Buikpijn en zwanger (6 weken). Dit komt redelijk vaak voor. De oorzaak ligt vaak in bandenpijn. Buikpijn in combinatie met bloedverlies kan op een miskraam duiden. Soms is er iets heel anders aan de hand. De pijn is dan afkomstig van de darmen, de blaas of andere organen.
6 weken zwanger: ontwikkeling van de baby
Om te kijken waar buikpijn met 6 weken zwangerschap vandaan komt, is het belangrijk de ontwikkeling te kennen. Met 6 weken zwangerschap is het embryo 3 mm groot. Deze weegt minder dan 1 gram. Week 6 van de zwangerschap is belangrijk: het hartje begint te kloppen. Het hoofdje krijgt al echt vorm. Er worden ogen, oren en neus aangelegd.
Het embryo lijkt op een kikkervisje met gekrulde staart. Op de plekken waar de armen en benen komen, zitten nu nog knopjes.
In deze periode worden zwangerschapssymptomen steeds heviger.
Zwangerschapssymptomen
Bij een zwangerschap van 6 weken horen de volgende symptomen of klachten:
- Ochtendmisselijkheid
- Rommelende darmen
- Opgeblazen gevoel
- Vermoeidheid
- Vaak moeten plassen
- Menstruatie achtige buikpijn
- Bandenpijn
- Gevoelige borsten
- Stemmingswisselingen
- Afkeer van bepaald voedsel
De symptomen kunnen allemaal of een paar hiervan aanwezig zijn. Dit verschilt per vrouw en per zwangerschap. Een menstruatie achtige buikpijn of bandenpijn komt vaker tijdens de zwangerschap voor. Het is helemaal niet vreemd dat het al met 6 weken zwangerschap ontstaat.
Andere oorzaken van buikpijn
Wanneer een zwangere vrouw last heeft van buikpijn, heeft dit in veel gevallen met de groei van de baarmoeder te maken. Een onschuldig verschijnsel dat eerder optreedt bij hoesten, niezen, bukken en tillen.
Buikpijn kan ook een aantal andere oorzaken hebben. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap:
- Miskraam
- Vertraagde stoelgang (obstipatie)
- Voedselinfectie of voedselvergiftiging
- (Algemene) buikgriep
- Blaasontsteking
- Blaasstenen of nierstenen
- Endometriose
- Blindedarmontsteking
- Overige
Het is niet mogelijk om alle oorzaken te beschrijven. Hierboven in ieder geval de meest voorkomende oorzaken van buikpijn en zwanger (6 weken). Overigens kan buikpijn ook eerder of later in de zwangerschap optreden, met dezelfde oorzaken.
Buikkrampen met bloedverlies (dreigende miskraam)
1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit gebeurt het vaakst tussen de 2 en 6 weken zwangerschap. Bij 8 weken zwangerschap is de kans op een miskraam al kleiner. Dit neemt met 10 weken nog verder af. Met 12 weken is de kans dat het misgaat minder dan 1%.
De oorzaak voor een miskraam is niet altijd bekend. Soms gaat het om een mislukte innesteling, bijvoorbeeld door een afwijkende baarmoeder. Ook kan er sprake zijn van een aanlegfout. Hierdoor heeft de foetus geen kans van overleven.
Een miskraam is een selectie van de natuur, waarbij alleen de sterksten overleven. Toch herkent het lichaam niet altijd een afwijking. Zo worden er vaker kinderen met het syndroom van Down geboren. Ook andere genetische afwijkingen herkent het lichaam onvoldoende, waarbij de zwangerschap intact blijft. Het selectieve systeem is dus niet sluitend.
Symptomen van een miskraam
Een miskraam begint vaak met wat licht bloedverlies. Bekende zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en rommelende darmen verminderen of verdwijnen. Vaak is dit voor de vrouw de eerste reden tot zorg. Een zwangerschapstest valt positief uit, maar zal misschien een minder duidelijke streep vertonen. Ook hieraan is te zien dat het HCG hormoon afneemt.
Het bloedverlies heeft een roze of bruine kleur (afscheiding). Binnen enkele uren tot dagen kleurt het bloed helderrood. Op dat moment spreken we van een verse bloeding.
Een miskraam is herkenbaar aan de combinatie van (hevig) bloedverlies met buikpijn of buikkrampen. Dit blijft net zo lang aanhouden totdat alles is afgestoten. Hierna zal de baarmoeder nog enkele dagen nabloeden.
Obstipatie en rommelende darmen
6 weken zwanger en buikpijn door obstipatie (verstopping) is vrij normaal. Onder invloed van zwangerschapshormonen werken de darmen langzamer. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en vezels te eten. Dit ondersteunt de darmwerking.
Buikgriep of infectie
Bij buikgriep of een infectie is een virus of bacterie de veroorzaker. Vaak ontstaan er klachten als misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Voldoende drinken en rust is de beste remedie. Alleen bij (kans op) uitdroging is het verstandig om ORS in te nemen. Dit vult het verlies van mineralen snel aan.
Blaasontsteking of blaasstenen/ nierstenen
Zwangere vrouwen lopen verhoogd risico op een blaasontsteking. Algemene klachten zijn een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen, buikpijn en soms rugpijn. Met antibiotica wordt de blaasontsteking behandeld.
Aanwezigen blaasstenen of nierstenen kunnen de urineweg afsluiten. Hierdoor treedt er een koliekachtige buikpijn op. In veel gevallen verdwijnen dit soort stenen met de urine. Blijven blaasstenen of nierstenen vastzitten, dan kan medicatie dit vergruizen. Soms is een operatieve ingreep nodig. Bij een zwangerschap wordt vaak eerst een afwachtende houding aan genomen.
Buikpijn door endometriose
Endometriose is een vervelende aandoening waarbij op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoeder groeit. Dit kan op de eierstokken, darmen of andere organen aanwezig zijn. Endometriose veroorzaakt vooral tijdens de menstruatie hevige buikpijn. Door deze aandoening is het moeilijker om zwanger te worden. Opvallend is dat zwangere vrouwen met endometriose juist minder pijnklachten ervaren.
6 weken zwanger en buikpijn? Ga bij aanhoudende pijnklachten of twijfel altijd langs de verloskundige of huisarts.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique