Cola tegen maagzuur en maagklachten

Cola is een zoet smakende koolzuurhoudende frisdrank. Erg populair, maar wist je dat cola ook als geneesmiddel wordt ingezet? Cola bij maagzuur en maagklachten: dit is de geneeskrachtige werking. Ontdek wat deze frisdrank met je maag doet en hoe je maagklachten op een andere manier aanpakt.

Cola als geneesmiddel

De frisdrank cola kent zijn oorsprong in 1886. Het werd bedacht door de apotheker John Pemberton. Ja je leest het goed: een apotheker. Dit komt omdat deze frisdrank eerst als medicijn werd uitgevonden. Het moest helpen tegen hoofdpijn, zenuwaandoeningen en morfineverslaving.

De merken Pepsi en Dokter Pepper voegden vroeger het medicijn Pepsine aan cola toe. Pepsine is een enzym dat een belangrijke rol bij de spijsvertering in de maag speelt. Dankzij dit enzym worden eiwitten gemakkelijker afgebroken. Tegenwoordig zit pepsine niet meer in cola.

Cola bij brandend maagzuur

Heb je last van brandend maagzuur oftewel reflux? Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben er dagelijks last van. Bij brandend maagzuur stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Dit veroorzaakt een brandend en pijnlijk gevoel, maar ook zuur proeven. Daarnaast kun je een beklemmend gevoel achter het borstbeen ervaren.

De oorzaak van brandend maagzuur is te veel of vet eten, slecht functioneren van een sluitspier of te strakke kleding dragen. Andere oorzaken zijn zwangerschap, overgewicht, scherp gekruid voedsel etc.

Brandend maagzuur en cola drinken: helpt dat? Er wordt vaak gedacht van wel, toch is dit niet het geval. Frisdranken hebben een hoog zuurgehalte. De kooldioxide kan nog eens voor extra oprispingen zorgen. Cola bij brandend maagzuur heeft dus een negatieve werking, het verergert klachten alleen maar.

Wist je dat cola zelfs een veroorzaker van brandend maagzuur kan zijn? Heb je veel last van oprispingen, probeer dan eens tijdelijk geen frisdrank te drinken. Grote kans dat de klachten verminderen.

Cola bij maagklachten

Is cola nu wel of niet goed voor de maag? Bij sommigen helpt cola tegen maagpijn. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond, en het werkt ook niet bij iedereen. Er is namelijk ook een groep mensen die juist maagklachten door cola krijgt. Het is daarom altijd even zelf uitproberen.

Misselijkheid en diarree: de werking van cola

Helpt cola tegen misselijkheid? Ja, dit kan zeker werken. Cola heeft een pH-waarde van ongeveer 2,6 en is hiermee behoorlijk zuur. Het zuur kan de maag helpen bij het afbreken van voedsel. Bij misselijkheid of buikpijn biedt cola dus de nodige ondersteuning. Dit verklaart waarom sommigen hier baat bij hebben. Ook het koolzuur in frisdrank kan een positieve werking hebben. Door het koolzuur moet je boeren: dit zorgt voor ontluchten van de maag. Hierdoor kan de misselijkheid verdwijnen.

 Ben je misselijk, probeer dan eens wat cola te drinken. Je merkt al snel genoeg of dit voor jou wel of niet werkt. Word je alleen maar nog meer misselijk, laat dan de cola staan. Het maakt overigens niet uit of je cola of cola light gebruikt, het koolzuur blijft hetzelfde.  Wel bevat cola light citroenzuur, iets dat je bij gewone cola niet tegenkomt. Citroenzuur kan juist misselijkheid veroorzaken.

Helpt cola tegen diarree? Nee, dit kan de klachten alleen maar verergeren. Door de vele suikers in cola merk je dat diarree niet verdwijnt maar heviger wordt. Toch zijn er mensen die beweren dat cola bij diarree helpt. Het is echter de vraag of dit ook daadwerkelijk zo is. De symptomen van diarree verdwijnen namelijk ook zonder het gebruik van cola: het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Cola bij een maagzweer: wel of niet doen?

Bij een maagzweer is er een wondje in het slijmvlies van de maag aanwezig. Dit ontstaat vaak door de bacterie Helicobacter pylori. Ook bepaalde medicijnen kunnen een maagzweer veroorzaken. Belangrijkste symptomen van een maagzweer zijn:

  • Brandend maagzuur
  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Oprispingen of boeren
  • Snel in vol gevoel na het eten
  • Overgeven (soms met bloed)
  • Zwarte ontlasting (bij grote en diepe maagzweer)

Een maagzweer kan verergeren door het drinken van koolzuurhoudende dranken zoals cola. Het is bij een maagzweer belangrijk om geen alcohol te drinken en niet te veel en te vet te eten. Ook is het beter om cola, sinas en andere koolzuurhoudende dranken te laten staan.

Brandend maagzuur en andere maagklachten verhelpen

Af en toe brandend maagzuur is een vervelende maar geen gevaarlijke aandoening. Met een juiste levensstijl kunnen klachten sterk verminderen of verdwijnen. Veel last van brandend maagzuur? In dit geval bestaat behandeling uit medicijnen. Medicijnen leggen een beschermende laag aan of binden het maagzuur.

Daarnaast zijn er medicijnen die de productie van het maagzuur afremmen. Alleen bij ernstige klachten is een anti reflux operatie noodzakelijk. Hierbij wordt het bovenste deel van de maag in een lus om het onderste gedeelte van de slokdarm gedraaid.

Met deze huismiddeltjes kun je brandend maagzuur zelf effectief aanpakken:

  • Speeksel: met speeksel kun je brandend maagzuur verminderen. Neem direct na de maaltijd een suikervrije kauwgum, hierdoor heb je minder last van oprispingen.
  • Thee: vooral kamillethee heeft een kalmerende werking. Ook muntthee kan de klachten verminderen.

Bekijk kamillethee

  • Kruiden: probeer venkel, zomeralsem of karwijkruid tegen brandend maagzuur.
  • Tabletten: zantac helpt langdurig bij brandend maagzuur het werkt snel en effectief.

Naar zantac bij maagzuur en oprispingen

Heb je maagklachten zoals pijn in de bovenbuik: bekijk dan eerst wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Soms is hier een medisch onderzoek voor nodig. Dit kun je zelf doen bij maagklachten:

  • Leef gezond
  • Vermijd vette voedingsproducten, sterk gekruide gerechten, koolzuurhoudende dranken zoals cola, alcohol, koffie en chocola
  • Bij overgewicht afvallen
  • Probeer met het hoofdeinde van het bed omhoog te slapen
  • Vermijd stress en angst of doe hier iets aan

Gebruik je geneesmiddelen die maagklachten kunnen veroorzaken? Neem contact op met de huisarts. Mogelijk kan deze een ander medicijn voorschrijven of kun je het medicijngebruik verminderen. Doe dit altijd alleen in overleg met de behandelende arts.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique