Cerumen (betekenis)

Cerumen is een andere benaming voor oorsmeer. Dit is een kleverige en vette substantie die door oorsmeerklieren wordt aangemaakt. Een cerumenprop wordt ook wel een oorsmeerprop genoemd. Soms moet de arts cerumen verwijderen, vooral wanneer deze voor een verstopping zorgt.

Aanmaak van cerumen

Een andere benaming voor cerumen is oorsmeer of oorwas. Het gaat hier om een stroperige en dikke vloeistof. Deze wordt aangemaakt door 1000 tot 2000 oorsmeerklieren die zich in het menselijk oor bevinden. Cerumen bestaat uit keratine (eiwit), collageen, talg en haartjes. Het vermengt zich met huidschilfers uit de gehoorgang.

Vochtig cerumen heeft een geelbruine tot lichtbruine kleur. Wanneer oorsmeer ouder is, kleurt het donkerbruin. Droge cerumen heeft een grijze kleur.

Cerumen verwijderen (cerumenprop)

Bij ophoping van cerumen ontstaat er een cerumenprop (oorsmeerprop). Deze prop kan een of beide gehoorgangen afsluiten. Dit zorgt voor een verminderd gehoor. De oorzaak ligt vaak in een overproductie van cerumen, maar ook en afwijking van de gehoorgang.

Bekijk oorsmeer verwijderaar

Daarnaast komt het vaker voor bij het reinigen van het oor, waarbij het oorsmeer in de gehoorgang geduwd wordt. Dit komt voornamelijk voor bij het gebruik van wattenstaafjes of door met de vingers in de oren te peuteren.

Cerumen verwijderen gebeurt door het uitspuiten van de oren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een krachtige spuit (zonder naald) gevuld met lauw water. De huisarts of assistente spuit dit water in het oor, waarna het achter de cerumenprop terechtkomt. Door de zwaartekracht loopt het water weer uit het oor en neemt de oorsmeerprop mee. In 95% van de gevallen lukt het uitspuiten van de oren in één keer.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique