Baby gekust met koortslip: besmettelijk?

Je hebt een koortslip en (per ongeluk) baby gekust. Is dit besmettelijk voor het kind? Dit is vooral gevaarlijk bij baby’s jonger dan 4 maanden oud. In ernstige gevallen kunnen ze een hersenvliesontsteking oplopen. Baby gekust met koortslip: lees wat je moet doen.

Een koortslip is besmettelijk

Wat is een koortslip en hoe ontstaat het? Een koortslip wordt ook wel herpes labialis genoemd. Het ontstaat door een infectie met het herpes simplex virus. Veel mensen lopen dit virus in de kleuterperiode op. In veel gevallen geeft een infectie geen klachten.

Het virus blijft het hele leven in het lichaam aanwezig. Het zit dan verborgen in de zenuwcellen van de huid maar is inactief. In bepaalde gevallen komt het virus weer tot leven. Dit gebeurt in de volgende situaties:

  • Bij griep of verkoudheid
  • Koorts of keelontsteking
  • Stress en vermoeidheid
  • Tijdens de menstruatie
  • Door zonlicht of zonnebank
  • Verminderde afweer

Zodra een koortslip optreedt, is dit besmettelijk voor anderen.

Is een koortslip gevaarlijk?

Een koortslip is vervelend, maar ongevaarlijk. Het veroorzaakt zelden ernstige klachten. Dit is anders bij baby’s. Wanneer een jongen baby besmet raakt met herpes virus, kan dit ernstige gevolgen hebben. Dit komt omdat het afweersysteem nog niet goed bestand is tegen virussen. Heb je een koortslip? De blaasjes verdwijnen na ongeveer 10 dagen. In deze periode is het belangrijk om uit de buurt van jonge baby’s te blijven.

Overdracht van het virus

Hoe wordt dit virus overgedragen? Dit gebeurt via knuffelen, kussen en via de handen. Het virus wordt ook overgedragen door gebruik van bepaalde voorwerpen zoals bestek, servies, handdoek of tandenborstel. Het is ook belangrijk om lippenbalsem off lipstick niet met anderen te delen.

Baby gekust met koortslip: de gevolgen

Heeft de moeder ooit een koortslip gehad, dan draagt ze antistoffen tegen het herpesvirus bij zich. Deze antistoffen worden tijdens de zwangerschap aan de baby doorgegeven. Direct na de geboorte is baby beschermd tegen het herpes virus. Deze bescherming blijft tot 6 maanden na de geboorte aanhouden. Je hebt baby gekust met een koortslip en baby heeft antistoffen hiertegen? Dan is er geen enkel gevaar.

Wanneer wordt het wel gevaarlijk? Dit is wanneer een baby geen antistoffen heeft. Jaarlijks krijgen ongeveer 5 jonge baby’s een koortslip. Dit is heel erg weinig.

De baby’s die een koortslip krijgen, kunnen hier nare gevolgen van ondervinden. Het kan namelijk een hersenvliesontsteking of een infectie van het hersenweefsel veroorzaken. Dit zijn ernstige gevolgen die zelfs dodelijk kunnen aflopen. Het is daarom belangrijk om besmetting met het herpesvirus te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen bij een koortslip

Het is niet altijd duidelijk of een baby antistoffen tegen het herpes virus heeft. Voorkomen is beter dan genezen, daarom neem je voorzorgsmaatregelen. Heb je een koortslip, knuffel en kus de baby dan niet. Draag tijdens het voeden een mondkapje en was je handen voordat je de baby aanraakt.

Geef je borstvoeding en zie je koortsblaasjes bij de tepels, geef dan tijdelijk geen borstvoeding. Let ook goed op met besmetting via voorwerpen. Maak alles wat je aangeraakt hebt schoon voordat je het aan de baby geeft.

Het is even een lastige situatie, maar wel beter voor het kind. Gelukkig verdwijnt een koortslip na een dag of tien. Op dat moment kun je het kind niet meer besmetten.

Heb je erg veel last van een koortslip, gebruik dan koortslipcrème. Dit is een antiviraal middel dat het virus bestrijdt. Het vermindert de kans op besmetting. Gebruik de koortslip crème zodra je de eerste verschijnselen van een koortslip opmerkt. Baby gekust met koortslip? Let dan goed op of baby misschien ook blaasjes krijgt.

Bekijk de best verkochte koortslip crème

Symptomen koortslip bij baby

Een volwassene met een koortslip is duidelijk herkenbaar. Er ontstaat een rood plekje met blaasjes. Deze blaasjes zijn gevuld met voch.t bijkomende symptomen zijn een tintelend of branderig gevoel en pijn. Na één tot twee dagen drogen de blaasjes op en vormen korstjes. Na ongeveer 10 dagen zijn alle verschijnselen verdwenen.

De blaasjes komen het vaakst op of rond de lippen voor. Toch kunnen ze ook op andere plekken ontstaan, bijvoorbeeld op het ooglid, de neus of de kin. Verder wordt het ook wel op de romp of armen gezien.

De symptomen van een koortslip bij baby zijn hetzelfde als die bij een volwassene. Enig verschil is dat je baby niet kunt vertellen dat deze niet over de koortslip mag wrijven. Door jeuk zal baby over het gezichtje wrijven, waarbij het soms de ogen aanraakt. Je kunt je voorstellen dat het virus dan in de ogen terecht komt en hier een oogontsteking veroorzaakt.

Naast zichtbaar verschijnselen kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Koorts
  • Weinig of slecht drinken
  • Veel huilen
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Sufheid

Een koortslip veroorzaakt vaak pijn in de mond en de keel. Als gevolg daarvan kan baby slecht drinken en veel huilen.

Behandeling koortslip bij baby

Hoe kun je een koortslip baby behandelen? Een koortslip gaat vanzelf weg, maar is wel vervelend voor het jonge kind. Om de pijn wat te verzachten, kun je ijs op de blaasjes leggen. Gebruik hiervoor een ijsblokje gewikkeld in een zakdoek. Bij pijnklachten is er kinderparacetamol of ibuprofen. Gebruik bij jonge baby’s zetpillen paracetamol.

Naar de paracetamol kind zetpillen

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op/ in de verpakking. Gebruik nooit aspirine, dit kan het syndroom van Reye veroorzaken. Wil baby niet drinken? Neem dan contact op met de huisarts of kinderarts. Deze kan adviseren wat je moet doen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique