Burn-out door privé omstandigheden

Veel mensen krijgen een burn-out door een te grote werkdruk. In een klein aantal gevallen ontstaat een burn-out door privé omstandigheden. Dit kan van alles zijn, zolang het maar met je privéleven te maken heeft. Een relatie die niet lekker loopt, moeite met de opvoeding van de kinderen, financiële problemen of andere zaken.

Stress, overspannen en een burn-out

Puberende kinderen, financiële problemen, ziekte of iets anders kan voor aardig wat stress zorgen. Toch betekent dit niet dat je met een burn-out rondloopt. Stress kun je lange tijd met je meedragen. Het ligt aan je eigen weerbaarheid en karakter hoe goed je met stress omgaat.

Wanneer stress niet verminderd dan ontstaat er uiteindelijk overspannenheid. Je bent dan al snel een aantal weken tot maanden van stress verder. Wanneer je overspannen bent heb je meer klachten dan wanneer het alleen om wat stress gaat.

Die overspannenheid ontaardt uiteindelijk in een burn-out. Let op, want je ervaart dan al minimaal een half jaar van grote stress. Dan pas ontstaat uiteindelijk een burn-out.

Burn-out door privé omstandigheden: de oorzaken

Hoe kan een burn-out door privé omstandigheden ontstaan? Er zijn verschillende zaken die stress opleveren. Denk maar eens aan relatieproblemen die telkens weer terugkeren. Jij en je partner hebben hoogoplopende discussies, hier voel jij je niet prettig bij. Maar het kan ook dat je door verlies van werk minder inkomsten hebt. Dit leidt tot financiële problemen en veel stress.

Er zijn echter nog veel meer oorzaken van een burn-out door privé omstandigheden. Hieronder noem ik er een paar op. Bekijk de verschillende oorzaken en welke oplossingen er zijn.

Burn-out door relatieproblemen

Langdurige relatieproblemen kunnen tot een burn-out leiden. Maar wist je dat het ook andersom kan? Juist door een burn-out ontstaan er relatieproblemen. Deze twee hangen dus nauw samen. Ze kunnen elkaar zelfs versterken, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Helaas ben je niet de enige met relatieproblemen. Vooral tijdens de coronacrisis zijn het aantal stellen met relatieproblemen ontzettend toegenomen. Er zijn geen exacte cijfers maar de schatting is dat ruim één op de drie stellen met relatieproblemen te maken krijgt. Dit komt overeen met het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt.

Financiële problemen (alleenstaand of als stel)

Verlies van werk, te hoge uitgave of een economische crisis, het kan allemaal tot financiële problemen leiden. Kortdurende financiële problemen kun je vaak nog oplossen. Dit doe je door je uitgavenpatroon te veranderen. Maar ook door aan meer geld te komen. Bijvoorbeeld overwerken of een tweede baantje erbij nemen.

Soms zijn de financiële problemen zo groot, je weet niet meer waar je het moet zoeken. Duizenden euro’s sta je in het rood of ben je aan anderen verschuldigd. Door financiële problemen ontstaan er al snel ruzies met je partner. Dit kan zo hoog oplopen dat jullie uiteindelijk besluiten om uit elkaar te gaan. Logisch dat deze burn-out door privé omstandigheden redelijk veel voorkomt.

Ook als alleenstaande kun je het moeilijk hebben. Voor deze groep is het vaak nóg lastiger om financiële problemen op te lossen. Alles bij elkaar blijkt dat ongeveer 32% van de huishoudens financiële problemen heeft.

Burn-out door ziekte

Een burn-out door privé omstandigheden kan ook door ziekte ontstaan. Dit kan zowel een lichamelijke of geestelijke ziekte zijn. In veel gevallen spreek je dan van een ernstige, complexe of niet te genezen ziekte. Bijvoorbeeld chronische pijn door fibromyalgie, artritis of artrose, kanker, MS, ernstige rugklachten, invaliditeit of andere lichamelijke problemen.

Het kan ook om psychische klachten gaan. Een depressie kan in een burn-out overgaan. Sterker nog, een depressie en burn-out komen vaak tegelijkertijd voor. Andere oorzaken van een burn-out zijn een laag zelfbeeld, psychische aandoeningen of bepaalde karaktereigenschappen.

Heftige gebeurtenissen

Je ziet dat een burn-out in privé omstandigheden ook vaak na een heftige gebeurtenis ontstaat. Bijvoorbeeld na een echtscheiding, overlijden van een dierbare of ontslag. Maar ook bij inbraak, een overval of een ongeval kan er uiteindelijk een burn-out ontstaan.

Wist je dat zelfs positieve gebeurtenissen een burn-out kunnen veroorzaken? Bijvoorbeeld trouwen, een kind krijgen of een verhuizing. Dit zijn spannende gebeurtenissen die veel stress opleveren. Wanneer die stress lang blijft aanhouden en zeer groot is dan raak je overspannen. Komen hier nog meer problemen bij, dan kun je zomaar met een burn-out te maken krijgen.

Weinig sociale contacten of steun

De mens is een echt groepsdier, we hebben behoefte aan sociale contacten. Dat zie je ook doordat we continu goedkeuring bij anderen zoeken. Helaas beschik niet iedereen over voldoende sociale contacten of steun uit de omgeving. Kleine problemen kun je met niemand bespreken. Hierdoor stapelen de problemen zich op aan worden het niet op te lossen problemen.

Dit soort zaken leidt tot een burn-out in privé omstandigheden. Omdat je op niemand terug kunt vallen moet je het ook helemaal zelf uitzoeken. Hierdoor kan een burn-out veel te lang duren. Er zijn zelfs mensen die hier nauwelijks nog vanaf komen, met alle gevolgen vandoen.

Burn-out & privé omstandigheden oplossen

De combinatie burn-out & privé omstandigheden komt vaker voor dan je denkt. Het probleem is dat niet iedereen hierbij stilstaat. Vaak denk je dat een burn-out alleen door een te hoge werkdruk ontstaat.

Ervaar je een burn-out door privé omstandigheden? Dan is het zeker goed om hier iets aan te doen. Kijk niet alleen naar de oorzaak maar ook naar oplossingen. Bij relatieproblemen is het verstandig om relatietherapie in te schakelen. Een schuldhulpverlener kan bij financiële problemen helpen. Terwijl voor lichamelijke of geestelijke ziekte voldoende zorg beschikbaar is. Zelfs wanneer de ziekte niet te genezen is zijn er voldoende mogelijkheden om hiermee om te leren gaan. Bijvoorbeeld middels therapie.

Leren van anderen

Het is ook goed om te leren van andere mensen met een burn-out. Hoe zagen ze de burn-out aankomen en hoe gingen ze ermee om? Wat kun je zelf allemaal doen om de problemen zo goed mogelijk op te lossen? Er zijn voldoende goede boeken over burn-out verkrijgbaar. Zeker een aanrader.

Bekijk boeken over burn-out

Hulp bij burn-out inschakelen

Stress kun je zelf oplossen, maar bij een burn-out ligt dit toch wat anders. Hulp is dan echt noodzakelijk. Die hulp krijg je in de vorm van ondersteuning en begeleiding, soms wordt er medicatie voorgeschreven. De huisarts kan hier meer over uitleggen. Ook is het mogelijk om zelf een burn-outcoach in te schakelen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique