Wil je de baby inbakeren? Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Je kunt het baby inbakeren ook weer afbouwen zodat je kindje zelfstandig in slaap valt. Het inbakeren is een oud gebruik dat al eeuwenlang wordt toegepast. Hierbij wordt de baby in doeken gewikkeld, waarbij de armpjes strak tegen het lijfje aanliggen. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van een veilige bakerdoek. Pas je het inbakeren verkeerd toe, dan kan dit zelfs gevaarlijk zijn.
Wat is inbakeren?
Inbakeren is een gebruik dat al heel lang wordt toegepast en in sommige landen zelfs een normaal verschijnsel is. Bij het inbakeren wordt de baby strak ingepakt/ ingezwachteld. In vroegere tijden dacht men dat hierdoor kneuzingen beter zouden genezen en het kind beschermd was tegen ernstige ziekten zoals de pest.
Geschiedenis van het inbakeren
Het inbakeren werd in die tijd door een baker toegepast. Dit was iemand die al enkele dagen voor de bevalling in huis aanwezig was. De baker was vaak een vrouw met veel ervaring, zodat de onervaren ouders al hun vragen aan haar konden stellen. Overdag was de baker bij de jonge ouders aanwezig, in de avond nam ze de baby mee naar haar eigen huis. In andere gevallen logeerde de baker bij de jonge ouders.
Bakers vertelden soms verhalen die niet klopte, dit werden later de bakerpraatjes genoemd. Nu weet je waar de term bakerpraatjes vandaan komt. In 1911 kwam er een opleiding voor kraamvrouwenverpleging. De bakers verdwenen toen uit het dagelijks beeld.
Opnieuw populair
Jarenlang was de baby inbakeren populair. Toen het beroep kraamhulp in opkomst was verdween de baker. Hiermee verdween ook het inbakeren van de baby naar de achtergrond.
Pas vanaf de 21e eeuw kwam het inbakeren weer terug. Ditmaal niet om kneuzingen te laten genezen, maar om het feit dat baby’s schijnbaar rustiger worden van het inbakeren.
Waarom bakeren we tegenwoordig de baby in?
Tegenwoordig worden baby’s vooral ingebakerd wanneer ze onrustig zijn, moeilijk slapen of veel huilen. Door het inbakeren verdwijnen prikkels van buitenaf naar de achtergrond. Bovendien krijgt de baby het beschermende veilige gevoel wat het in de baarmoeder had. Hierdoor worden de meeste baby’s rustiger. Inbakeren is een methode om rust bij de baby in te bouwen.
Baby zelf inbakeren
De vraag is of je de baby zelf kunt inbakeren. Ja, maar alleen wanneer je dit ook goed aanleert. Op het internet vind je duidelijke voorbeelden van het inbakeren. Daarnaast kun je dit stimuleren via een ervaringsdeskundige. Vaak gaat het dan om een ervaren moeder, vereniging of via het consultatiebureau.
Ook worden er overal in Nederland en België in bakercursussen gegeven. Meestal in combinatie met babymassage.
Is baby inbakeren gevaarlijk?
Inbakeren moet goed gebeuren. Wanneer het inbakeren slecht gebeurt dan is er een vergrote kans op een verwonding. Het kan zelfs de dood van de baby betekenen. Denk hierbij aan te strak of te los inzwachtelen, iets dat gevaar oplevert. In sommige gevallen is het beter om de baby niet in te bakeren.
Wanneer het kind koorts heeft: een baby met koorts moet de overtollige lichaamswarmte kwijt kunnen. Wanneer de baby strak is ingepakt loopt de lichaamstemperatuur te hoog op. Dit kan gevaar voor de gezondheid opleveren.
Spugende kinderen: een baby die de voeding regelmatig teruggeeft mag niet ingebakerd worden. Denk hierbij aan een baby met reflux, een allergie of een zieke baby. Er bestaat dan een kans op verstikking.
Kinderen met eczeem: steeds meer baby’s krijgen last van eczeem. Dit is een huidziekte die voorkomt uit een allergische reactie of een overdreven reactie op een bepaalde stof. Hierdoor ontstaan er rode jeukende plekken op het lichaam. Deze plekken zijn schilferend of nat (droog of nat eczeem). De huid mag in deze gevallen nooit afgedekt worden.
Heupdysplasie: baby’s met een heupdysplasie (HD) of een andere heupafwijking mogen niet ingebakerd worden. Vaak worden deze kinderen behandeld door middel van een spreidbroek of gipsverband.
Ruggenwervel: baby’s met een afwijking aan de ruggenwervel mogen niet ingebakerd worden. De kans is aanwezig dat er hierdoor vergroeiingen ontstaan. De arts kan hier meer over vertellen en een juiste behandeling toepassen.
Ouder dan zes maanden: in principe wordt het inbakeren voornamelijk toegepast bij baby’s tot de leeftijd van drie maanden. Soms wordt het inbakeren later ingezet of langer voortgezet. Baby’s vanaf zes maanden draaien gemakkelijk naar de buik toe. Hierdoor kan het ingebakerde kind soms in ademnood komen.
Een luchtweginfectie: baby’s met een luchtweginfectie mogen nooit ingebakerd worden. Hierdoor bestaat de kans dat het kind niet voldoende kan hoesten, zuchten of ademen.
Na vaccinatie: een kind zal na vaccinatie soms wat koorts krijgen. De eerste 24 uur na een vaccinatie mag je de baby dan ook niet inbakeren.
Baby inbakeren, hoe doe je dat?
Het is belangrijk om de baby niet met losse verbanden in te bakeren. In dit geval lijkt het inbakeren meer op mummificeren. Er zijn speciale inbakerdoeken verkrijgbaar. Gebruik die afmeting doek, dat het lijf van de baby van de schouders tot de voetjes bedekt. Het hoofd mag nooit bedekt worden. Maak gebruik van klittenband of goede veiligheidsspelden.
Afhankelijk van het model betaal je voor een inbakerende tussen de € 11 en € 50. De duurdere inbakeren toe in zijn van een hogere kwaliteit.
De baby inbakeren betekent dat het de beentjes nog in kikkerstand kan spreiden. De armpjes moeten gestrekt langs het lichaam liggen. De baby moet niet in de doek zakken en de doek mag zich niet over de mond heen stropen. De schouders zijn bedekt, de nek is vrij.
Leg de baby in verband met verstikkingsgevaar altijd op de rug. Wanneer de baby zichzelf kan omdraaien, vaak met 5 tot 6 maanden, is inbakeren niet meer veilig. Stop hier dan ook mee en zoek een andere methode om het kind rustig te krijgen.
Baby inbakeren nacht
Kun je een baby inbakeren voor de nacht? Sommige ouders doen dit. Hierbij is het belangrijk dat je gebruik maakt van een veilige inbakerende ook. Ben je nog niet zo bekend met inbakeren, laat dit ‘s nachts dan achterwege. In het begin is het belangrijk dat je in de buurt van je kindje blijft. Hierna kun je de baby wel voor de nacht inbakeren.
Tips met betrekking tot inbakerdoeken
Op zoek naar een goede inbakerdoek voor de baby? Gebruik bij voorkeur een (baker)doek van flanel. Deze stof is ruw waardoor deze niet makkelijk afglijdt of opstroopt. Maak ook altijd gebruik van katoenen doeken. Deze zijn ademend. Gebruik nooit doeken van synthetisch materiaal. De lichaamstemperatuur van de baby loopt hierdoor te hoog op. Bovendien kan vocht niet weg.
Koop bij voorkeur kant-en klare bakerdoeken. Deze zijn vaak veiliger in gebruik. Gebruik liever geen (hydrofiel) katoenen luiers, handdoeken, fleece dekentjes of een handdoek. Vaak zijn de afmetingen niet goed (te groot of te klein) en is het materiaal niet veilig genoeg.
Bij inbakerdoeken zit altijd een gebruiksaanwijzing. Lees deze aandachtig door. Oefening baart kunst, maar blijf de eerste paar keren wel bij de baby wanneer deze ingebakerd is. Nog beter is om een (korte) cursus op het gebied van inbakeren te volgen of een ervaringsdeskundige om hulp te vragen. Neem altijd de veiligheidsvoorschriften in acht. Bij twijfel, raadpleeg een deskundige of arts.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique