Bloedend tandvlees stopt niet

Je merkt dat je tandvlees bloedt. Waarschijnlijk gaat het om een ontsteking, maar er kan ook sprake zijn van een beschadiging of een onderliggende ziekte. Het bloedend tandvlees stopt niet, wat kun je doen? Eerst is het belangrijk om naar de oorzaak te kijken. Hierna kun je het bloeden zelf stoppen. Kijk maar eens hoe je dit doet. Let op: bij een ernstige of grote bloeding kun je beter direct de tandarts of een arts bezoeken.

De oorzaak van bloedend tandvlees

Wanneer je last hebt van bloedend tandvlees heeft dit zeker een onderliggende oorzaak. Bedenk dat een bloeding nooit vanzelf ontstaat. De meest voorkomende en logische oorzaak is een tandvleesontsteking. Wanneer het om een milde tandvleesontsteking gaat dan spreek je van gingivitis. Een niet behandelde tandvleesontsteking kan overgaan in parodontitis, dit is een dieperliggende ontsteking.

Een andere veel voorkomende oorzaak van bloedend tandvlees is een beschadiging. Er wordt ook wel gezegd dat bloedend tandvlees door stress, medicijnen zoals bloedverdunners of vitamine-D-tekort kan ontstaan. Hier zit wel een kern van waarheid in.

Bloedend tandvlees stopt niet

Blijft je tandvlees bloeden, ook wanneer je al enkele dagen goed poetst? Of heb je juist te maken met een flinke bloeding die je niet tijdens het poetsen krijgt? Hieronder de meest voorkomende problemen en hoe je het bloedend tandvlees kunt stoppen.

Bloeding als gevolg van ontstoken tandvlees

Vergis je niet maar wanneer je tandvlees ontstoken is dan kan dit best lang bloeden. Dit bloedend tandvlees merk je voornamelijk of wanneer je het gebit poetst. Daarnaast kan het gaan bloeden tijdens het eten. Alleen bij een zeer ernstige ontsteking zal het tandvlees vaker bloeden.

Hoe weet je of het tandvlees ontstoken is? Het ziet er dan rood en vooral gezwollen uit. Het tandvlees kan rondom één tand of kies ontstoken zijn maar ook op meerdere plekken. Vaak ervaar je ook pijnklachten. Die pijn voel je sowieso tijdens het poetsen, maar ook wanneer je iets eet.

Bloedend tandvlees stopt niet en je hebt last van ontstoken tandvlees? Dat is belangrijk om twee keer per dag poets. Vergeet hierbij zeker niet de pockets, dat zijn je randjes tussen tanden en tandvlees. Zet de kop van de tandenborstel in een hoek van 45° op deze rand. Je zult merken dat de haartjes dan tot in de pockets komen. Op deze manier maak je de pockets goed schoon en verdwijnen bacteriën. Na enkele dagen merk je dat het bloeden minder wordt.

Aanhoudende bloeding door parodontitis

Wanneer je niks aan een tandvleesontsteking doet dan dringen bacteriën steeds verder naar binnen. Uiteindelijk tasten ze het kaakbot aan waardoor tanden en kiezen los gaan staan. Je bent dan echt wel enkele jaren verder.

Bij parodontitis kan je poetsen wat je wil, het bloedend tandvlees stopt niet. Dit komt omdat de bacteriën goed verborgen zitten, daar kom je met de borstel niet aan. Parodontitis moet je altijd laten behandelen. Soms kan dit nog door de mondhygiëniste, maar het kan ook dat je hiervoor naar de kaakchirurg moet. Laat dit in ieder geval door de tandarts of mondhygiënist beoordelen.

Wanneer je bij de kaakchirurg terechtkomt zal deze een flapoperatie uitvoeren. Hierbij wordt het tandvlees operatief teruggeklapt en de ruimte daaronder helemaal schoongemaakt.

Voedsel of een voorwerp in pockets

Normaal gesproken ligt het tandvlees strak tegen je tanden aan. Dat is handig want zo kunnen er geen voedselresten of kleine voorwerpen zomaar in terecht komen. Toch kan dit helaas gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je wat grotere pockets als gevolg van een ontsteking hebt. Maar het kan ook dat een scherp voorwerp net onder het tandvleesrandje terechtkomt.

Natuurlijk zorgt dit voor irritatie. Het tandvlees wil van het voedsel of het voorwerp af en reageert met zwelling, roodheid en mogelijk een bloeding.

Heb je het idee dat er iets in het tandvlees zit? Gebruik een zaklamp om dit te bekijken. Probeer het er met een pincet uit te halen, maar beschadig het tandvlees niet. Lukt het niet zelf dan is het beter om even langs de tandarts te gaan.

Bloedend tandvlees stopt niet door een trauma

Bij een valpartij of een ruzie kun je een harde klap tegen je mond krijgen. Een of meerdere tanden of kiezen kunnen hierdoor los komen te staan. Maar het kan ook dat het tandvlees scheurt of op een andere manier beschadigd raakt. Bij een trauma stopt het bloedend tandvlees niet zomaar.

Bloedingen in de mond zijn altijd veel heviger dan elders. Dit komt omdat het tandvlees niet alleen over veel zenuwen maar ook bloedvaatjes beschikt. Gaat het om een klein wondje of scheurtje, dan geneest dit vanzelf. Je zult zien dat het bloeden na enkele uren echt minder wordt. Bij een groot trauma zal het tandvlees vaker gehecht moeten worden. Dit laat je doen bij de tandarts of op de spoedeisende eerste hulp.

Een tekort aan vitaminen

Veel mensen lopen met een vitaminetekort vond zonder dit zelf in de gaten te hebben. Dit komt omdat je lichaam hier de eerste tijd goed mee om kan gaan. Vroeg of laat ontstaan er toch symptomen waaronder bloedend tandvlees. Bij een vitamine tekort merk je dat het bloedend tandvlees niet stopt.

Hoe kan dit? Bij tekort aan vitaminen C (belangrijk voor de afweer), B en D werkt je immuunsysteem niet optimaal. Het tandvlees is hierdoor zeer kwetsbaar voor ontstekingen. Ondanks goed poetsen krijg je het bloeden niet gestopt. Laat je bloed eens prikken bij de huisarts, het zou zomaar kunnen dat je een vitaminetekort hebt. Het is overigens nooit verkeerd om bij gebrekkige of eenzijdigevoeding voor een vitaminesupplement te gaan.

Bekijk multivitaminen

Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vaker last van bloedend tandvlees. Dit komt enerzijds door het dunner worden van de slijmvliezen. Aan de andere kant ontstaat dit door een verminderde afweer. Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om veel aandacht aan de mondhygiëne te besteden.

Xerostomie (droge mond)

Misschien heb je last van xerostomie, oftewel een droge mond. Dit ontstaat door een verminderde speekselproductie. Eén op de vijf mensen heeft last van xerostomie. Symptomen zijn een brandend gevoel in de mond het idee alsof er watten inzitten. De mond voelt dus echt droog aan. Verder heb je moeite met slikken, kauwen en praten. Je hebt ook sneller last van een droge keel en zweertjes in de mond. Een van de bijkomende symptomen is bloedend tandvlees.

Xerostomie komt vaker voor bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook patiënten met diabetes, ziekte van Alzheimer of een hoge bloeddruk hebben een verhoogd risico om dit te krijgen. Het is bij xerostomie belangrijk om de hele dag door kleine slokjes water te nemen. Vermijd koolzuurhoudende dranken of koffie. De tandarts kan xerostomie behandelen.

Syndroom van Sjögren

Deze auto-immuunziekte tast het afweersysteem aan. Hierdoor ontstaan er ontstekingen verspreid over het lichaam. Bijna alle patiënten met het syndroom van Sjögren krijgen last van een droge mond en droge ogen. Hierdoor kan het tandvlees ook gaan bloeden.

Bloedend tandvlees stopt niet en je hebt ook last van gezwollen en pijnlijke speekselklieren, droge mond en ogen of ontstekingsklachten? Deze ziekte komt bij 50 op de 100.000 mensen voor. Niet zo heel veel maar blijf hier in ieder geval niet mee rondlopen. Vrouwen krijgen het vaker dan mannen, de meeste patiënten zijn tussen de 30 en 60 jaar oud.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique