Baby goed beschermd in buik? Ja hoor!

Bijna iedere zwangere vrouw vraagt het zich af: ligt de baby goed beschermd in de buik? Gelukkig wel. De natuur heeft hier namelijk verschillende oplossingen voor bedacht. Zo blijft het ongeboren kind goed beschermd tegenstoten van buitenaf. Maar je kunt de baby niet eindeloos beschermen.

Bescherming in de buik: de buikwand

Om te kijken of baby goed beschermd in de buik ligt beginnen we aan de buitenkant. De baarmoeder is een orgaan dat midden in de buikholte ligt. Aan de buitenkant hebben we de buikwand met een laag vet. Dit is de eerste bescherming die je tegen komt.

Buikvet vangt de allereerste schokken op. Wat niet wil zeggen dat je heel veel buikvet moet hebben, want het is weer ongezond. Ook met een normaal gewicht heb je voldoende buikvet dat de organen beschermt.

Baby goed in beschermd in buik dankzij vruchtwater

Er is nog een reden waarom de baby goed beschermd in de buik ligt. Dit is allemaal bedanken aan de vruchtzak, gevuld met vruchtwater. De baby zwemt gedurende negen maanden in dit vruchtwater. Het vruchtwater heeft verschillende functies.

De aanmaak van de vruchtzak gebeurt al vrij vroeg in de zwangerschap. Gedurende de eerste 14 weken wordt deze vruchtzak langzaam gevuld met vruchtwater. Het vruchtwater wordt aangemaakt vanuit vocht uit je eigen bloed.

Functie van het vruchtwater

Het vruchtwater is onmisbaar voor een goede groei, ontwikkeling en bescherming van het kind. Ten eerste dient het als stootkussen. Wanneer je als zwangere vrouw met je buik ergens tegenaan stoot of je beweegt, dan vangt het vruchtwater de klappen en stompen op.

Dit is heel eenvoudig te zien wanneer je een stevige zak met water vult. Doe hier een goudvis of ander visje in en beweeg de zaak heen en weer. Je zult zien dat de vis de randen van de zak niet aanraakt.

Naast stootkussen heeft het vruchtwater nog meerdere functies. Zo helpt het de ademhaling en het spijsverteringsstelsel op gang te brengen. Vanaf vier maanden zwangerschap begint baby met het inslikken van vruchtwater. Dit is goed voor de spijsvertering. Ook traint baby door het inslikken van vruchtwater zijn ademhaling.

Het indrukken van de buik, is dit een risico?

Bij een controlebezoek aan de verloskundige zal deze de buik onderzoeken. Dit betekent dat de verloskundige ook op de buik drukt en deze induwt. Misschien deel je zelf wel eens tegen de buik of doet je zoontje/dochtertje dit.

Vormt het indrukken van de buik een risico voor het ongeboren kind? Nee, de baby is echt goed beschermd dankzij het vruchtwater. Indrukken van de buik heeft geen nadelige gevolgen. Alleen bij een ernstig ongeluk kan de vruchtzak scheuren, de placenta loslaten of andere schade ontstaan. Maar dan heb je het ook over een zeer ernstig ongeluk zoals een flinke trap tegen de buik of een auto-ongeluk.

Vind je het leuk om de hartslag van je eigen kindje regelmatig te horen? Maak dan gebruik van een zogenaamde Angelounds. Dat is een apparaatje waarmee je de hartslag van je kindje kan horen. Leuk voor jezelf maar ook voor je partner, andere kinderen of familie/vrienden.

Bekijk de Angelsounds

Scheur in vruchtzak (vliesscheur)

In enkele gevallen ontstaat er een scheur in de vruchtzak. Dit wordt niet door de baby zelf veroorzaakt: de vruchtzak oftewel de vruchtvliezen zijn zeer stevig. Een scheur in de vruchtzak ontstaat waarschijnlijk door een flinke trap tegen de buik of een ongeval. Hierbij kan er een klein scheurtje ontstaan.

Door het scheurtje lekt vruchtwater weg. Op zich maakt het lichaam nieuw vruchtwater aan. Bij een minimale lekkage is de balans tussen weglekken en aanmaken soms voldoende. Maar in veel gevallen lekt er teveel vruchtwater weg. De kans is groot dat dit de bevalling opwekt.

Wanneer er een vroeggeboorte dreigt dan wordt er een spuit voor longrijping gezet. Dit zorgt ervoor dat de longen van het ongeboren kind sneller tot rijping komen. Daarnaast gaat de zwangere vrouw aan een infuus met weeënremmers. Met een beetje geluk kan de bevalling op deze manier enkele dagen tot misschien wel weken worden uitgesteld.

Twijfel tussen vruchtwater of urine

Verlies je wat vocht met twijfel je tussen vruchtwater of urine? Wanneer het naar  urine ruikt dan is het waarschijnlijk ook urine. Daarnaast herken je urine aan een gele kleur en kan het ook zurig ruiken. Vruchtwater ruikt zoetig. Daarnaast heeft het een heldere of lichtroze kleur. Vaak drijven er witte vlokjes in het vruchtwater.

Het verschil tussen vruchtwater of urine is dat vruchtwater continu verschijnt. Dit komt omdat het lichaam nieuw vruchtwater aan blijft maken. Wanneer je vruchtwater verliest, neem dan contact op met de verloskundige. Doe dit vooral wanneer je nog geen 39 weken zwanger bent.

Baby drukt tegen buikwand, blijft deze wel goed beschermd?

Je baby ligt goed beschermd in de buik. Wanneer deze tegen je buikwand duwt dan voel je dit duidelijk. Veel zwangere vrouwen maken zich hier zorgen over, want kan de vruchtzak op deze manier niet scheuren? Het komt namelijk regelmatig voor dat baby’s best wel scherpe nageltjes hebben. Vooral tegen het einde van de zwangerschap of wanneer je al over de uitgerekende datum bent dan groeiende nageltjes langer.

Gelukkig is de vruchtzak ontzettend stevig. Het taaie materiaal laat zich niet zomaar scheuren. Het zal dan ook zelden voorkomen dat baby de vruchtzak beschadigt. Wanneer dit toch gebeurt dan was de vruchtzak al zeer poreus. Druk je baby tegen de buikwand? Hier hoef jij je geen zorgen over te maken. Het kan soms alleen wat onprettig aanvoelen.

Nu hoef je alleen nog maar te genieten van de zwangerschap!

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique