Badparels gebruiken doe je zo

Gooi niet zomaar wat badparels in het badwater! Badparels gebruiken doe je op een bepaalde manier. Ten eerste hangt het er vanaf welke parels je in huis hebt. Daarnaast gaat het om de hoeveelheid water en waarom je parels aan het water wil toevoegen. Alles heeft namelijk zijn doel. In deze blogpost lees je meer over badparels gebruiken, maar dan wel op een goede manier.

Wat zijn badparels?

Een badparel ziet er als een kogeltje of knikker uit. Deze knikker is gevuld met olie. Het omhulsel bestaat uit gelatine, een oplosbaar eiwitproduct. Zodra de badparel met water in aanraking komt dan lost het gelatineomhulsel op. Hierdoor komt de geurende olie vrij en vermengt zich met het badwater.

Badparels bestaan uit verzorgende olie. Deze olie is goed voor de huid, maar heeft nog een aantal interessante voordelen.

De voordelen van badparels

Ken je de voordelen van badparels al? Ik zet ze hieronder op een rij. Na het lezen hiervan ben je zeker overtuigd van de leuke voordelen van badparels en geneigd om ze ook te gaan gebruiken.

  • Maakt de huid zacht
  • Reinigt de huid
  • Kalmerend voor lichaam en geest
  • Werkt als aromatherapie

Het leuke aan badparels is dat ze in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar zijn. Je hebt de bekende ronde badparels maar ook in de vorm van hartjes, badeendjes, poppetjes of andere figuurtjes. Dit maakt het ook nog eens leuk om badparels cadeau te geven of te ontvangen.

Nadelen van badparels

Zitten er ook nadelen aan badparels? Ja, ze hebben niet de heilzame werking zoals bij badzout. Van badzout is bekend dat het goed werkt bij eczeem en psoriasis, reumatische klachten of stress. Badparels kunnen je stressniveau verlagen, maar het heeft geen invloed op huidproblemen. Sterker nog: bij wondjes of kloven kan de olie uit deze parels zelfs gaan irriteren.

Bedenk ook dat de olie uit deze parels voor gladheid kan zorgen. Ben je slecht ter been of heb je lichamelijke klachten, wees hier dan voorzichtig mee. Vraag altijd hulp bij het in- en uitstappen van het bad. Leg ook altijd een antislipmatje in het bad, zo weet je zeker dat je niet uitglijdt.

Badparels gebruiken: zo doe je dat

Wil je wat badparels gebruiken? Op zich niet zo moeilijk, alleen is het de vraag hoeveel je aan het badwater moet toevoegen.

Zorg dat het water een temperatuur van 36-38 °C heeft. In koud water kunnen de badparels moeilijk oplossen. Bovendien is het ook niet prettig om in koud water te gaan zitten. Maak het water ook niet te heet, dit voelt niet prettig aan.

Hoeveel badparels in bad?

Je vraagt je vast af hoeveel badparels in bad moeten. Gebruik je kleine badparels, dan voeg je er 2-3 aan het ligbad toe. Is het bedoeld voor het voetenbad, dan is een enkele badparel meer dan voldoende. Heb je van die grotere badparels in de vorm van hartjes of andere figuurtjes? Voeg er dan niet meer dan één toe. Het nadeel is dat je deze niet door kunt knippen, hierdoor loopt de olie direct weg.

Enkele kooptips

Wat badparels kopen, dat doe je tegenwoordig gewoon online. Je kunt kiezen uit badparels figuurtjes of een verpakking van wel 100 badparels. Let eerst even op de prijs-kwaliteitverhouding. Van die hele goedkope badparels zijn niet de beste. Goede merken zijn Kneipp of de badparels van Wehl. Deze producten vind je hieronder.

Bekijk badparels

Kijk ook naar de grootte van de parels. Je kunt natuurlijk voor die hele grote figuren gaan maar die zijn niet erg praktisch. Hier zit vrij veel olie in, je bad wordt hier erg glad van. Beter kun je voor wat kleinere badparels of figuurtjes gaan. Dan kun je zelf bepalen hoeveel je aan het badwater toevoegt.

Zijn badparels goedkoop of duur?

Met de prijs van dit badproduct valt het wel mee. Voor een verpakking van 20-30 parels zou je tussen de € 8 en € 15 moeten betalen. Alleen die van het merk Kneipp zijn wat duurder, maar dan heb je ook een prima kwaliteit.

Je kunt badparels goedkoop krijgen, bijvoorbeeld via AliExpress. Hier betaal je tussen de € 2 en € 5 voor 20-30 parels. Dat is een stuk goedkoper, maar goedkope badparels van AliExpress hebben ook wat nadelen. Soms komen er verzendkosten bij, hierdoor ben je alsnog duurder uit. Daarnaast zijn producten uit China niet goedgekeurd voor de Europese markt. Het kan dus dat je iets koopt dat niet aan onze kwaliteitseisen voldoet.

Badparels voor baby

Kun je badparels voor de baby gebruiken? Eigenlijk kun je dit beter niet doen. Het nadeel is dat het bad door de olie ontzettend glad wordt. De kans dat je baby uitglijdt is vrij groot. Zelfs wanneer je baby vasthoudt schuilt er een gevaar: ook jouw handen worden glad. Het kan zomaar dat baby uit je handen glipt.

Vanwege dit soort risico’s is het niet aan te raden om badparels voor je baby te gebruiken. Wacht tot je kindje wat ouder is en goed rechtop kan zitten. Dan nog moet je er altijd bijblijven. badparels voor een ouder kind kan wel, vooral wanneer het kind ouder dan vier jaar is. Leg wel een antislipmatje op de bodem van het bad.

Hoe lang zijn badparels houdbaar?

Veel beautyproducten waaronder badparels zijn beperkt houdbaar. Dit komt omdat het vocht bevat, en iets dat uit vocht bestaat kan ook bederven. Om dit soort producten langer houdbaar te maken worden er conserveermiddelen aan toegevoegd. Badparels zijn net zolang houdbaar als op de verpakking staat aangegeven.

Zijn badparels over datum? Dan kun je ze nog enige tijd gebruiken. Twijfel je hierover, ruik dan eens aan de badparels.

Verschil badparels, badzout en bruisballen

Het is je vast wel eens opgevallen dat er veel badproducten verkrijgbaar zijn. Wat is het verschil tussen badparels, badzout en bruisballen? Hieronder vind je de verschillen duidelijk op een rij.

  • Badparels bevatten een geurende olie, dit verzorgt en reinigt de huid
  • Badzout bestaat uit zouten en mineralen, goed voor huidproblemen, reuma en andere klachten
  • Bruisballen bevat samengeperste etherische oliën en kruiden, verzorgend voor lichaam en geest

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique