Een buikband tijdens de zwangerschap, erg praktisch. Vanaf wanneer gebruik je deze buikband? Het is hierbij belangrijk om onderscheid te maken tussen een ondersteunende buikband of een sierbuikband. We leggen de voor- en nadelen van deze buikbanden uit en vanaf wanneer je deze draagt.
Verschil tussen buikbanden voor de zwangerschap
We onderscheiden onder de buikbanden de sierbuikband en de ondersteunende buikband. De zwangerschapsbuikband moet niet worden verward met de medische buikband. Deze laatste wordt alleen gedragen na operatie waarbij er sprake is van een wond of hechting.
De buikband tijdens je zwangerschap valt onder de positiekleding. Deze speciale buikband is van elastisch materiaal en geeft extra ondersteuning aan de buik en rug.
De sierbuikband is een mode item. Deze wordt in tegenstelling tot de ondersteunende buikband over de kleding gedragen. Deze buikband is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met vrolijke motiefjes.
Bekijk de ondersteunende buikband
Voordelen en nadelen van de ondersteunende buikband
De buikband heeft verschillende voordelen:
- Geeft ondersteuning aan de buik en rug
- Vermindert bandenpijn
- Helpt bij lage rugklachten
- Ondersteunt bij bekkenpijn
- Ontlast de spieren
De ondersteunende buikband tijdens zwangerschap is zeer geschikt voor vrouwen met een flinke buik of die in verwachting zijn van een meerling. De steunende buikband is voorzien van extra elastiek. De band helpt met het ondersteunen van de zwaarder wordende buik.
Helaas heeft de ondersteunende buikband ook een aantal nadelen:
- Kan de spieren verslappen
- Mag niet langer dan noodzakelijk gedragen worden
- Geeft soms een knellend gevoel
Omdat een ondersteunende buikband de spieren ontlast, kunnen deze slapper worden. Het is daarom aan te raden om de ondersteunende buikband niet langer dan noodzakelijk te dragen, bijvoorbeeld tijdens het werk.
Dit kun je met de sierbuikband
De sier buikband is iets heel anders dan de ondersteunende buikband. De sierbuikband is van elastisch materiaal maar er zit geen extra elastiek in. Hij dient niet ter ondersteuning maar als mode item. Deze buikband wordt over het algemeen over de kleding gedragen, of dient als verlenging van een shirt.
Pronk met je zwangere buik en kies voor een sierbuikband in een van de vele kleuren. Met zwart of wit verleng je onopvallend je te korte shirt. De vrolijk gekleurde roze, blauwe of groene sierbuikband legt extra accent op je zwangere buik. Uiteraard is deze ook verkrijgbaar in andere kleuren.
Daarnaast zijn er sier buikbanden met leuke print. Kies voor een opvallende afbeelding of spraakmakende tekst. Wil je echt een unieke sierbuikband, bestel deze dan bij een printshop. Kies voor een eigen afbeelding of tekst, dan is je buikband zeker uniek.
Wanneer buikband na de bevalling dragen?
Ook na de bevalling biedt de buikband diverse voordelen. Fysiotherapeuten adviseren om na de bevalling een sluitband te dragen. Deze speciale buikband ondersteunt de bekkenbanden en de spieren, waardoor deze tot rust komen. Ook verklein je dankzij het sluitlaken of sluitband een liesbreuk of navelbreuk.
Bij bekkeninstabiliteit is het zeker aan te raden om na de bevalling een sluitband te dragen. Dit vermindert de klachten van pijn. Blijft bekkeninstabiliteit lange tijd aanhouden, dan is het beter te kiezen voor een behandeling bij de fysiotherapeut.
Belly Bandit voor een platte buik
Na de bevalling heb je nog enige tijd last van een buikje. Na een aantal weken trekt dit weer bij. In sommige gevallen wil je dit proces versnellen. Hiervoor is de Belly Bandit buikband op de markt gebracht. Dit is een strakke corrigerende buikband die om de middel wordt gedragen. Het zorgt ervoor dat de slappe zwangerschapsbuik sneller in model komt.
Geadviseerd wordt om de Belly Bandit drie dagen na de bevalling om te doen. Deze is eenvoudig te bevestigen door middel van klittenband. De buikband moet zes tot acht weken worden gedragen.
Ben je bevallen door middel van een keizersnede, draag de Belly Bandit dan niet. Overleg ook altijd vooraf met de verloskundige of kraamhulp. Deze kan adviseren welke buikwand na de bevalling de beste keuze is.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique