Artrose voorkomen? Dat is zeker mogelijk!

Artrose is de meest voorkomende reuma. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders heeft hier last van. Artrose voorkomen is dan ook ontzettend belangrijk. Gebeurt hier niets mee dan zullen steeds meer mensen op steeds jongere leeftijd er last van krijgen. Lees meer over het voorkomen van artrose.

De oorzaak van artrose

Artrose voorkomen start met weten waar dit vandaan komt. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor artrose. Maar let op, niet altijd wordt er een oorzaak gevonden. Val je binnen een bepaalde doelgroep dan loop je wel meer kans op het ontwikkelen van artrose.

Vrouwen krijgen er vaker mee te maken dan mannen. Ben je vrouw dan heb je dus al pech. daarnaast komt het ook bij ouderen vaker voor. Zo zijn er meer zestigplussers met artrose dan jongeren.

Nog een mogelijke oorzaak van artrose is overgewicht. Hierdoor staat er meer druk op de gewrichten zoals de heup, enkel en knieën. Maar overgewicht zorgt ook vaker voor artrose in de handen. Dit heeft alles met de  aanwezigheid van veel lichaamsvet te maken. Vetcellen produceren stoffen die een ontsteking in het lichaam veroorzaakt. Bij mensen met overgewicht is er continu sprake van een laaggradige ontsteking. dit is van invloed op de ontwikkeling van artrose.

Hoe zit het met werken en sporten?

Het overmatig zwaar belasten van de gewrichten is ook een bekende veroorzaker. Denk maar eens gaan voetballen. Die snelle draaibewegingen met de knie maken. Een knieblessure zoals een scheurtje in de meniscus van matig tot artrose leiden. Ditzelfde geldt voor flinke en zware overbelasting tijdens werkzaamheden.

Artrose voorkomen is dan ook rekening houden met mogelijke. Wist je trouwens dat mensen met reumatische artritis ook vaker artrose ontwikkelen?

Artrose voorkomen: zo doe je dat

Het voorkomen van artrose is ten eerste rekening houden met de oorzaken. Voorkom overgewicht. Heb je al overgewicht, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. 5% gewicht verliezen scheelt al heel veel. Lukt het niet om af te vallen schakel dan eventueel een diëtist in. Of zoek ondersteuning in dieetvoeding of dieetpillen.

Heb je een zwaar beroep waarbij je de knieën veel belast zonder stratenmaker? Probeer de werkzaamheden af te wisselen. Dit geldt ook met het uitoefenen van contactsporten: wees hier een beetje voorzichtig mee.

Leeftijd en geslaagd, daar kun je natuurlijk niks aan Genderen. Maar er zijn wel nog andere dingen waarmee je artrose kunt voorkomen. Overnemen van de kans erop vermindert. Want helemaal voorkomen kun je natuurlijk nooit.

Artrose voorkomen met voeding

Een veelgebruikte methode is artrose voorkomen met voeding. Hierbij let je goed op datgene wat je eet en drinkt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen namelijk ontstekingen uitlokken of slecht zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van kraakbeen.

Bij artrose is het allemaal om het kraakbeen te doen. Dit verandert bij artrose van structuur. Dat worden onder en brokkelt af waardoor het gewricht minder goed werkt. Met voeding kun je dit kraakbeen zo gezond mogelijk houden. Wil je artrose voorkomen met voeding? Bekijk hieronder wat handige tips.

Gezonde voeding bij artrose

Voeding speelt zeker een belangrijke rol bij het ontstaan van artrose maar ook bij bestaande klachten. Toch zijn er weinig artsen die hier aandacht aan besteden. Gelukkig zijn wel steeds meer mensen zich bewust gezonde voeding en welk effect dit op de lichamelijke gezondheid heeft.

Het lichaam heeft noodzakelijke voedingsstoffen nodig. Alleen dan kan het botten, gewrichten, spieren en ander weefsel gezond houden en voorzien van energie. Vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren heb je absoluut nodig. Maar wel in de juiste verhoudingen.

Alcohol en koolzuurhoudende frisdranken zijn absoluut niet aan te raden wanneer je artrose hebt. Maar ook wanneer je artrose wil voorkomen minimaliseer je alcohol en frisdranken. Natuurlijk mag je best wel eens een glaasje nuttige maar ga hier verstandig om.

Eet voldoende groenten en fruit. Van tomaten, paprika en rode peper wordt gezegd dat dit slecht is voor de gewrichten. Het zou lichte ontstekingen veroorzaken. Dit geldt ook voor aardappelen en aubergine. Maar let op: artrose is geen voedselallergie!

Wat mag je wel en niet eten?

Veel mensen die artrose hebben weten niet meer wat ze willen niet kunnen eten of drinken. Ook bij artrose voorkomen is het de vraag wat nu goed of slecht is. De een reageert ergens slecht op, de ander kan hier goed tegen. Dit geldt onder andere voor melk en andere zuivelproducten.

Wat niet goed is voor het lichaam is ook niet goed voor de gewrichten. Dit geldt dus voor alcohol, frisdranken en suikerhoudende producten. Denk maar eens aan koek, snoep, gebak maar ook chips en snacks. Ongezouten noten en (geen pinda’s) zijn juist wel weer goed.

Wil je artrose voorkomen met voeding, wees dan vooral verstandig. Het is helemaal niet zo moeilijk om op je voeding te laten: je weet heel goed wat goed en slecht voor je lichaam is. Varieert ook voldoende met groente, zodat je niet alleen groenten uit de nachtschadefamilie nuttigt. Sperziebonen, boerenkool, wortelen en andijvie zijn ook ontzettend gezond en lekker!

De invloed van glucosamine en chondroitine

Kraakbeen is maar een vreemd iets: het zorgt voor een goede werking van de gewrichten maar  is ook heel kwetsbaar. Bij schade hersteld kraakbeen zich heel moeilijk. Dit komt omdat kraakbeen niet doorbloed wordt. Aan de ene kant bevat het ook geen zenuwen waardoor kraakbeen geen pijn kan doen. Aan de andere kant mist kraakbeen die belangrijke doorbloeding niet nodig is voor het herstel.

Glucosamine en chondroitine zijn twee lichaamseigen stoffen die voorkomen in kraakbeen, bindweefsel, de pezen en de huid. In kraakbeen zorgen deze stoffen voor ombouw en behoud van kraakbeen.

Vaak wordt glucosamine maar nog beter de combinatie glucosamine en chondroitine bij artrose gebruikt. Dit zou het kraakbeen moeten ondersteunen bij herstel. Helaas herstelt kraakbeen nooit tot zelden. Toch kunnen deze stoffen pijnklachten verminderen. Of artrose voorkomen, voor zover dit mogelijk is.

Bekijk glucosamine en chondroitine

Kan ik op andere manierenartrose voorkomen

Ondanks dat kraakbeen niet doorbloed wordt ontvangt het wel voedingsstoffen. Dit gebeurt door gebruik te maken van het gewricht. Wanneer het gewricht wordt ingedrukt dan duwt het kraakbeen als een spons de afvalstoffen naar buiten toe. Wanneer de druk van het gewricht verdwijnt zuigt het kraakbeen voedingsstoffen op.

Kraakbeen wordt dus voorzien van voedingsstoffen maar alleen dankzij deze sponswerking. Artrose voorkomen is dan ook een kwestie van je gewrichten gebruiken. Blijf bewegen! Wandelen, fietsen of zwemmen zijn uitstekende manieren om het kraakbeen te voeden. Voorkom liever sporten waar je sneller draaibewegingen maakt. Hardlopen is voor mensen met artrose een minder goed idee omdat er teveel druk op de gewrichten ontstaat (enkels, knieën en heupen).

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique