Hoe spannend is dat, de baby voelen bewegen in je buik. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn belangrijk. De baby ontwikkelt zich in deze periode in een razendsnel tempo. De spieren worden steeds sterker, waardoor de baby ook krachtiger gaat bewegen. Met 6 tot 7 weken zwangerschap beweegt de baby voor het eerst. Dat voel je nog niet, want tot 12 weken zwangerschap zijn het vaak de darmen die je voelt.
Wanneer voel je de baby voor het eerst bewegen?
De ontwikkeling van de baby in de buik verloopt snel. Vanaf de bevruchting tot aan 8 tot 10 weken zwangerschap noem je het vruchtje een embryo. Hierna spreek je van een foetus.
Vanaf ongeveer 6 tot 7 weken zwangerschap beweegt de baby in de buik. Het maakt ongecontroleerde bewegingen. Dat geeft niet, dankzij die bewegingen worden de spieren en pezen ontwikkeld. Het is dus erg belangrijk dat de baby beweegt.
Je zou in deze periode heel graag de baby voelen bewegen in je buik. Helaas, met 6-7 weken zwangerschap voel je hier helemaal niets van. De baby is nog te klein waardoor het nog vrij rondzwemt in de baarmoeder. Het raakt de wand amper aan tijdens de bewegingen. Bovendien zijn deze bewegingen zo licht, dat je er niks van voelt.
Ook met 8, 9 en 10 weken zwangerschap voel je de baby nog niet bewegen. Bovendien is de baby nog niet sterk genoeg om al krachtig te schoppen.
11 en 12 weken zwangerschap en de baby voelen bewegen
De baby voelen bewegen met 11 weken of 12 weken zwangerschap, kan dat? In principe is de baby nog niet krachtig genoeg in de armen en benen om al schopjes ‘naar buiten toe’ te geven. De kans dat je de baby dus in deze periode voelt is heel erg klein.
Soms ben je toch al iets te voelen. Vaak gaat het dan om darmbewegingen die je aanziet voor bewegingen van de baby. In dit geval is het dus niet de baby die je voelt, maar je darmen die rommelen. Tijdens de zwangerschap rommelt het allemaal wat meer dan normaal.
13 en 14 weken zwangerschap
Het komt niet heel veel voor, maar sommige vrouwen voelen met 13 of 14 weken zwangerschap de eerste bewegingen. Die zijn merkbaar als kleine plopjes. Soms lijkt het alsof het gevoel ergens anders vandaan komt, maar deze plopjes herhalen zich steeds vaker. Dan wordt pas duidelijk dat het de baby is die je voelt.
Helaas is het voelen bewegen van de baby met 13 of 14 weken zwangerschap niet voor iedereen weggelegd. Bij een eerste zwangerschap voel je niets tot weinig. Bij een tweede zwangerschap kun je de baby wel al eerder voelen bewegen.
Tip: wil je weten of alles in orde is met je baby? Gebruik dagelijks een doppler, hiermee kun je het hartje van je baby beluisteren. Maak er zeker geluidsopnamen van, leuk voor later.
15 en 16 weken zwanger en een bewegende baby in de buik
Ben je 15 of 16 weken zwanger? Dan is de kans groot dat je de baby voor het eerst in je buik voelt bewegen. Vooral bij een tweede zwangerschap is dit het geval.
In het begin zijn dit onduidelijke plopjes die lijken op trillingen van een vlindervleugeltje. Deze gevoelens zullen met het verstrijken van de dagen steeds sterker worden. Dan wordt duidelijk dat het niet de darmen zijn die rommelen, maar toch echt de baby die schopt en draait.
17 en 18 weken: nu voel je het echt
Met 17 of 18 weken zwangerschap voelt nagenoeg iedereen de baby voor het eerst. Hartstikke leuk, maar wat merk je hiervan? Dit begint met duwtjes tegen de buikwand aan, beter voelbaar als plopjes. Het wordt ook wel omschreven als luchtbelletjes of vlindertjes die in je buik voelt. Voor iedereen is dit anders.
Voel je in deze periode de baby nog steeds niet? Wanneer de echo uitwijst dat alles goed gaat met de baby, dan zal het niet lang meer op zich laten wachten voordat jij ook de bewegingen gaat voelen. Soms ligt de baby wat verder naar achter, bijvoorbeeld door veel vruchtwater of doordat de placenta ertussen ligt. De baby beweegt dan wel, maar je voelt het nog niet (zo goed). Ook druk bezig zijn met andere dingen zorgt ervoor dat je er niet echt op let.
19 en 20 weken zwangerschap
Nu kan je er toch echt niet meer omheen: je voelt de baby zeker bewegen in de buik. Voor de partner/ man is dit anders: deze moet vaak wachten tot 22 -24 weken zwangerschap. Dan kan het ook aan de buitenkant gevoeld worden. Bij sommige vrouwen is dit al eerder voelbaar.
Maar let op: hoe sterk jij de bewegingen ook voelt, dit wil niet zeggen dat het aan de buitenkant ook zo sterk doorkomt! Dit zorgt soms voor onbegrip: ‘Voel je het dan echt niet? Hoe kan dat?’. Niks om je zorgen over te maken, er komen nog genoeg weken dat ook de (toekomstige) vader het kan voelen. Verderop in de zwagerschap kan je de baby zelfs zien bewegen!
Wat voel je precies?
Dit gevoel is voor iedere vrouw anders. Toch kun je het als volgt omschrijven:
- Kleine vlindertjes in de buik
- Een scheet binnen in de buik
- Een scheet die opborrelt vanuit een badpak
- Plopjes
- Bubbels
- Luchtbellen
- Boertjes in de buik
- Een hard plekje in de buik
Het is moeilijk om je eigen gevoel met dat van anderen te vergelijken. Ook is het vaak lastig om in het begin de bewegingen te herkennen. Pas wanneer ze vaker voorkomen en sterker worden, dan is het duidelijk: de baby beweegt! Hartstikke leuk.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique