Coronavirus & AliExpress: zijn pakketjes wel veilig?

Het coronavirus (Wuhan-virus) verspreidt zich vanuit China snel over de rest van de wereld. Wij zuinige Nederlanders kopen heel wat producten bij het Chinese AliExpress. Is het met het oog op het virus wel verstandig om pakketjes vanuit China over te laten komen? Bekijk alles over het coronavirus en AliExpress.

Verspreiding van het coronavirus

In december 2019 (misschien al iets eerder) is er een nieuw virus ontstaan. Dit geheel nieuwe virus staat bekend onder de noemer coronavirus, waarbij corona een verzamelnaam van een groep virussen is.

Dit virus is voor het eerst op een vis -en dierenmarkt in het Chinese Wuhan opgedoken. Een maand later zijn er al meer dan 7000 besmettingen en meer dan 170 doden. Het virus heeft zich binnen een maand snel naar andere landen verspreid waaronder Europa (in Frankrijk en Duitsland ontstaan de eerste besmettingen).

Pakketjes van AliExpress

We letten graag op de centen, daarom bestellen we al jarenlang bij AliExpress. Iedereen weet dat deze pakketjes rechtstreeks uit China komen (soms uit andere landen). Nu blijkt de Chinese stad Wuhan, de eerste bron van besmetting, ook nog eens een echte productiestad te zijn. De kans is dus groot dat het pakketje afkomstig is uit deze stad. Is zijn nog wel zo veilig om je pakketje vanuit China naar Nederland te laten verschepen of vliegen?

Coronavirus AliExpress: zo veilig is het

Laten we eerst eens gaan kijken hoe een virus leeft en zich verspreidt. Een virus bestaat uit stukjes erfelijk materiaal. Het is volledig afhankelijk van een gastheer en kan dus niet zelfstandig leven. Het virus gebruikt de lichaamscellen van zijn gastheer als energiestofwisseling. Dankzij de stofwisseling van cellen kan het virus zich vermeerderen.

Virussen waaronder ook het coronavirus verspreiden zich via druppeltjes door hoesten of niezen. Via deze druppeltjes kan het virus een tijdje door de lucht reizen maar bijvoorbeeld ook op een deurklink of een pakketje achterblijven.

Helaas voor het virus is deze buiten het lichaam van zijn gastheer erg kwetsbaar. Het virus droogt snel uit en kan niet goed tegen hitte of kou. Het virus kan gedurende 8-48 uur buiten het lichaam overleven. Dit hangt een beetje van het oppervlak af: op papier leeft het virus maximaal 12 uur en op een niet poreus oppervlak tot wel 48 uur.

Dus: het virus overleeft kort op AliExpress pakketjes

Je hebt kunnen zien dat een virus op een verpakking zoals papier of plastic maximaal 12 uur kan overleven. Een pakketje vanuit China is gemiddeld 7-14 dagen onderweg. Per luchtpost kan dit 5-7 dagen duren, wanneer het verscheept wordt duurt het soms wel drie weken.

Het coronavirus en AliExpress pakketjes: dit is veilig. Het virus is tegen de tijd dat het pakketje in Nederland aankomt al lang gestorven.

Zijn producten van AliExpress besmet?

Je pakketje komt goed verpakt aan en je weet dat er geen virus op het verpakkingsmateriaal zit. Hoe zit het eigenlijk met het product zelf, is dat ook besmet? Het kan best dat een besmette medewerker jouw bestelde product voorzien heeft van het coronavirus.

Echter, en dan komen we toch weer bij bovenstaande uit, kan het virus niet lang genoeg overleven. In het gunstigste geval (voor het virus dan) blijft deze gedurende 48 uur op jouw product leven. Het pakketje komt op zijn vroegst pas na 5-7 dagen bij jou thuis aan. Het enige dat je aantreft is een leuk product met wat dode virussen. Niet dat je dit virus met het blote oog ziet, maar het is maar om je een idee te geven.

Bescherm jezelf tegen het coronavirus

Wist je dat er veel is dat je zelf tegen het corona virus kan doen? Ten eerste is het belangrijk dat je het eigen immuunsysteem gezond houdt. Niet roken, gezond en gevarieerd eten en regelmatig bewegen. Moet je hoesten of niezen, doe dit dan in de binnenkant van je elleboog. Was je handen regelmatig met warm water en zeep of gebruik een desinfecterende middel.

Bekijk desinfecterende middelen

Maak deurknoppen en deurklinken regelmatig schoon. Komt het coronavirus naar Nederland en is er sprake van een flinke uitbraak, dan kan het helpen om een mondkapje te dragen. Er zijn twee typen mondkapjes: de goedkope die niet beschermen en de duurdere die wel beschermen. Een mondkapje moet namelijk een filter bevatten en goed aansluiten.

Heb je het vermoeden dat je het coronavirus hebt opgelopen, neem dan contact met je huisarts op.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique