Beschermen tegen coronavirus: zo doe je dat

Jezelf beschermen tegen coronavirus, belangrijk nu het virus Europa heeft bereikt. Veel mensen kopen mondkapjes, helaas wel de verkeerde. Hierdoor ben je niet optimaal tegen het virus beschermd.

Handhygiëne en mondkapjes

Jezelf beschermen tegen het coronavirus kan alleen door een goede handhygiëne en mondkapjes. Om dit te begrijpen moet je eerst weten wat een virus is en hoe je dit virus doodt. Daarom beginnen we met uitleg over het coronavirus. Lees je goed en, dan weet je ook wat je te wachten staat.

Informatie coronavirus

Om het kort te houden: met het coronavirus wordt het nieuwe 2019 virus bedoeld (COVID-19). Veel van de virussen uit deze groep veroorzaken een normale verkoudheid, waarbij ze voornamelijk in de winter en vroege lente actief zijn.

Er zijn ruim 30 verschillende coronavirussen waarvan er zeven de mens kunnen besmetten. 2019-nCoV wordt ook wel het Wuhan virus, COVID-19 of gewoon coronavirus genoemd.

Zo leeft en verspreidt een coronavirus zich

Een virus leeft niet zelfstandig maar is afhankelijk van de cellen van zijn gastheer. Deze cel heeft een virus nodig om zichzelf van energiestofwisseling te voorzien. Dankzij de stofwisseling van een cel kan het virus blijven leven en zich vermeerderen. Een virus is in principe geen levend organisme. Omdat virussen zich snel verspreiden en ziekten veroorzaken, noemt de medische wereld een virus wel levend.

Buiten het lichaam van een gastheer kan het virus slechts enkele uren tot dagen overleven. Eerst werd gedacht dat het coronavirus (2019) het slechts 72 uur buiten het lichaam volhield, maar dit blijkt nu iets langer te zijn. Tochis het bestellen van AliExpress pakketjes nog steeds veilig gebleken.

Een virus is zeer kwetsbaar. De buitenste laag breekt makkelijk af, waardoor het virus sterft. Dit is waarom handhygiëne zo belangrijk is.

Beschermen tegen coronavirus middels handhygiëne

De eerste methode van beschermen tegen coronavirus is middels een goede handhygiëne. Alcohol of zeep breekt de buitenste laag van het virus af. Het is dan ook belangrijk om de handen regelmatig te wassen of te ontsmetten met een ontsmettende handgel.

Waarom je dit moet doen? Zoals je hebt kunnen lezen kan het virus enige tijd op een voorwerp blijven leven. Wanneer een besmet persoon een deurklink of een voorwerp aanraakt, is de kans aanwezig dat het virus hierop zit.

Jij zal maar net diegene zijn die vlak hierna de deurklink of het voorwerp aanraakt. Het virus zit nu op je handen. Hoe vaak raak jij je gezicht aan? Dit is minimaal vijf keer per dag, waardoor het virus via de handen in jouw luchtwegen terechtkomt. Met een goede handhygiëne dood je het virus, wat de kans op besmetting verkleint.

Bekijk de ontsmettende handgel

Beschermen tegen coronavirus met een mondkapje

Bij elke grote virusuitbraak loopt het storm en gaan de mondkapjes als warme broodjes over de toonbank. Onzinnig en paniekzaaierrij of misschien toch wel zinvol? Een goed mondkapje beschermt tegen het coronavirus en andere virussen. Hierdoor kun je redelijk veilig de straat op of in contact komen met anderen.

Het probleem is dat veel mondkapjes niet van de juiste kwaliteit zijn, waardoor ze het virus makkelijk doorlaten. Kies daarom altijd voor een mondkapje met beschermingsfactor FFP2 of nog beter: FFP3. Deze laatste zijn wel duurder maar een stuk veiliger.

Niet doen: handen schudden en naar besmette plaatsen

Is er sprake van een uitbraak van het coronavirus, ga hier dan niet naartoe.

Het coronavirus in Nederland?

 In februari 2020 vindt er een uitbraak van het coronavirus in Italië plaats. In korte tijd raken veel mensen besmet. Het virus verspreidt zich sneller dan gedacht, bij sommige besmetten patiënten is het onduidelijk hoe ze aan hun infectie komen.

Op 26 februari meldt zich de eerste Nederlandse coronavirus patiënt. Twee dagen later de tweede patiënt. Omdat het coronavirus waarschijnlijk een langere incubatietijd dan twee weken heeft, maakt dit de behandeling een stuk moeilijker. Het is echter niet te zeggen wat de exacte incubatietijd is. Eerder werd twee weken gedacht, nu blijkt dat er bij een man vier weken zijn verstreken tussen besmetting en eerste ziekteverschijnselen.

Beschermen tegen coronavirus blijft dus belangrijk, in ieder geval zolang het virus zich snel verspreid en ernstige ziekteverschijnselen vertoont.


☑️ Wat is het coronavirus?

Dat is een virus dat een infectie aan longen en luchtwegen veroorzaakt. Het laatste coronavirus is eind 2019 ontstaan en infecteert mensen. Lees meer: wat te doen bij coronavirus.

☢️ Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

Het virus verspreidt zich redelijk snel en is hierdoor besmettelijk. 2% tot 3% van de besmetten patiënten overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus. Lees meer over de behandeling bij besmetting.

?‍? Waar kan ik mondkapjes kopen?

Alleen een goed mondkapje beschermd tegen het corona. De beste mondkapjes koop je hier.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique