Buikpijn tijdens de overgang is heel vervelend. Een de pijn kan zo ernstig zijn dat dit je belemmert in je dagelijkse bezigheden. Gelukkig is er wel iets aan deze buikpijn te doen. En natuurlijk ook aan andere klachten die tijdens de overgang optreden.
Dit moet je weten over de overgang
De overgang is de periode voor de menopauze. Dit is het moment waarop het aantal eicellen in de eierstokken afneemt. Hierdoor wordt er ook minder van de hormonen moest vroeg een progesteron geproduceerd.
De overgang begint ergens tussen je 45e en 55e levensjaar. Gemiddeld duurt de overgang tussen de vijf en tien jaar, soms nog wel. Zodra er langer dan een jaar geen menstruatie meer is geweest, dan zit je in de menopauze.
Typische klachten tijdens de overgang
Door de hormonale veranderingen krijg je tijdens de overgang te maken met een aantal klachten. Buikpijn tijdens de overgang kan hierbij horen. Eerst maar eens de meest voorkomende klachten bespreken, dan weet je of je klachten ook normaal zijn.
Opvliegers. Dit zijn de meest voorkomende symptomen tijdens de overgang. Je krijgt een plotselinge warmteaanval, gaat transpireren en je gezicht wordt rood. Dit duurt enkele seconden tot minuten.
Nachtelijk transpireren. Hierdoor kom je moeilijk in slaap of word je continu wakker.
Onregelmatige menstruatie. De menstruatie kan heviger worden en de tussenpozen tussen twee menstruaties wordt langer.
Op de lange duur kun je last krijgen van een droge huid, problemen met de urinewegen en soms botontkalking. In de menopauze komen hart- en vaatziekten vaker voor.
Buikpijn tijdens de overgang
Veel vrouwen klagen over buikpijn tijdens de overgang. Vaak wordt dit veroorzaakt door de menstruatie die veel heviger wordt. Je merkt dit door meer bloedverlies waarbij soms grote stolsels zitten. Hoe kan het dat de menstruatie heviger wordt?
Tijdens de overgang wordt de periode tussen twee menstruaties in langer. Hierdoor heeft het baarmoederslijmvlies ook meer kans om dikker te worden. Meer opgebouwd baarmoederslijmvlies betekent ook een heviger menstruatie. Heb je buikpijn tijdens de overgang? Grote kans dat je dit vlak voor of tijdens de menstruatie voelt.
Buikpijn op andere momenten
Het kan ook dat je buikpijn tijdens de overgang ervaart zonder dat je op dat moment menstrueert. Dit soort klachten behoort tot de niet typische overgangsklachten. Dit betekent dat de klachten niet bij alle vrouwen die in de overgang zitten voorkomt.
Buikpijn tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Het kan om brandend maagzuur gaan, hierbij heb je last van zuurbranden en oprispingen. Bij brandend maagzuur werkt het maagklepje niet zo goed. Hierdoor stroomt er wat maaginhoud terug te slokdarm in. Brandend maagzuur voel je in het onderste gedeelte van de slokdarm of rond de maag. Soms heb je ook pijn achter het borstbeen.
Brandend maagzuur komt vaker op oudere leeftijd voor, dus ook tijdens en na de overgang. Heb je veel last van zuurbranden dan kun je het beste maagzuurremmers nemen.
Pijnklachten aan de buik door een infectie
Je kunt op elk moment in je leven last krijgen van een maaginfectie of darminfectie. Vaak wordt dit door een bacterie of virus veroorzaakt, soms door een parasiet. Je hebt voornamelijk last van diarree en misselijkheid, soms overgeven. Bij een ernstige infectie krijg je koorts en een echt ziek gevoel.
Let op met hevige diarree of overgeven. Wanneer dit ernstig is of lang aanhoudt kun je hiervan uitdrogen. Het is dan aan te raden om ORS te nemen. Hiermee vul je het vochttekort maar voornamelijk het mineralentekort aan.
Overige oorzaken buikpijn tijdens de overgang
Wist je dat veel vrouwen tijdens de overgang last krijgen van obstipatie of diarree? De darmen en de stoelgang zijn dus aardig van slag. Door obstipatie (verstopping) verloopt de stoelgang zeer moeilijk. De ontlasting is erg droog en ingedikt. Het is in dit geval belangrijk om voldoende vezels te eten. Dit ondersteunt de werking van de darmen. Bij ernstige klachten kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Diarree is een ander veel voorkomend verschijnsel tijdens de overgang. Dit heeft dus niet altijd met een infectie te maken maar met hormonale veranderingen. Bij af en toe diarree zorg je ervoor dat je voldoende drinkt. Eventueel kun je een diarreeremmer innemen. Gebruikt dit soort middelen niet te vaak: alleen wanneer dit echt nodig is.
Blijf je lang klachten houden van obstipatie of diarree? Dan is het misschien verstandig om langs de huisarts te gaan. Dit geldt al helemaal wanneer er bloed bij de ontlasting zit.
Overige oorzaken voor buikpijn voor de menopauze zijn een blaasontsteking, maagzweer, galstenen, nierstenen of een blindedarmontsteking. Het kan ook om het Prikkelbare Darm Syndroom of de ziekte van Crohn gaan.
Buikpijn en kanker
Gelukkig komt het heel weinig voor maar buikpijn tijdens de overgang kan soms ook op kanker wijzen. Met het ouder worden hebben we nu eenmaal iets meer kans op het ontwikkelen van kanker. Buikpijn kan wezen op darmkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker of eierstokkanker. Heb je naast buikpijnklachten ook klachten als een opgezet gevoel en niet kunnen eten? Heb je misschien bloedverlies? Val je in korte tijd veel af en krijg je er andere klachten bij?
Blijf met buikpijn en bijkomende klachten niet te lang rondlopen. Het is altijd beter om een keer te veel dan te weinig naar de huisarts te gaan. Zorg er wel voor dat je alle klachten zo goed mogelijk omschrijft.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique