Coronavirus & alcohol, middel om virus te doden

Het coronavirus en alcohol, wat doet deze combinatie? Zoals je misschien wel weet is het nieuwste coronavirus eind januari 2020 uitgeroepen tot een pandemie. Dit betekent dat het virus een bedreiging voor de gezondheid van de wereldbevolking vormt. Er zijn verschillende manieren om het virus te doden, waaronder alcohol.

Op bouw van het coronavirus

Onderstaande informatie moet je even goed doorlezen, zo weet je ook hoe de combinatie coronavirus & alcohol werkt.

Je zou het niet denken, maar een virus behoort tot de niet levende deeltjes. Een virus kan alleen leven en zich voortplanten door gebruik te maken van cellen van levende organismen. Een virus bestaat uit drie lagen. De kern bevat een soort nucleïnezuur, de buitenste laag een eiwitmantel.

Het coronavirus heeft aan de buitenkant uitsteeksels die zich vastzetten op haar receptoreiwitten van gastheercellen. Deze uitsteeksels zijn zeer fragiel en breken onder invloed van bepaalde stoffen makkelijk af.

Coronavirus – alcohol: wat doet deze combinatie?

Een virus waaronder ook het corona is buiten het lichaam van zijn gastheer erg kwetsbaar. Zo droogt het virus snel uit en kan het maximaal 48 uur zonder een gastheer leven. Het is dan ook logisch dat een virus zich snel wil verspreiden en een gastheer bereiken.

We kunnen de kwetsbare buitenkant van het coronavirus zeer gemakkelijk aanpakken. Door de buitenkant op te lossen sterft het virus, waardoor het geen gastheer meer kan besmetten. Alcohol heeft net als zeep een negatieve invloed op de uitsteeksels en de buitenkant van het coronavirus. Dit verklaart waarom ontsmettende middelen zo goed werken.

Ontsmetting geldt voor een enkel virusdeeltje

Wie zijn handen met alcohol of een desinfecterende middel ontsmet, doodt hier de aanwezige virusdeeltjes op de handen mee. Dit wil echter niet zeggen dat andere virusdeeltjes die door de lucht zweven ook gedood zijn. Waarom dan toch de handen desinfecteren? Omdat je hiermee een mogelijke besmetting voorkomt, bij jezelf of bij anderen.

Oppervlakken desinfecteren zorgt ervoor dat de virusdeeltjes op deze oppervlakken gedood worden. Denk maar eens aan deurklinken of het toilet. De lucht ontsmetten met alcohol voor normale burgers is bijna niet mogelijk. Volgens wetenschappers kan UV licht wél virusdeeltjes in de lucht doden, maar is dit te omstreden. Bovendien is (teveel) UV-licht schadelijk voor de mens en andere organismen.

Coronavirus desinfectie: middelen die echt werken

Let op: niet alle desinfecterende middelen werken tegen het menselijk coronavirus. Zo zijn er desinfecterende schoonmaakmiddelen van het merk Dettol met een verwarrende verpakking. Op de verpakking staat namelijk dat Dettol coronavirussen doodt. Wat de producent bedoelt is dat Dettol schoonmaakmiddelen de meest gangbare varianten van het coronavirus uitschakelt.

Het coronavirus verspreidt zich voornamelijk via vochtdruppeltjes (hoesten en niezen) en via de handen. Juist daarom is het belangrijk om de handen regelmatig te wassen of te ontsmetten. Gebruik hiervoor water en zeep of een desinfecterende handgel met alcohol. Het is de alcohol in het product die voor afbraak van het virus zorgt.

Bekijk alle desinfecterende handgel

Alcoholen 70% of 80%

Let op met de combinatie coronavirus alcohol. Onder de desinfecterende middelen zijn er alcoholen 70% of 80%. Die met 70% zijn geschikt voor algemene desinfectie tot een oppervlakte van 1 m². Alcoholen 80% zijn juist geschikt voor desinfectie van de huid, producten en instrumenten.

Hier vind je een lijst van desinfectie alcohol 80%

Moet ik alles ontsmetten?

Een virus verspreidt zich vaak via de lucht (vochtdruppeltjes). Besmette personen verspreiden het virus door hoesten of niezen. Daarnaast wordt het virus via voorwerpen en handen verspreidt. Denk maar eens aan handen schudden maar ook een deurklink waarop het virus zich bevindt.

Moet je alles ontsmetten? Nee, dit is niet noodzakelijk. Het belangrijkste is om de handen regelmatig te wassen. Wrijf niet met de handen door het gezicht, in de ogen en was de handen voordat je iets te eten klaargemaakt.

Deurklinken, speelgoed en andere zaken kun je wel ontsmetten. Bedenk dat het virus maximaal 48 uur op een voorwerp kan blijven leven. Ontvang je een AliExpress pakketje? Het duurt op zijn vroegst vijf dagen voordat dit pakketje bij jou thuis aankomt (vaak nog veel langer). Het is dan ook niet nodig om dit pakketje of de inhoud hiervan met alcohol te ontsmetten.

Coronavirus & alcohol drinken, kan dat?

Ben je besmet met het coronavirus? Dan krijg je last van hoesten, neusverkoudheid, koorts en mogelijk kortademigheid. Met deze klachten is het niet verstandig om alcohol te drinken. Hiermee verzwakt je het immuunsysteem.

Als laatste: Corona alcohol (bier)

Sommigen maken grapjes over het coronavirus en leggen de link met het corona bier. Corona is een Mexicaans bier met een alcoholpercentage van 4,5%. Dit bier is vooral onder jongvolwassenen erg populair. Je kunt geen coronavirus kopen, (dat wil je ook niet) maar wel het Corona bier.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique