereen krijgt dezelfde symptomen. Zo zijn er besmette personen die amper symptomen vertonen of hier helemaal niet ziek van worden. Dit zijn de meest voorkomende coronavirus symptomen (COVID-19 ziekte):

  • hoesten
  • neusverkoudheid
  • keelpijn
  • longklachten
  • koorts

Ongeveer 20% tot 25% van de besmette patiënten krijgt ernstige klachten. Het gaat dan om klachten als kortademigheid, een bloedvergiftiging of het uitvallen van de nieren. Tot nu toe is gebleken dat 2% tot 2,5% van de patiënten overlijdt.

Een baby die besmet is met het coronavirus zal de volgende symptomen vertonen:

  • hoesten
  • loopneus (snotneus)
  • veel huilen
  • niet willen drinken
  • koorts
  • slecht slapen of juist veel slapen
  • mogelijk kortademig

Is het coronavirus ernstig voor baby’s?

Bepaalde groepen mensen hebben een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze gevoeliger zijn voor dit virus. Dit zijn mensen met een onderliggende ziekte of ouderen. Pasgeboren baby’s hebben vanuit de zwangerschap bepaalde antistoffen meegekregen. Alleen wanneer de moeder tijdens de zwangerschap besmet is geraakt met het coronavirus, maakt ze antistoffen aan. Deze antistoffen worden via de placenta op het ongeboren kind overgedragen.

Pasgeboren baby’s en jonge kinderen (peuters en kleuters) zijn zeer bevattelijk voor virale infecties. Dit geldt dus ook voor besmetting met het coronavirus. Het coronavirus kan op twee manieren ernstig zijn voor een baby:

  1. baby’s lopen sneller een infectie op
  2. het immuunsysteem kan het virus minder goed verslaan

Behandeling van het corona virus

Wat moet je doen wanneer een baby besmet is met dit virus? Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts, kinderarts of het consultatiebureau. Zolang het virus een bedreiging vormt moet ieder besmet persoon gecontroleerd worden. Hierna volgt een behandeling of quarantaine (of beiden).

Behandeling bestaat vaak uit het toedienen van antivirale medicatie of extra zuurstof. Een en ander is afhankelijk van de onderliggende klachten en de ernst hiervan.

Wat je zelf ter voorkoming kunt doen

Niemand wil dat zijn of haar baby besmet wordt met het corona virus. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, waarmee je de kans op besmetting verkleint.

Reis niet met een baby naar besmette gebieden. Dit zijn in ieder geval de Chinese stad Wuhan (bron van besmetting) en omliggende regio’s. In februari 2020 heeft het virus zich door heel China verspreid.

Zijn mensen in je eigen omgeving besmet? Ga hier voorlopig niet op bezoek en voorkom ook dat deze mensen bij jou thuis komen. Vermijd direct contact.

Alleen wanneer er sprake is van een grote uitbraak in je eigen regio, is het verstandig om een mondkapje of mondmasker te dragen. Dit geldt niet alleen voor jezelf maar natuurlijk ook voor de baby. Kies wel voor het juiste mondkapje met een minimale bescherming van FFP2 of FFP3.

Deel geen speelgoed met andere baby’s of kinderen. Dit geldt al helemaal wanneer het virus zich snel verspreidt. Ontsmet speelgoed regelmatig met een desinfecteren middel. Hieronder vind je een aantal desinfecterende producten.

Zorg ook voor schone handen. Was je eigen handen en die van de baby regelmatig met lauw water en zeep of gebruik een desinfecterende handgel. Dit doodt het virus, waardoor besmetting en verspreiding minder snel gaat.

Waarom is het nieuwe coronavirus gevaarlijker dan de griep?

De griep veroorzaakt jaarlijks meer doden dan het nieuwe coronavirus. Toch wordt deze laatste als gevaarlijker beschouwd. Dit komt omdat het om een nieuw virus gaat, waarbij de verspreiding en uitwerking nog niet goed bekend is.

Ook over de combinatie coronavirus & baby is nog niet veel bekend. De kans is wel groot dat dit virus later tot een normaal verkoudheidsvirus muteert, waarbij het een stuk minder slachtoffers maakt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique