Een bedwantsen beet, hier kun je aardig last van hebben. Hoe weet je of je door een bedwants gebeten bent? Dit zie je vaak aan de reactie van de huid. Maar wacht, je kunt een bedwantsen beet makkelijk verwarren met een muggenbult of vlooienbeet. Kijk maar eens hoe je dit herkent en behandelt.
Dit zijn bedwantsen
Een bedwantsen beet is altijd afkomstig van één of meerdere bedwantsen. De naam zegt het al, dit zijn insecten die bij voorkeur in je bed leven. Je noemt ze dan ook wel bedluizen of wandluizen.
Bedwantsen zijn ongeveer 6 mm groot. Ze hebben een ovaal en plat lichaam. De kleur van bedwantsen is roodbruin tot bruin. Voor het geval je het nog niet wist: bedwantsen hebben geen vleugels en kunnen niet vliegen. Ook springen ze niet zoals vlooien doen. Wel hebben ze zes poten waarmee ze razendsnel kunnen rennen.
Bloedzuigende parasiet
Dat je een bedwantsen beet oploopt is op zich niet zo vreemd: het gaat hier om een bloedzuigende parasiet. Ze leven van het bloed van mensen en zoogdieren. Dit bloed hebben ze nodig om zich voort te kunnen planten.
Bedwantsen verstoppen zich in naden en kieren in je bed of vlak in de buurt van bedden. Het kan ook dat ze in het beddengoed verstopt zitten. Ook achter loszettend behang, achter schilderijen of onder het tapijt zijn favoriete verstopplekken.
Hoe komen bedwantsen in je slaapkamer terecht? Vaak gebeurt dit na een verblijf in een hotel, motel of appartement. Via de bagage neem je bedwantsen mee naar huis.
Bedwantsen beet herkennen
Op het moment dat je door een bedwants gebeten wordt merk je hier niets van. Vaak is dit in je slaap, je wordt hier niet wakker van. Bedwantsen hebben een voorkeur voor benen en armen, waarschijnlijk omdat dit makkelijker te bereiken is.
Een bedwantsen beet is zichtbaar als een rode en jeukende bult. Dit lijkt heel veel op een muggenbult maar dat is het dus niet. Het wondje van een bedwantsen beet geneest binnen enkele dagen. Wanneer je het wondje openkrabt dan kunnen bacteriën de huid binnendringen. Soms veroorzaakt dit een ernstige ontsteking.
Een rij van bultjes
Bedwantsen voeden zich om de 5-10 dagen. Ze kunnen makkelijk enkele maanden zonder bloedmaaltijd overleven. Wanneer een bedwants tijdens de maaltijd gestoord wordt zal hij meerdere malen steken. Er ontstaat dan een rij van rode bultjes. Zo herken je zeker een bedwantsen beet.
Bedwantsen beet behandelen
Je hebt een bedwantsen beet opgelopen. Je zal hierin niet de eerste en zeker ook niet de laatste zijn. Hoe kun je een beet van een bedwants het beste behandelen? In principe is er geen behandeling nodig. Wel is het belangrijk dat je het wondje niet openkrabt. Door het open te krabben kunnen bacteriën het wondje binnendringen. Dit veroorzaakt in sommige gevallen een milde of een ernstige huidontsteking.
Bij ernstige jeuk of roodheid kun je een bedwantsen beet bestrijden. Mentholpoeder werkt goed tegen jeuk. Dit werkt niet alleen jeukstillend maar verkoelt de huid, iets dat misschien wel zo prettig is. Let op: strooi dit poeder nooit in open wondjes.
Netelroos door een bedwantsenbeet
Soms ontstaat er een heftige allergische reactie op een bedwantsen beet. Deze allergische reactie uit zich dan als netelroos. Er ontstaan jeukende rode bulten op de huid. Binnen enkele uren tot dagen verdwijnen deze bulten weer. Maar let op, door stress of hitte kan de jeuk verergeren. Ook alcohol of het gebruik van pijnstillers kan de jeuk erger maken.
Bepaalde medicijnen zoals antihistaminica vermindert de jeuk. Krijg je naast een hoop bulten ook te maken met dikke lippen, ogen tong of keel? Heb je ook nog eens last van benauwdheid? Schakel dan direct de huisarts. Je hebt dan last van een zeer ernstige allergische reactie.
Werkt DEET tegen bedwantsen?
Misschien wil je een bedwantsen beet voorkomen. Soms wordt geadviseerd om hier DEET voor te gebruiken. Dit middel werkt prima tegen muggen maar niet tegen bedwantsen. Het heeft dan ook geen zin om jezelf tegen een bedwantsen beet te beschermen middels DEET.
Vlooienbeet of bedwants: herken het verschil
Voordat je denkt dat het om een bedwantsen beet gaat moet je ook even stilstaan bij een mogelijke vlooienbeet. Vooral mensen met honden en katten hebben weleens vlooien in huis. Wanneer huisdieren op bed mogen slapen is de kans groot dat er vlooien in bed terechtkomen. Bij gebrek aan een goede gastheer probeert de vlo de mens te bijten. Van menselijk bloed kan een kattenvlo of hondenvlo niet leven.
Hoe herken je een vlooienbeet? Je ziet dan een klein rood puntje, vaak wordt dit een klein bultje. In sommige gevallen verschijnt er zelfs helemaal geen rood puntje. Wanneer je overgevoelig bent voor vlooienbeten dan kan er een groter jeukend bultje ontstaan. Soms krijg je uitslag over het hele lichaam.
Bedwantsen bestrijden
Wil je niet door een bedwants gebeten worden? Dan moet je bedwantsen bestrijden. Dit kan met verschillende huismiddeltjes (oma weet raad) maar beter ga je professioneel te werk. Er zijn speciale bedwantsen vallen verkrijgbaar. Deze plaats je in de slaapkamer, het liefst onder het bed. Dit is een effectieve manier om van bedwantsen af te komen.
De bedwantsen spray
Dan heb je ook nog de bedwantsen spray. Dit is een middel dat tot drie maanden werkzaam blijft. Hiermee ben je gedurende lange tijd van bedwantsen af. Vaak gaat het om een concentraat dat je zelf moet verspreiden. Bij gebruik van bestrijdingsmiddelen in de slaapkamer is het belangrijk dat je hierna de ruimte goed ventileert.
Mocht je echt niet van bedwantsen afkomen dan kun je altijd nog een professionele bestrijder inschakelen. Houd er echter rekening mee dat dit ook aardig wat kost.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique