Brinta met water of melk?

Brinta met water, dat smaakt toch nergens naar? Toch zijn er mensen die dit eten. De vraag is niet alleen of dit smaakt maar of Brinta met water ook voedingswaarde heeft. Het zal je verbazen maar het draait niet om de melk maar om de tarwevlokken.

Dit is Brinta

Brinta is de afkorting van Breakfast instant tarwe. Je moet het maar weten, voor velen is helemaal niet bekend dat het hier om een afkorting gaat. Ook een leuk weetje: Brinta is van Nederlandse bodem. Het gaat hier om een populair ontbijtproduct.

De belangrijkste grondstof in Brinta is gebroken tarwe. Verder zit er ook een beetje zout in. Het is de bedoeling dat Brinta wordt vermengd met water of melk. Er ontstaat dan een ontbijtpap. Overigens wordt deze ontbijtpap niet alleen door volwassenen maar ook veel door jonge kinderen gegeten.

Een vezelrijk ontbijt

Kenmerkend aan Brinta is dat het erg vezelrijk is. Het bevat namelijk 10,5 g voedingsvezel per 100 g onbereid product. Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Ten eerste zorgen ze voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel gaat snoepen of snacken. Ook verminderen voedingsvezels het risico op darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Het is daarom altijd goed om voor een bord Brinta te gaan.

Brinta met melk

Normaal gesproken wordt Brinta met melk aangemaakt. Eventueel wordt hier nog wat honing aan toegevoegd. Wie gebruik maakt van melk krijgt gelijk voldoende calcium binnen. Bovendien bevat melk ook eiwitten, een goede bouwstof voor lichaamscellen.

Brinta met water

Je moet ervan houden: Brinta met water. Dit heeft namelijk een heel andere smaak dan wanneer je er melk aan toevoegt. Bovendien krijgt het bordje pap dan ook een andere voedingswaarde. Brinta met water heeft een aantal voordelen en nadelen.

Het belangrijkste voordeel van Brinta met water is dat het klaargemaakte product minder calorieën bevat. Wie namelijk melk toevoegt krijgt al snel 100-200 kilocalorieën extra binnen. Wanneer je op dieet bent dan is dit natuurlijk niet zo fijn. Een tweede voordeel is dat water geen allegorieën opwekt. Voor mensen met een koemelkallergie is het niet aan te raden om een bordje pap met melk aan te maken.

Nadelen: met water smaakt niet

Het grootste nadeel van Brinta met water is de smaak. Wanneer je gebruik maakt van water krijg je een vrij flauwe tot nare smaak. Sommigen gruwelen hier zelfs van, je moet er echt van houden. Eigenlijk moet je Brinta met water leren eten. Wanneer je het niet gewend bent is het ook niet te doen.

Wil je toch een keer uitproberen? Zorg dan dat je warm water gebruikt. Wanneer je dit alleen met koud water doet dan wordt het één grote brok. Dat laatste krijg je echt je keel niet door. Overigens zijn er ook mensen die Brinta met water drinken. Je moet het dan heel waterig maken wil je het snel weg kunnen slikken.

Tips om Brinta met water klaar te maken

Het zijn vooral topsporters die voor Brinta met water gaan. Juist vanwege de voedingsvezels, de onverteerbare koolhydraten zijn namelijk goed voor de darmen. Bovendien verlagen deze voedingsvezels het slechte LDL-cholesterol.

Brinta met water is niet altijd even lekker. Daarom voegen veel mensen er wat honing aan toe, dit geeft een meer zoetere smaak. Je kunt er eventueel ook stukjes fruit of wat krenten doorheen mengen. Dit maakt de Brinta met water er een stuk lekkerder op.

Niet uitproberen bij jonge kinderen

Speciaal voor hele jonge kinderen is er de zogenaamde kinderpap. Maar ook Brinta wordt redelijk veel gegeven. Het is echter aan te raden om geen Brinta met water aan kinderen te geven: gebruik gewoon melk. Dit is een stuk lekkerder en ook nog eens gezonder. Het kind krijgt op deze manier de benodigde hoeveelheid calcium en eiwitten binnen.

Tip: ga bij kinderen tot 2 jaar oud bij voorkeur voor speciale babypap. Hier zijn verschillende varianten in, namelijk voor baby’s vanaf 6 maanden oud maar ook voor kindjes vanaf 12 maanden oud. Zo geef je het kind het beste wat nodig is.

Bekijk de babypap

Brinta met moedermelk

Kun je Brinta met moedermelk maken en aan het kind geven? Ja hoor, dit kan heel goed. Het is zelfs aan te raden om bij kinderen tot 1 jaar oud de pap met melkpoeder of moedermelk klaar te maken. Dit is namelijk altijd beter dan het gebruik van koemelk.

Wanneer het kind 1 jaar oud is dan mag je ook Brinta met gewone koemelk aanmaken. Let dan wel even goed op de reactie: de darmen kunnen tijdelijk van streek raken. Sommige kinderen hebben een koemelkallergie, dit merk je snel genoeg. Overigens merk je dit al wanneer je het kind flesvoeding geeft.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique