Bruin bloedverlies is het verliezen van oud bloed dat al enige tijd in de baarmoeder aanwezig is. Dit zie je vaak vlak voor maar ook enige tijd na een menstruatie Ook na een innesteling kan je bruin bloed verliezen. Soms treedt bruin bloedverlies tijdens de zwangerschap op zonder dat er gelijk sprake is van iets ernstigs.
Hoe oud is bruin bloed?
Bruin bloed is oud bloed en lang niet zo oud als gedacht wordt. Bruin bloed is gemiddeld 12 tot 30 uur oud. Bloed heeft zijn rode kleur te danken aan hemoglobine, een eiwit dat in het bloed zit. Hemoglobine is belangrijk voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide. Wanneer bloed via de adertjes het vaatstelsel verlaat, wordt hemoglobine afgebroken. Hierdoor vindt er een soort ‘roesten’ plaats: het bloed kleurt bruin door de afbraak.
Waarom je last hebt van bruin bloedverlies
Nu weet je dus waarom wat ouder bloed bruin van kleur is. Dit verkleuren vindt al vrij snel plaats. Bloed dat vrijkomt komt niet altijd direct naar buiten toe. Vaak blijft het enige tijd in de baarmoeder aanwezig, bijvoorbeeld doordat je legt. Maar het kan ook dat je heel weinig bloedverlies hebt waardoor het een beetje in de baarmoeder blijft hangen.
Bij rennen, lopen, springen, hoesten of niezen wordt het bloed alsnog naar buiten gestuwd. Het ziet er dan uit als een veeg roest of wat druppels bruin bloed.
Geen bruin bloedverlies maar gewoon rood
Wanneer je meer bloed verliest dan ontstaat er een continu stroompje van bloed. Het bloed wordt dan vrijwel direct afgevoerd en heeft daardoor niet de kans om bruin te kleuren. Dit ziet dan ook verser uit: helderrood tot donkerrood van kleur. Hoe helderder het bloed, hoe verser het is.
Bruin bloedverlies en NOD of menstruatie
Vrouwen die zwanger willen worden spreken vaak van hun NOD; de niet ongesteld dag. Dit is de dag waarop de menstruatie verwacht wordt maar niet gewenst is. Gemiddeld duurt een menstruele cyclus 28 dagen met afwijkingen naar beneden en boven toe. Tussen de 21 en 35 dagen komt het vaakst voor. Heb je een korte cyclus? Dit kan jouw vruchtbaarheid beïnvloeden. Een lange cyclus zorgt er vooral voor dat het aantal kansen op een zwangerschap verminderd zijn.
Bruin bloedverlies komt vaker vlak voor de menstruatie of NOD voor. Wanneer een eicel niet bevrucht is zal het lichaam zich klaar gaan maken om het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer af te breken. Deze afbraak gaat altijd gepaard met bloedverlies.
Weet je trouwens waarom je bloedt? Het bloedverlies ontstaat doordat adertjes scheuren of beschadigd raken. Dit is niet ernstig en herstelt vanzelf weer. Het lichaam is prima in staat om iedere maand weer alles op orde te brengen. Tegen het einde van de menstruatie vermindert het bloedverlies en zal vaak overgaan in bruin bloedverlies. Voor veel vrouwen het teken dat de menstruatie voorbij is.
Miskraam en bruin bloedverlies
Een miskraam tussen de 4 en 16 weken komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. Een miskraam is te herkennen door bloedverlies en buikkrampen. Beiden verschijnselen nemen in hevigheid toe en houden aan zolang er nog weefsel aanwezig is. Wanneer alles is afgestoten, zullen zowel het bloedverlies als de buikkrampen sterk verminderen.
Veel vrouwen hebben, voordat de miskramen echt optreedt, eerst al wat bloedverlies. Soms is dit zelfs al 2 tot 4 weken voor de daadwerkelijke miskraam. Het lichaam begint dan al licht met afstotingsverschijnselen maar zet nog niet door. Het gaat hier om kleine beetje bloedverlies, dit is vaak zichtbaar als bruine veegjes bloed.
Bij het naar het toilet gaan merk je op dat er wat roestbruin bloed in het ondergoed zit of dat er met afvegen wat bruin bloed aan het toiletpapier zit. Wanneer de miskraam doorzet dan zal het bloed helderrood van kleur worden, in hoeveelheid toenemen en treden er buikkrampen op. Na de miskraam vermindert het bloed en zal uiteindelijk overgaan in bruin bloed.
Wanneer het bruin bloedverlies te lang duurt
Het is erg zenuwslopend om een miskraam af te moeten wachten. Wanneer er gedurende langere tijd alleen maar sprake is van bruin bloedverlies en de verloskundige heeft middels een echo bevestigd dat de foetus niet meer in leven is, kan besloten worden om een curettage te ondergaan. Hierbij wordt middels een zuigslang het weefsel weggenomen.
Gescheurde adertjes
Gelukkig betekent bruin bloedverlies niet altijd een miskraam. In de helft van de gevallen zal er geen miskraam optreden. Een andere oorzaak voor de bloeding is een gescheurd of gesprongen adertje.
Tijdens de zwangerschap is de gehele baarmoeder beter doorbloed. Drukverschillen kunnen ervoor zorgen dat een adertje knapt, met licht bloedverlies als gevolg. Denk aan tillen, bukken, hoesten en niezen. Ook de baarmoedermond bloedt veel makkelijker en kan tijdens het vrijen eerder reageren op een lichte beschadiging.
Omdat het bloedverlies zo minimaal is en niet direct wordt afgevoerd naar buiten toe kleurt het veelal bruin. Sommige vrouwen hebben hier zelfs meerdere malen last van, soms zelfs gedurende de hele zwangerschap door. Wanneer jij je hier vragen over maakt of het niet vertrouwt dan kan de verloskundige bekijken of alles in orde is. Wanneer de foetus een mooi hartritme heeft is er geen directe reden tot zorg. Vaak zal er dan ook een afwachtende houding worden aangenomen.
Bevalling en bloedverlies
Een bevalling begint vaak met verlies van de slijmprop, het breken van de vliezen of weeën. De slijmprop gaat soms al enkele dagen voor de bevalling verloren. Hierbij kan wat bloed meekomen. Dit is vaak een beetje bloed, meestal rood of roze van kleur.
Soms treedt er een heel licht bloedverlies op, ongeveer 1 tot 3 dagen voor de bevalling. Dit kan bruin kleuren. Het is niet te zeggen hoe de bevalling zich aankondigt omdat dit per vrouw maar ook nog eens per zwangerschap kan verschillen. Een beetje bloedverlies is vaak niet ernstig. Wordt het meer en treden er ook nog een buikkrampen op of stopt het bloeden niet, waarschuw dan zo snel mogelijk de verloskundige.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique