Asherman syndroom: symptomen en behandeling

Het Asherman syndroom ontstaat vaak na een curettage of een operatie aan de baarmoeder. Het is een vrij onbekende aandoening met ingrijpende gevolgen. Wat is het Asherman syndroom en wat zijn de belangrijkste symptomen? Ontdek alles over dun baarmoederslijmvlies en of je toch zwanger kunt worden. Inclusief tips en behandelingsopties.

Het Asherman syndroom: wat is het – oorzaak

Bij ‘t Asherman syndroom is er littekenweefsel in de baarmoeder aanwezig. Dit littekenweefsel ontstaat door beschadiging van (dun) baarmoederslijmvlies. Als gevolg hiervan verkleven de wanden van de baarmoeder aan elkaar. Er zijn verschillende oorzaken voor het syndroom van Asherman:

  • Curettage
  • Infectie van de baarmoeder
  • Operatie aan de baarmoeder
  • Weghalen van vleesbomen, poliepen of placenta
  • Keizersnede

Vrouwen met een dun baarmoederslijmvlies hebben grotere kans op het krijgen van het Asherman syndroom.

Symptomen en klachten

Waar herken je Asherman syndroom aan? Vrouwen die na een behandeling aan de baarmoeder (ook keizersnede) moeiteloos zwanger raken, hebben in ieder geval weinig kans op Asherman. Heb je dit wel, dan merk je dit mogelijk aan de volgende symptomen:

  • Weinig tot geen bloedverlies
  • Bruine afscheiding
  • Pijn in de onderbuik
  • Problemen met zwanger worden

Had je eerst een normale menstruele cyclus en is deze na een ingreep veranderd? Misschien heb je te maken met het syndroom. Zonder behandeling kan dit vervelende gevolgen hebben. Denk maar eens aan een miskraam of endometriose. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een gevolg van het Asherman syndroom.

Naar de zwangerschapstesten

Symptomen van endometriose

Wist je dat Asherman endometriose kan veroorzaken? Bij endometriose groeit er weefsel buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld op de eierstokken, de darmen of in het bekken.

Tijdens de menstruatie bloedt het endometrioseweefsel. Hierdoor raken weefsels en organen geïrriteerd. Naar verloop van tijd kan dit leiden tot chronische ontstekingen en verklevingen. Je kunt je voorstellen dat dit een eventuele zwangerschap in de weg zit.

Symptomen van endometriose zijn:

  • Veel en lange tijd buikpijn
  • Pijnlijke gemeenschap
  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Diarree en verstopping
  • Opgezwollen buik
  • Moeite om zwanger te worden
  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Prikkelbaar

Bij aanwezigheid van endometrioseweefsel kan de arts endometriose vaststellen. Dit gebeurt door middel van een echo of een kijkonderzoek. Soms is een röntgenonderzoek noodzakelijk. Let op: endometriose ontstaat niet alleen door Asherman, maar heeft verschillende oorzaken.

Behandeling van het Asherman syndroom

Asherman veroorzaakt niet altijd merkbare klachten. Het kan best dat je bijna nergens last van hebt en ook geen kinderwens hebt. Is behandeling dan wel aan te raden? Bedenk dat het Asherman syndroom kan leiden tot endometriose of andere aandoeningen.

Hoe ziet de behandeling van Asherman eruit? Dit wordt behandeld middels een kijkoperatie. Tijdens deze operatie zal de arts verklevingen wegknippen. Om te voorkomen dat de wanden weer snel aan elkaar verkleven, plaatst de arts een koperspiraaltje. Ook moet je gedurende enkele maanden bepaalde hormonen slikken. Deze zorgen voor herstel van het baarmoederslijmvlies.

In veel gevallen is een enkele kijkoperatie voldoende, maar soms is een 2e operatie nodig. De arts of gynaecoloog bespreekt dit met jou.

Herstel en het risico op nieuwe verklevingen

Het herstel na een kijkoperatie duurt enkele maanden. Hierna wordt het spiraaltje verwijderd. Het kan echter voorkomen dat er weer nieuwe verklevingen ontstaan. Niet zo vreemd, omdat je met het Asherman syndroom altijd een grotere kans hebt op verklevingen. Dit kan ook terugkomen na een bevalling of miskraam.

Wil je zwanger worden, doe dit dan zo snel mogelijk na de behandeling. Dit kan uiteraard niet wanneer het koperspiraaltje nog aanwezig is. Bespreek je kinderwens daarom altijd met de arts of gynaecoloog.

Bekijk ovulatietesten

Dun baarmoederslijmvlies: krijg ik Asherman?

Dun baarmoederslijmvlies is een risicofactor voor het krijgen van Asherman syndroom. Toch krijgt niet iedere vrouw met dun baarmoederslijmvlies hiermee te maken. Wat is de oorzaak van dun baarmoederslijmvlies? Dit kan een slechte doorbloeding zijn, maar ook een verstoorde hormoonbalans.

Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden. Dun baarmoederslijmvlies kan het Asherman syndroom veroorzaken, maar ook de innesteling van een bevruchte eicel bemoeilijken.

Wat je merkt van dun baarmoederslijmvlies is minimaal bloedverlies. Soms bestaat je menstruatie alleen maar uit bruin bloedverlies of heb je te maken met hele lichte menstruaties. Is dit het geval, dan kan het dat je dun baarmoederslijmvlies hebt. Dit is alleen met zekerheid vast te stellen middels een hysteroscopie. Dit is een kijkbuis waarmee de arts inwendig de baarmoeder onderzoekt.

Het baarmoederslijmvlies dikker maken

Vrouwen met dun baarmoederslijmvlies zoeken naar mogelijkheden om het baarmoederslijmvlies dikker te maken. Laten we vooropstellen dat de dikte van het baarmoederslijmvlies niet altijd te beïnvloeden is. Er is geen speciale voeding of sportiviteit die het baarmoederslijmvlies dikker maakt. Wel kan jouw levensstijl van invloed zijn. Denk maar eens aan slecht of licht slapen, waardoor er minder melatonine wordt aangemaakt.

Bekijk hier alle producten op het gebied van gezond zijn en blijven

Ook het binnenkrijgen van giftige stoffen zoals pesticiden of PDA’s (stoffen in plastic) is van invloed. Deze stoffen zorgen voor een hormonale verstoring. Dit geldt ook voor synthetische hormonen zoals clomid en progestin.

Drink verder voldoende water, dit zorgt voor een goede doorbloeding. Wist je dat stress ook een verslechterde doorbloeding veroorzaakt? Er zijn dus een aantal dingen die je kunt doen om het baarmoederslijmvlies dikker te maken. Of het ook echt werkt, is een tweede. Het is echter nooit verkeerd om voor een gezonde levensstijl te gaan. Hier heb je je hele leven profijt van.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique