Bandenpijn en 30 weken zwanger? Deze pijn komt vooral gedurende de tweede helft van de zwangerschap voor. Met 30 weken kan de bandenpijn zo hevig zijn dat je er aardig last van hebt en in je dagelijkse dingen belemmerd wordt. Je voelt een buikpijn aan de voorkant of zijkant. Soms doet de rug ook erg veel pijn. Een stuitligging lijkt soms meer bandenpijn te veroorzaken.
Vanaf de tweede helft van de zwangerschap
Bandenpijn kan al heel vroeg in de zwangerschap gevoeld worden, vanaf een week of 8. De meeste vrouwen krijgen echt goed last van bandenpijn vanaf 20 weken zwangerschap: je bent dan in de tweede helft. De buik wordt steeds groter en zwaarder en de baarmoeder trekt aan de banden, waardoor er pijnklachten ontstaan.
Deze pijn voel je voornamelijk onderin de buik, aan de zijkant, de liezen of aan het schaambeen oftewel schaambot. Met 30 weken is de buik zo zwaar geworden dat bandenpijn nou echt een klacht wordt.
Verschillende soorten pijn
De ene bandenpijn is de ander niet. Niet iedere vrouw heeft op dezelfde plaatsen pijn. Daarnaast hebben sommige vrouwen bijna altijd last van de banden terwijl je er anderen amper over hoort. Het komt voornamelijk voor bij een tweede of volgende zwangerschap, omdat de banden waaraan de baarmoeder hangt wat slapper zijn geworden na een eerste zwangerschap.
De baarmoeder hangt namelijk in de buikholte vast aan banden, die de baarmoeder op haar plaats houden. Door de groei van de baarmoeder wordt er aan deze banden getrokken, dat veroorzaakt de typische pijn. De pijn wordt omschreven als een zeurende buikpijn met soms felle steken. Deze steken worden vooral opgewekt wanneer je plotseling opstaat, je uitrekt, naar iets grijpt of je omdraait.
Veel vrouwen klagen over pijn aan het schaambeen, onderin de buik. Maar ook kan dit aan de zijkant van de buik gevoeld worden. Bovendien kan het uitstralen naar de rug toe, maar vaker wordt rugpijn veroorzaakt door een verkeerde houding.
Bandenpijn & 30 weken zwanger – tot 40 weken
Zoals eerder beschreven, kan bandenpijn vooral vanaf 30 weken een last worden. Dit is vervelend want andere kwalen zoals brandend maagzuur, rugpijn en bekkeninstabiliteit spelen ook rond deze periode op. Bandenpijn is puur gerelateerd aan de zwangerschap en zal verdwijnen na de bevalling. Als er toch al klachten na de bevalling achter blijven dan zijn die eerder het gevolg van bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit.
Heb je na de bevalling pijn of last van incontinentie, neem dan contact op met de verloskundige of een arts. Deze kan beoordelen waar de pijn afkomstig van is.
Buikband bij bandenpijn
Heb je erg veel last van bandenpijn dan aan een buikband hierbij helpen. Let wel even goed op het verschil tussen een sierlijke buikband en een ondersteunende buikband.
Sierlijke buikbanden zijn in verschillende kleuren en met motiefjes verkrijgbaar. Hoewel sommige buikbanden werkelijk prachtig zijn om te zien, bieden ze geen ondersteuning wanneer je last hebt van bandenpijn.
Een goede ondersteunende buikband is vaak wat saai van kleur maar dit geeft niet, je draagt hem toch niet over de kleding maar direct op de huid. Zo kan de buikband de meeste ondersteuning bieden. Een ondersteunende buikband staat ook wel bekend onder de naam buikbandana of speciale buikband. Dit soort buikbanden vind je in speciaalzaken maar bestel je ook gewoon online.
Bekijk de best verkochte ondersteunende buikbanden
Draag de band alleen indien dit nodig is: het beste is om de buik zichzelf te laten dragen. Maar er is niks op tegen om de band te dragen tijdens het werk of wanneer je dit even nodig hebt.
Oefeningen bij bandenpijn (30 weken zwanger)
Om bandenpijn te verminderen is het belangrijk om een goede balans te houden tussen beweging en rust. Wie veel staat merkt dat de zwaartekracht tegenwerkt: de buik hangt naar beneden en trekt veel meer aan de banden. Met liggen is dit gevoel minder. Neem tussendoor voldoende rust door even te zitten of te liggen. Hierdoor neemt de spanning op de banden af.
Daarnaast is een oefening gericht op de buikspieren ook wel belangrijk. Sterkere buikspieren ondersteunen de baarmoeder waardoor er minder aan de banden wordt getrokken. Wanneer je staat, span dan de buikspieren aan en ontspan weer. Dit doe je door de navel naar binnen te trekken. Denk hierbij echt dat je de navel naar de rug toe trekt. Span en ontspan deze spieren afwisselend. Een paar keer per dag kan dit uitgevoerd worden.
Pijn tijdens de oefeningen
Voel je veel pijn tijdens deze oefeningen, stop dan hiermee. Overleg met de verloskundige of arts of je door kan gaan met oefeningen bij pijn. Soms is de pijn afkomstig van iets anders dan bandenpijn. Omdat bandenpijn na de bevalling verdwijnt zijn oefeningen gericht op bandenpijn na de bevalling niet nodig. Wel is het belangrijk de buikspieren te blijven trainen na de bevalling. Een zwangerschap vraagt veel van deze spieren en ze kunnen aardig verslappen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique