Buikkrampen als je zwanger bent

Al heel vroeg kun je last hebben van buikkrampen als je zwanger bent. In veel gevallen is het vervelend maar onschuldig. Flinke buikkrampen met bloedverlies zijn vaak wel ernstig, hier moet je nagelaten kijken. Hieronder vind je er week waar buikkrampen tijdens de zwangerschap vandaan komen. Je kent er vaak wel iets aan doen.

Feit: buikkrampen & zwanger zijn gaat vaak samen

Je hoort er heel veel zwangere vrouwen over klagen: buikkrampen. Dit kan gedurende  hele zwangerschap voorkomen. Vaak is het lastig om precies de oorzaak te vinden. Toch komen buikkrampen vaker in een bepaalde periode voor. Dit zie je vooral in het begin aan de eerste 12 weken van de zwangerschap maar ook tegen het einde van de zwangerschap.

Buikkrampen zwanger –  in het begin

In het begin van de zwangerschap komen buikkrampen regelmatig voor. Dat is nog niet direct iets om je zorgen over te maken. Wel kun je twijfelen of je zwanger bent of dat de buikkrampen door een beginnende menstruatie komen.

Veel vrouwen doen een zwangerschapstest met 4 weken zwangerschap; dit is ongeveer 2 weken na de eisprong. Sommige vrouwen weten al dat ze zwanger zijn voordat ze een positieve test in handen hebben. Hoe dit mogelijk is? Door het opmerken van bepaalde zwangerschapskwalen.

Buikkrampen of buikpijn is één van die vroege zwangerschapsverschijnselen. Hetzelfde als dat je de eisprong soms opmerkt door een pijn of een steek. De innesteling herken je soms  aan een lichte buikkramp of een felle pijnscheut. De innesteling vindt plaats ongeveer rond de derde week van de zwangerschap.

4 weken zwanger

Met een zwangerschap van 1 maand oftewel 4 weken weet je vaak al dat je zwanger bent. Dit merk je op doordat de menstruatie uitblijft en de zwangerschapstest positief is. Buikkrampen rond deze periode ontstaan door hormoonveranderingen.

Bekijk beste zwangerschapstesten

Helaas is in deze periode ook de kans op een miskraam groter dan later in de zwangerschap. Een miskraam kan ook beginnen met buikkrampen maar zal vaker nog beginnen met bloedverlies. Miskramen komen het vaakst voor tussen de 3 en 12 weken zwangerschap met een piek tussen de 3 en 6 weken zwangerschap.

5 weken zwanger

Buikkrampen komen ook voor met 5 weken zwangerschap. Je kan in deze periode al typische klachten krijgen als misselijkheid, vaker moeten plassen en ook buikkrampen. Soms heb je een opgeblazen gevoel hebben en merk je dat de knop van je broek niet meer zo makkelijk dichtgaat.

De baarmoeder groeit in deze periode snel maar dit is niet de oorzaak van buikkrampen of het feit dat je de broek niet meer dicht krijgt. Hormonen zorgen hiervoor en werken vooral in op de darmen. Je zal dan ook vast merken dat de stoelgang anders wordt of dat je last krijgt van verstoppingen. Wanneer dit te erg wordt is het raadzaam een arts te raadplegen. Ga niet zelf aan de slag met laxeermiddelen.

6 weken zwanger

Naast rommelende darmen kan je ook buikkrampen krijgen door het eten van bedorven voedsel. Tijdens de zwangerschap is de weerstand minder en ben je vatbaarder voor infecties met bacteriën en virussen. Een buikgriep is soms sneller opgelopen en het herstel kan langer duren. Buikkrampen gaan dan gepaard met diarree en/of overgeven.

Let op voor uitdroging: drink in ieder geval voldoende water of sapjes. Gebruik liever geen Norit wanneer je zwanger bent. Je lichaam kan je tijdens de zwangerschap raar op reageren.

Buikkramp die gepaard gaat met bloedverlies moet je toch even aan de verloskundige of arts melden. Vanaf zes weken zwangerschap kan een echo meer vertellen. Deze moet soms inwendig wanneer de zwangerschap nog erg pril is.

7 weken zwanger

Buikkrampen & zwanger zijn: heb je al eens aan bandenpijn gedacht?  komt bandenpijn in de tweede helft van de zwangerschap voor, maar sommige vrouwen hebben er al veel eerder last van. De baarmoeder hangt als het ware los in de buikholte, aan banden. Door de groei van de baarmoeder wordt er aan deze banden getrokken.

Bandenpijn is vooral voelbaar bij het opstaan, uitrekken, draaien of bukken. Bandenpijn is niet schadelijk of ernstig, maar soms wel vervelend. Vooral tijdens een tweede of volgende zwangerschap kan bandenpijn veel eerder beginnen dan tijdens een eerste zwangerschap.

8 weken zwanger

Met 8 weken zwangerschap ben je bijna 2 maanden zwanger. Je bent ondertussen wel gewend aan de ergste zwangerschapskwaaltjes, maar later in de zwangerschap kunnen er nog een aantal nieuwe bijkomen. Buikkramp met 8 weken zwangerschap is meestal het gevolg van het groeien van de baarmoeder. De darmen kunnen ook nog aardig rommelen maar zal in deze periode wel minder worden.

Hele hevige buikpijn wordt soms veroorzaakt door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder heeft genesteld maar elders groeit. Meestal is dit ergens in een eileider. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen kans van slagen en brengt grote risico’s met zich mee. Deze zwangerschap moet dan ook altijd afgebroken worden. Wanneer dit niet gebeurt dan kan de eileider uiteindelijk barsten. Dit zal gepaard gaan met veel pijn en bloedverlies.

12 weken zwanger

De eerste 12 weken zijn voorbij en hiermee ook de kritieke periode. In deze eerste periode is de baby volledig aangelegd en zal nu de rest van de zwangerschap alleen nog maar groeien en zich verder ontwikkelen. De kans op een miskraam is nog wel aanwezig maar een heel stuk kleiner geworden.

Buikkramp komt dan ook meestal niet van een dreigende miskraam af maar van bandenpijn, rommelende darmen maar ook stress kan een oorzaak zijn. Veel vrouwen hebben zich de afgelopen periode zorgen gemaakt waardoor er buikkrampen kunnen ontstaan. Met 12 weken halen de meeste zwangere dames weer opgelucht adem.

Je zal merken dat door het wegvallen van stress ook de buikkrampen minder worden. Blijven buikkrampen toch aanhouden en heb je ook nog eens bloedverlies? Neem dan contact op met een verloskundige of arts.

28 weken zwanger

In de tweede helft van de zwangerschap is de kans dat het alsnog misgaat erg klein geworden. Toch moet je er rekening mee blijven houden dat er altijd iets mis kan gaan. Buikkrampen die steeds heviger worden en regelmatig terugkeren kunnen namelijk duiden op een voortijdige bevalling. Verlies je ook nog eens vruchtwater, bloed of een slijmprop, neem dan direct contact op met je verloskundige.

In andere gevallen betekenen buikkrampen rond deze periode niets anders dan bandenpijn of harde buiken. Een harde buik is duidelijk voelbaar doordat de baarmoeder zich aanspant en zo hard als een bal wordt. Dit geeft een vervelend gevoel en soms ook pijn. Toch hoef je je niet ongerust te maken: harde buiken zijn nodig om de baarmoeder te laten voorbereiden op de bevalling.

Harde buik versus oefenweeën

Een harde buik is niet te vergelijken met oefenweeën (tegen het einde van de zwangerschap) of echte weeën. Vaak worden harde buiken uitgelokt door bepaalde bewegingen zoals hoesten, niezen, tillen etc. Het is niet nodig om extra goed op te letten of harde buiken te willen voorkomen. Ze zijn volkomen normaal.

Vertrouw je het niet of komen de harde buiken steeds regelmatiger voor en worden ze heviger, neem dan contact op met de verloskundige. Het is altijd beter een keer teveel te laten kijken wanneer je het niet vertrouwt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique