Bultje op hoofd (knobbeltje) – oorzaken en behandeling

Heb je een bultje op je hoofd? Dit noem je ook wel een knobbeltje. In veel gevallen gaat het om een pijnloos bultje dat niet jeukt. Maar het kan ook pijn gaan doen of steeds groter worden. Dit heeft natuurlijk verschillende oorzaken. Denk niet direct aan een ernstige aandoening, want vaak is het bultje op het hoofd tijdelijk.

De oorzaken van een bultje op hoofd

Een klein of groot knobbeltje op het hoofd, wat kan dit toch zijn? Waarschijnlijk ben je via het internet op zoek gegaan naar de oorzaak. Het vervelende is dat je de meest ernstige ziekten tegenkomt. Bijvoorbeeld een kwaadaardige tumor (kanker). Laat je niet gek maken want een bultje op ‘t hoofd kan van alles zijn. Kijk maar eens hieronder naar de meest voorkomende oorzaken.

Een insectenbeet

Vooral in de zomermaanden ervaar je bultjes op je hoofd, armen en romp. Waarschijnlijk ben je door een insect gestoken. Bijvoorbeeld door een mug of steekvlieg. Maar ook dazen kunnen gemeen steken, er ontstaat dan een rode zwelling van de huid. Daarnaast kun je last hebben van mijten of hoofdluizen. Bij een insectenbeet ervaar je vooral jeuk.

Scheerbultjes

Een van de meest voorkomende oorzaken van een bultje op het hoofd is scheren. Dit gebeurt wanneer een geschoren haartje zijwaarts groeit of gaat krullen. Soms ontstaat hierdoor een infectie, veroorzaakt door bacteriën. In dit geval zal het bultje groter worden en pijnlijk aanvoelen.

In de meeste gevallen verdwijnen dit soort knobbeltjes op de huid vanzelf. Dit kan wel enkele weken duren. Probeer het bultje niet open te krabben. Tegen scheerbultjes zijn speciale producten verkrijgbaar.

Naar middelen tegen scheerbultjes

Folliculitis (huidinfectie)

Overal op je lichaam heb je haarzakjes, vooral op het hoofd. Wanneer een haarzakje gaat ontsteken door een bacterie of schimmel dan spreek je van folliculitis. De symptomen zijn pijn en jeuk. Soms komt er pus uit het bultje op je hoofd.

Let goed op met scheren want juist hierdoor kan folliculitus ontstaan. Werk daarom altijd hygiënisch. Wanneer je last hebt van een ontstoken haarzakje dan kan dit vanzelf weg gaan. Maar je kunt ook een medicinale shampoo of een antibiotica crème van de huisarts krijgen.

Steenpuist: oorzaak bultje op hoofd

Veel mensen met een bultje op het hoofd krijgen te maken met een steenpuist. De oorzaak is een ontstoken haarzakje. Dit komt door bepaalde bacteriën die zich op je huid te bevinden. Overigens lopen veel mensen met deze bacterie rond. Waarom de een steenpuisten krijgt en de ander niet, dat is helaas niet duidelijk.

Een steenpuist ziet eruit als een rode bult. Deze bult is gevuld met pus. De steenpuist zal als hij rijp is vanzelf openbreken. Dan verdwijnen ook de klachten. Soms is een antibioticakuur nodig.

Bekijk steenpuist trekzalf

Waterpokken (kinderen en volwassenen)

Vooral jonge kinderen krijgen de waterpokken. Maar wanneer je dit in de jeugd niet hebt gehad dan kun je het ook op volwassen leeftijd krijgen. Het gaat hier om een zeer besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het varicella zoster virus.

De symptomen zijn hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, koorts en verlies van eetlust. Daarnaast ontstaat er een huiduitslag van rode bultjes. Deze bultjes zijn met vocht gevuld. Er is vaak geen behandeling nodig, tenzij er ernstige klachten optreden.

Epidermoïde cyste

Bultje op hoofd en je weet niet wat het is? Het kan zomaar om een epidermoïde cyste gaan. Dit is een harde bult die je op hoofd tegenkomt. De bult is pijnloos en heeft vaak een gele kleur of een huidskleur. Deze cyste verdwijnt vanzelf, een behandeling is dus niet nodig.

Seborreïsche keratose

Dan heb je nodig seborreïsche keratose. Een moeilijke benaming maar het betekent dat er goedaardige bultjes op de huid ontstaan. Vaak zie je deze als bultjes op het hoofd en in de nek. De bultjes lijken nog het meest op wratten. Deze bultjes verdwijnen niet vanzelf, de arts kan deze eventueel operatief verwijderen.

Pilarcyste – trichilemmale cyste

Er zijn nog veel meer oorzaken voor een bultje op het hoofd te vinden. Bijvoorbeeld de pylercyste. Alweer een vreemde benaming waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Het gaat hier om meerdere bultjes op het hoofd, in de nek of op de romp. Maak je niet druk, dit zijn goedaardige bultjes die geen pijn doen. De arts kan ze operatief verwijderen.

Lipoom – zacht bultje

Heb je een zacht bultje op het hoofd? Misschien is dit een lipoom. Dit is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen. Je noemt dit ook wel een vetbult. Lipomen kunnen overal voorkomen, bijvoorbeeld op de armen en benen, romp of op het hoofd.

Een lipoom is een goedaardig gezwel. Een behandeling is zelden nodig. Maar wanneer de lipoom pijn doet of hinderlijk is dan kan deze wel weggehaald worden. Let ook goed op de groeisnelheid. Wanneer het snel groeit dan is het waarschijnlijk iets anders. Lipomen groeien namelijk heel langzaam.

Eczeem en psoriasis

Bij eczeem en psoriasis heb je niet direct een bult op het hoofd. Het gaat om een rode en schilferende huiduitslag. Dit kan overal voorkomen maar voornamelijk in de huidplooien. Denk hierbij aan knieën, de binnenkant van de ellebogen, in de nek of de oksels. Maar ook op de polsen komt het vaker voor.

Zowel eczeem als psoriasis zijn een verkeerde reactie van het immuunsysteem. Deze huidaandoeningen kenmerken zich door een zeer droge huid, jeuk en schilfers. Soms ontstaan er ook bultjes, maar deze zijn dan wel rood van kleur en schilferendend. Voor eczeem is speciale zelf verkrijgbaar, hiermee onderhoud je de huid.

Bekijk eczeemzalf

Andere oorzaken van bultje op hoofd

Bovenstaande oorzaken komen het vaakst voor wanneer je van een bultje op het hoofd spreekt. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken:

  • Verwonding
  • Keloïd
  • Pilomatrixoom
  • Kanker

Wanneer het bultje bloedt, snel groeit of niet verdwijnt dan is het belangrijk om hier een arts naar te laten kijken.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique