Chinees eten en zwangerschap

Sint 2020Sint 2020

Lekker, chinees eten! Maar tijdens de zwangerschap niet altijd een goede keuze. Er is niks mis met Chinees of Indisch voedsel wanneer je het zelf thuis klaarmaakt. Je let goed op hygiëne, zodat je hier niet ziek van wordt. Maar wie bij de Chinees gaat eten heeft hier vaak geen grip op.

Zwanger, kan je alles eten?

Wanneer je zwanger bent kan je niet zomaar alles eten wat je wilt of waar je zin in hebt. Dit geldt overigens ook voor vrouwen die niet zwanger zijn, maar tijdens de zwangerschap moet je extra opletten. Sommige producten kunnen namelijk bepaalde bacteriën bevatten die schade aan de ongeboren vrucht of baby kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen er afwijkingen bij de baby ontstaan.

Af te raden voedingsmiddelen

Allereerst kan niemand bepalen wat jij wel of niet eet. Je bent baas over eigen lichaam en zelf verantwoordelijk voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Daarom praten we ook niet over het feit wat je niet mag eten tijdens de zwangerschap, maar wat je beter kan laten staan of wat we afraden. Rauwe eieren bijvoorbeeld, die kan je beter laten staan. Ze bevatten salmonella. Tijdens het koken of bakken wordt deze bacterie gedood, maar bij rauwe eieren blijven ze in leven.

Van de salmonellabacterie kan je zelf flink ziek worden. Voor de baby is er geen gevaar. Dit geldt wel voor listeria en toxoplasmose. Deze bacteriën vinden we in rauw vlees, vis, ongewassen groenten en zachte kaas. Een infectie met deze bacteriën kan leiden tot een miskraam een vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. Chinees eten en zwangerschap is ook niet altijd een goede combinatie.

Is Chinees voedsel veilig?

Onder Chinees voedsel verstaan we rijst, vlees, vis en groenten dat volgens de Chinees/ Indische keuken is klaargemaakt. Nou maakt het verschil of dit thuis of bij de Chinees bereidt is. Thuis nemen we (uiteraard) alle hygiënische voorschriften in acht. Op deze manier wordt de kans om ziek te worden van voedsel erg klein. Maar hoe zit dat bij een Chinees/ Indische restaurant en de afhaalchinees?

Uit de praktijk blijkt dat er maar weinig Chinees/ Indische restaurants bereid zijn de Nederlander een kijkje in hun keuken te gunnen. Waarom dit het geval is blijft onbekend. Is het de hygiëne waar ze een loopje mee nemen? Zijn het de producten die niet deugen? Lopen er dieren in de keuken rond? Of is het gewoon de mentaliteit die dit niet toelaat? In 2013 deed RTL een onderzoek naar Chinese keukens en wat bleek? Het waren de vieste keukens van alle soorten restaurants!

De hygiëne wordt dus niet al te nauw genomen bij dit soort restaurants. Niet alleen wat schoonmaken betreft, ook qua bereiding van voedsel schort er nogal wat aan. Het is dan ook niet voor niks dat veel mensen ziek worden na het eten van Chinees/ Indisch voedsel.

Zwanger, mag je chinees eten?

Ja, je mag voedsel dat bij de Chinees is gehaald, eten. Niemand verbiedt dit aan zwangere vrouwen. Maar of het aan te raden is, blijft de vraag. Veel mensen worden jaarlijks ziek na het eten van Chinees of Indisch voedsel. Dit heeft onder andere te maken met het bereiden van de rijst.

In ongekookte rijst bevindt zich de staafvormige bacterie Bacillus cereus. De bacterie vormt sporen waarmee hij zich vermenigvuldigt. Deze zijn tegen hitte bestand. Door de rijst te koken worden de sporen geactiveerd. De sporen ontkiemen en zullen uitgroeien tot nieuwe bacteriën. Het zijn juist de bacteriën waar we ziek van worden. Maar niet gevreesd: de rijst direct na het koken eten zorgt ervoor dat de ontkiemde sporen nog geen nieuwe bacteriën zijn geworden, Daar is de tijd te kort voor.

Bij de Chinees wordt deze gekookte rijst gedurende 24 uur op kamertemperatuur gedroogd. En dat is lang genoeg voor de sporen om te ontkiemen en uit te groeien tot de ziekmakende bacteriën. Met een beetje pech kan je hier flink ziek van worden.

Chinees eten als je zwanger bent

Omdat zwangere vrouwen altijd al een lagere weerstand hebben, worden zij eerder ziek. Het gevolg is een hevige buikgriep met overgeven of diarree. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Het hangt er maar net vanaf waar de bacterie een infectie veroorzaakt. Overigens kan je niet alleen van de rijst ziek worden, ook van producten als vlees en groenten, bami of eieren die niet goed bereidt zijn of niet goed bewaard worden.

Is er gevaar voor de baby?

Alleen wanneer het voedsel niet voldoende verhit is, en dat geldt met name voor vlees, vis en eieren, kan er gevaar bestaan. De listerine of de toxoplasmose-bacterie kan dan nog in het voedsel aanwezig zijn. Dit kan een miskraam of een vroeggeboorte veroorzaken. Maar ook kunnen er afwijkingen bij de baby ontstaan. Het is dus echt opletten met rauw of half-rauw voedsel.

Je wordt ziek van chinees eten

In alle andere gevallen wordt je er zelf flink ziek van. Je loopt een voedselvergiftiging op. Dit gaat gepaard met soms waterige diarree of veel overgeven. Hoewel dit niet direct gevaar oplevert voor de baby,kan je uiteindelijk wel uitdrogingsverschijnselen vertonen. In dit geval loopt ook de baby gevaar.

Ernstige uitdroging moet dan ook voorkomen worden en zal zeker altijd behandeld worden door een arts. Ben je ziek geworden na het eten van Chinees voedsel? Drink dan voldoende en neem desnoods een zoutoplossing.

Ben je twee of meer keer ziek geworden van hetzelfde restaurant? Dan mag je ervan uitgaan dat de bereiding van voedsel hier niet op de juiste manier gebeurt.

Deze artikelen zijn met veel liefde en zorg door Dominique geschreven