Aziatische wesp, zo gevaarlijk is hij

De Aziatische wesp in Nederland en België, hij duikt steeds vaker op. Een andere benaming voor Aziatische wesp is Aziatische hoornaar. Een monsterwesp die bekendstaat om zijn agressiviteit richting honingbijen. Jaarlijks sterven er tientallen mensen na de steek van deze wesp.

De Aziatische hoornaar

Hij staat bekend als de Aziatische hoornaar maar velen noemen hem ook wel de Aziatische wesp. Hij komt van nature in Zuidoost-Azië voor. Sinds 2017 wordt hij echter ook in Nederland aan België aangetroffen.

De Aziatische wesp is geen kleintje: koninginnen worden tot wel 3 cm lang. De werksters die je overal rond ziet vliegen bereiken een lengte van 2 cm. Ter vergelijking, de werksters van de papierwesp worden ongeveer 1,2 cm lang.

Verschil Aziatische en Japanse hoornaar

De Aziatische wesp (hoornaar) wordt vaak met de Japanse hoornaar oftewel de Japanse reuzenhoornaar verward. Deze laatste is een ondersoort van de Aziatische hoornaar en wordt maar liefst 4 tot 5 cm lang. De Japanse hoornaar is dus zelfs twee keer groter dan de Aziatische wesp en ruim vier keer groter dan onze eigen Europese wesp!

Maar let op, je hebt ook de Europese hoornaar die juist weer groter is dan de Aziatische hoornaar. Je ziet dat er dus heel veel verschillende soorten hoornaars zijn.

Zo herken je de Aziatische wesp

Dat de Aziatische wesp ruim twee keer groter is dan de Europese wesp is al een belangrijk herkenningspunt. Nog een verschil: de Aziaat is veel donkerder dan onze Europese wesp. Zijn borststuk is geheel zwart, het achterlijf bevat gele strepen.

De gewone wesp komt op zoetigheid af: je limonadesiroop en croissantje met jam zijn niet veilig.  De Aziatische wesp jaagt op honingbijen. Je komt deze hoornaar dan ook voornamelijk rondom bijenkasten tegen.

Tip: gestoken door een wesp? Gebruik dan Azaron, dit helpt vaak snel.

Bekijk Azaron

Is deze wespensoort agressief?

Er gaan heel wat horrorverhalen over de Aziatische en Japanse hoornaar rond. Nee, de Aziatische wesp is niet agressief. Hij is zelfs minder agressief dan de gewone wesp. Maar wanneer de Aziatische wesp zich bedreigd voelt of je komt in de buurt van het nest dan kan deze wel aanvallen.

De steek van een Aziatische wesp is veel pijnlijker dan wanneer je door een normale wesp wordt gestoken. Bij een allergische reactie kan er zelfs een shock ontstaan. Directe behandeling is dan noodzakelijk.

Jaarlijks sterven tientallen mensen aan de steek van een Aziatische wesp. Het gaat hier dan om mensen die allergisch zijn voor deze wespensoort.

Is de Aziatische wesp dodelijk?

Veel mensen vragen zich af of de Aziatische wesp dodelijk is. Nee, een steek is misschien dan wel pijnlijk en het gif krachtiger dan bij een gewone wesp, in veel gevallen is dit niet dodelijk. Het moet dan echt om een allergie voor wespengif gaan. In dit geval kan er wel een zeer ernstige allergische reactie met de dood tot gevolg ontstaan.

Bij een allergische reactie op een wespensteek ontstaan er pijn en roodheid op de plek van de steek. Ook treedt er zwelling van de huid op. Bij een ernstige allergische reactie ontstaan er meer klachten. Dit zijn onder andere benauwdheid, jeuk en zwelling over het hele lichaam, duizeligheid, misselijkheid, diarree en een daling van de bloeddruk. Uiteindelijk kunnen er ook hartritmestoornissen ontstaan.

In ernstige gevallen leidt dit tot een hartstilstand en de dood. Een allergie voor het gif van de Aziatische wesp kan dus levensbedreigend zijn.

Zo voorkom je dat je gestoken wordt

Het is vaak schrikken wanneer de Aziatische wesp langs je heen vliegt. Goed om te weten: hij is een stuk minder agressief dan de wespen die we op het terras tegengekomen. Maar dan nog is het belangrijk om nooit naar een wesp waaronder ook de Aziatische wesp te slaan.

Vermijd in de zomermaanden het gebruik van sterke parfum, geparfumeerde cosmetica of haarlak. Deze geur trekt vooral de normale wesp aan. Loop ook liever niet buiten op blote voeten rond. Je zou zomaar op een wesp of bij kunnen gaan staan. Vermijd verder het dragen van felgekleurde kleding.

Kom je het nest van een Aziatische wesp tegen, loop dan langzaam hiervan weg zonder te schreeuwen, te rennen of om je heen te slaan. Het nest van de Aziatische wesp kan zo groot als een skippybal worden, dit herken je direct.

Aziatische wesp melden

In 2020 is de Aziatische wesp gesignaleerd in Limburg, Zuid-Holland en Zeeland. Moet je de Aziatische wesp melden? Ja, bij voorkeur wel. Deze hoornaar staat namelijk op de lijst van dieren die zich niet mag verspreiden. Dit komt omdat de Aziatische wesp schadelijk is voor honingbijen. Er wordt dus alles aan gedaan om de Aziatische wesp geen kans te geven zich definitief in Nederland en België te vestigen.

Wil je de Aziatische wesp melden dan is het belangrijk dat je een foto van dit insect maakt. Zo kan bepaald worden of het ook daadwerkelijk om deze Aziatische hoornaar gaat.

Het melden van de Aziatische wesp kan via de website waarnemingen.nl. Hier worden alle meldingen verzameld en beoordeeld. Wanneer het echt om de Aziatische wesp gaat dan wordt het nest opgespoord en vernietigd. Hiermee wordt afgerekend met verspreiding van deze hoornaar.

Hoe komt de Aziatische wesp in Nederland en België terecht?

De Aziatische wesp leeft voornamelijk in Zuid-China, en dan met name in het Himalayagebied. In 2005 werd deze wesp voor het eerst in Zuid-Frankrijk gesignaleerd. Waarschijnlijk is de Aziatische wesp via voedsel of planten mee naar Europa gekomen. Sinds 2005 heeft de Aziatische wesp zich snel door Europa weten te verspreiden.

Sinds 2017 is de Aziatische wesp een vaste gast in Nederland. Het heeft dus 12 jaar geduurd voordat deze wesp vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland kwam. Juist door het klimaat dat zich opwarmt vormt Nederland de ideale leefomgeving. Dit geldt ook voor België. Het is dus ondenkbaar dat de Aziatische wesp vanzelf zal verdwijnen. Hier is menselijk ingrijpen voor nodig.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique