Buikpijn, ben je dan zwanger of ongesteld? Buikpijn of een menstruatie achtige buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan heel lastig om te bepalen wat er aan de hand is. Gelukkig ontdek je dit door naar andere symptomen te kijken.
Verschil tussen menstruatie en zwangerschap
Bij een menstruatie wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgebroken. De onbevruchte eicel gaat ten gronde.
Een zwangerschap ziet er heel anders uit. Hierbij nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Bovendien blijft het baarmoederslijmvlies intact. Dit is het grootste verschil tussen een menstruatie en zwangerschap. Helaas kan beide gepaard gaan met buikpijn. Hierdoor kan het lastig zijn om een vroege zwangerschap te herkennen.
De allereerste zwangerschapsverschijnselen
Een zwangerschap kondigt zich aan door het uitblijven van de menstruatie. Het lichaam stoot het baarmoederslijmvlies niet af. Hierdoor treedt er ook geen bloedverlies op. Niet ongesteld worden is dan ook een van de allereerste zwangerschapsverschijnselen. Er zijn nog meer vroege zwangerschapssymptomen:
- Menstruatie achtige buikpijn
- Druppeltje bloedverlies (innestelingsbloeding)
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Rommelende darmen
- Opgeblazen gevoel
- Vaker moeten plassen
Deze verschijnselen komen niet bij een menstruatie voor, of gedeeltelijk. Menstruerende vrouwen kunnen namelijk wél last hebben van hoofdpijn en een opgeblazen gevoel.
Een zwangerschapstest
Ben je bij buikpijn zwanger of ongesteld? Bij één tot twee dagen overtijd is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Deze test bevat een teststrip met antistoffen tegen het HCG hormoon. Zodra de antistoffen in aanraking komen met HCG, verkleurt de strip.
Bij een verkleuring van de strip is dit zichtbaar als een streepje, stipje, smiley of tekst, een en ander is natuurlijk afhankelijk van de gekozen zwangerschapstest. Een verkleuring is positief: je bent zwanger!
Een normale zwangerschapstest kan vanaf de eerste dag van de gemiste menstruatie worden gedaan. Deze is dan voor meer dan 99% betrouwbaar.
Betrouwbaarheid van een vroege zwangerschapstest
Er zijn ook vroege zwangerschapstesten verkrijgbaar. Deze test is extra gevoelig. Hierdoor is het in staat om een minimale hoeveelheid HCG op te sporen. Een vroege zwangerschapstest kan ongeveer 3 tot 5 dagen voor de verwachte menstruatie worden uitgevoerd.
Hoe eerder voor de verwachte menstruatie, hoe minder betrouwbaar de test is. Dus geldt dan vooral voor het negatief resultaat: soms is er toch sprake van een zwangerschap. Het is bij twijfel altijd aan te raden om na twee tot drie dagen opnieuw een test te doen.
Bekijk de vroege zwangerschapstesten
Bloedverlies: zwanger of ongesteld
Niet alleen bij buikpijn is er twijfel tussen een zwangerschap of ongesteldheid. Bloedverlies brengt net zoveel twijfel met zich mee. Een aankomende menstruatie kondigt zich vaak aan met een roze afscheiding of bruin bloedverlies. Binnen enkele uren verandert dit bloed van kleur. Het wordt dan helderrood en zal ook meer aanwezig zijn.
Vooral in het begin van de zwangerschap kan er wat bloedverlies optreden. Dit gebeurt vaker tijdens de innesteling. Hierbij raakt de bevruchte eicel een of meerdere bloedvaatjes. Dit veroorzaakt een lichte bloeding. Deze bloeding noemen we ook wel een innestelingsbloeding.
Daarnaast zijn er vrouwen die gedurende de zwangerschap wat bloed verliezen. In veel gevallen heeft dit geen duidelijke oorzaak. Mogelijk speelt een gevoelige baarmoederhals of baarmoedermond een rol.
Wat te doen bij buikpijn?
Buikpijn door menstruatie is vervelend, maar niet ernstig. Bij hevige buikpijn of buikkrampen kan pijnstilling zoals paracetamol helpen. Ook een warme kruik tegen de buik brengt verlichting.
Buikpijn tijdens de zwangerschap heeft in veel gevallen met bandenpijn te maken. De baarmoeder is een hol orgaan dat via banden met het stuitje en het schaambot is verbonden. Door groei van de baarmoeder ontstaat er spanning op deze banden. Dit veroorzaakt een lichte buikpijn. Deze pijn is vooral bij beweging of druk op de buik aanwezig (hoesten, niezen en tillen).
Bandenpijn is een bekend zwangerschapsverschijnsel. Vanaf 20 weken zwangerschap kan bandenpijn verergeren. Het is niet nodig om hier iets tegen te doen. Eventueel helpt een ondersteunende buikband. Het is belangrijk om deze buikband niet te vaak te dragen: het verslapt de buikspieren. Gebruik hem op momenten dat je hem echt nodig hebt.
Wanneer de arts waarschuwen?
Zwangere vrouwen met bloedverlies en (hevige) buikkrampen moeten goed opletten. Mogelijk gaat het hier om een dreigende miskraam. De verloskundige of arts kan een echo maken. Op deze echo is te zien of het hartje van de foetus of baby nog klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam iets kleiner. Toch is van tevoren niet te voorspellen bij wie het misgaat.
Bij de volgende symptomen is het belangrijk om direct naar een arts te gaan:
- Misselijkheid en overgeven
- Verhoogde lichaamstemperatuur of koorts
- Buikpijn (bewegingspijn)
- Buikpijn verergert bij indrukken en loslaten van de buik
Bovenstaande symptomen kunnen duiden op een blindedarmontsteking. De oorzaak van een blindedarmontsteking is onbekend. Het is wel belangrijk om dit direct te behandelen. Met een kijkoperatie of gewone operatie wordt de ontstoken blindedarm verwijderd.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique