Een bultje op het achterhoofd kan verschillende oorzaken hebben. Veel mensen denken direct aan kanker, maar vaak gaat het toch om iets anders. Ontdek de oorzaken van een bult op het hoofd en welke symptomen hierbij horen. Inclusief een beschrijving van toegepaste behandelingen.
In het kort
- Een bultje op het achterhoofd heeft verschillende oorzaken: van onschuldig tot kwaadaardig
- Vaak gaat het om een puistje, wrat of verdikte moedervlek
- In zeldzame gevallen is er sprake van een vorm van huidkanker
Oorzaken bultje op achterhoofd
Vaak is er een klein bultje voelbaar, soms ook zichtbaar. In veel gevallen zit het bultje onder de haren verstopt en valt het hierdoor niet direct op. Een bultje ontstaat vaak als gevolg van een verwonding, maar soms ook door de aanwezigheid van een fibroom of cyste.
Er zijn echter nog veel meer oorzaken te vinden. Belangrijk is om bij aanhoudende klachten een arts te bezoeken. Deze kan het bultje op ‘t achterhoofd veel beter beoordelen.
Acne en pukkels/ puistjes
Bij acne is er sprake van een ontsteking van de talgklieren van de huid. Dit komt het vaakst in het gezicht voor, maar kan ook op het achterhoofd voorkomen. Een puistje is hetzelfde als acne, waarbij het bultje een rode kleur heeft met een wit of zwart puntje er bovenop.
Puistjes komen vooral bij pubers en zwangere vrouwen voor. De meeste puistjes verdwijnen vanzelf. Het is belangrijk om acne of puistjes niet uit te knijpen. Eventueel kan de huisarts of dermatoloog deze behandelen of weghalen.
Acne is goed zelf te behandelen met speciale crème (ook voor het gezicht)
Verdikte moedervlek (dermale naevus)
Internationale levens is een dikkere moedervlek. Deze komt vaker in het gezicht en op de schedel voor. Het gaat hier om een onschuldige stoornis in de huidontwikkeling. Een verdikte moedervlek kan geen kwaad tenzij deze onrustig wordt er verschijnen dan verschillende tinten in dezelfde moedervlek, vaak met een roodachtige verkleuring.
Gaat de moedervlek jurken of pijn doen kan dat vertoont deze korstjes Of gaat hij bloeden? En dit geval moet een huisarts of dermatoloog hier naar kijken. Dat geldt ook wanneer de moedervlek groter wordt.
Talgkliercyste
Een bultje op je achterhoofd kan ook het gevolg van een talgkliercyste zijn. Dit wordt ook wel een atheroomcyste genoemd. Het gaat hier om een holte waarin verweekte hoornlaagschilfers zich ophopen. Het ontstaat wanneer de normale afvoergang van een haarfollikel geblokkeerd raakt. Vanwege de open verbinding met de buitenwereld kunnen bacteriën een infectie veroorzaken, waardoor het bultje groter en pijnlijk wordt.
Behandeling bestaat uit het opensnijden, waardoor de inhoud weg kan lopen. Onder plaatselijke verdoving kan de huisarts of dermatoloog de talgkliercyste weghalen, compleet met de omhullende wand.
Vet bultje – lipoom op het hoofd
Een vetbult of lipoom is een onderhuids vetbultje dat zich tussen de huid en een spierlaag bevindt. Wanneer je hier met een vinger op drukt, beweegt het bultje. Het is een onschuldige en goedaardige zwelling van vetcellen. Het komt het vaakst op de schouders, ledematen en rug voor. Zelden veroorzaakt het een bultje op het achterhoofd.
Het is niet nodig om een vetbultje te laten behandelen. Mocht dit toch wenselijk zijn, dan kan de arts het bultje onder plaatselijke verdoving wegsnijden. Let op: een lipoom is goedaardig, een liposarcoom is kwaadaardig (tumor van vetcellen).
Bultje op achterhoofd: huidhoorntjes
Soms ontstaat er een hoornachtige zwelling aan het gezicht of de oren, maar ook de kale schedel. Het gaat hier om cornu cutaneum oftewel huidhoorn. Het wordt het vaakst op zonbeschadigde huid delen je zien. Er ontstaan gele tot bruin gekleurde hoorntjes van 2 tot 4 centimeter lengte.
Het is belangrijk om cornu cutaneum goed in de gaten te houden. Wanneer het hoorntje ontstoken en verdikt raakt, kan dit mogelijk met huidkanker te maken hebben. Goedaardige huidhoorntjes worden met een scherpe lepel weggeschraapt. Bij vermoeden op huidkanker wordt dit eerst onderzocht.
Tip: insmeren met zonnebrandcrème F50 voorkomt het ontstaan van huidhoorntjes
Steenpuist (huidinfectie)
Steenpuisten kunnen overal op het lichaam ontstaan. Het gaat hier om een ontsteking van een haarzakje, dieper in de huid gelegen. En verschijnt een rode zwelling met een puskop. Bij een bultje op achterhoofd kan er dus ook aan een steenpuist gedacht worden.
Het is belangrijk om de steenpuist zoveel mogelijk met rust te laten en de handen regelmatig te wassen. Hiermee wordt verspreiding van bacteriën voorkomen, waardoor er nieuwe steenpuisten ontstaan. De puist barst uiteindelijk open, waarbij de pus vrijkomt. Alleen bij koorts schrijft de arts antibiotica voor.
Ouderdomswrat – verruca seborrhoica
Bij oudere mensen kan er een ouderdomswrat ontstaan. Dit wordt ook wel voor verruca seborrhoica genoemd. De afmeting van de ouderdomswrat varieert van 0,5 tot 4 cm. De wrat heeft een lichtbruine tot donkere kleur het komt het vaakst op de romp voor, minder vaak in het gezicht of op de schedel.
De ouderdomswrat lijkt op een moedervlek en kan ruw en onregelmatig zijn. Ondanks het verontrustende uiterlijk kan een ouderdomswrat geen kwaad. De huisarts kan deze wratten eventueel verwijderen.
Verschillende vormen van huidkanker
Soms wordt een bultje door huidkanker veroorzaakt. Een keratoacanthoom is een goedaardig plaveiselcelcarcinoom. Deze huidtumor groeit vrij snel, vaak door overmatige blootstelling aan zonlicht.
Het plaveiselcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze kan snel groeien en uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Hierdoor is het belangrijk om afwijkingen zo snel mogelijk te ontdekken en behandelen. Een plaveiselcelcarcinoom komt het vaakst voor op plekken die flink aan zonlicht zijn blootgesteld. Mensen met een lichte huid hebben meer kans op het ontwikkelen van een plaveiselcelcarcinoom.
Bij huidkanker ontstaat er vaak een ruw en bleekroze knobbeltje. Deze wordt groter en kan pijn gaan doen. Er kan ook sprake zijn van een ruwe of schilferende plek.
Behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van het carcinoom. Er is altijd een risico dat de plek terugkeert. Bij 2 tot 5 op de 100 mensen is de tumor doorgegroeid naar de lymfeklieren of andere plekken in het lichaam.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique