Artrose vingers: wat kun je hiertegen doen?

Heb je last van artrose aan de vingers of weet je nog niet zeker? Een arts kan de diagnose stellen. Maar aan de hand van de symptomen in dit artikel kun je ook zelf bekijken of je last hebt van artrose. Met een aangepaste levensstijl hoef je niet al te veel last te hebben van deze aandoening aan het kraakbeen.

Dit is artrose van de vingers

Vaak wordt gezegd dat artrose slijtage is maar dit klopt eigenlijk niet. Natuurlijk komt het vaker bij mensen vanaf 60 jaar voor maar iedereen kan er mee te maken krijgen. Artrose is een vorm van reuma. Niet alleen het kraakbeen maar het hele gewricht is hierbij betrokken.

Het kraakbeen in het gewricht gaat langzaam in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner en brokkelig. Op den duur kan het kraakbeen zelfs helemaal wegslijten. Dit proces neemt tientallen jaren in beslag. Alleen bij agressieve artrose kan het zeer snel gaan. Artrose van de vingers betekent dat het kraakbeen in de gewrichten van de vingers langzaam wegslijt.

Oorzaken: hoe ontstaat het?

Het is bekend dat artrose vooral bij zestigplussers voorkomt. Toch zie je ook steeds meer mensen tussen de 40 en 50 jaar met (beginnende) artrose. In principe kan artrose in alle gewrichten voorkomen. Artrose van de vingers komt vaker voor bij mensen met overgewicht. Het zijn mogelijk de vetcellen en hormonen die vingerartrose veroorzaken of versnellen.

Bij sommige mensen is er sprake van polyartrose. De achteruitgang van het kraakbeen komt dan niet alleen aan de vingers maar ook aan de knieën, de heupen en in andere gewrichten voor. Er is geen oorzaak voor het ontstaan van polyartrose.

Overbelasting van de gewrichten kan ook artrose veroorzaken. Mensen die veel en intensief met hun handen werken krijgen mogelijk sneller last van artrose aan de vingers. Soms is artrose erfelijk of ontstaat door beschadiging van een gewricht. In veel gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden.

Artrose vingers – de symptomen

Hoe herken je eigenlijk artrose aan de vingers? Vaak begint artrose met stijfheid. Vooral na een tijd de vingers niet te gebruiken merk je dat deze stijf aanvoelen. Denk maar eens aan het wakker worden in de ochtend waarbij je de vingers moeilijk kunt bewegen. Later ontstaan er ook pijnklachten. In het begin alleen bij belasting, later ook in rust. Soms ontstaat er een lichte zwelling of voelt het gewricht warm aan.

Bij gevorderde artrose aan de vingers kunnen de gewrichten vervormen. Dit komt omdat de botuiteinden breder worden om het verlies van kraakbeen te compenseren. Je ziet aan de zijkanten van het gewricht een duidelijke verdikking (bult) ontstaan.

Waar komt artrose vingers het vaakst voor?

Artrose aan de hand komt het vaakst onderaan de duim en aan de eind coaches van de vingers voor. Dit zijn dus de laatste kootjes vlak voor de nagels. Maar artrose aan de vingers van ook in de andere vingerkootjes ontstaan.

Diagnose artrose stellen

Artrose aan de vingers: de huisarts kan dit meestal goed herkennen. Deze naar je verhaal en onderzoekt het gewricht of de gewrichten. In veel gevallen is alleen een lichamelijk onderzoek voldoende om de diagnose vast te stellen.

Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt. Hierbij is zichtbaar dat de gewrichtsspleet tussen de twee gewrichten smaller is. Dit zegt echter niets over de ernst van artrose aan de vingers.

Waarom pijn bij artrose?

Het meest vervelend bij vinger artrose zijn de pijnklachten. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan hierdoor geen pijnsignalen doorgeven. Dat je toch pijn voelt heeft te maken met veranderingen in het gewricht. Vaak is het slijmvlies van het gewricht ontstoken. Dit merk je door pijnklachten maar soms ook door een lichte zwelling of warm worden van het gewricht.

Niet iedereen ervaart evenveel pijn. Het aantal zenuwen in de huid aan rondom het gewricht bepaalt de hoeveelheid pijn die je voelt.

Behandeling van vingerartrose

Artrose van de vingers is lastig te behandelen. Het is in ieder geval belangrijk om het gewricht beweeglijk te houden. Door regelmatig de vingers te bewegen voorkom je dat pijnklachten erger worden of terugkomen. Speciale vingeroefeningen en handoefeningen maken de spieren sterker. Hierdoor worden de gewrichten minder belast.

Bij veel pijn is paracetamol de eerste pijnstiller. Hierna volgt ibuprofen. Wanneer dit onvoldoende werkt kan de huisarts zwaardere pijnstillers voorschrijven.

Brace voor de hand of vingers

De meeste pijn ontstaat bij belasting van de aangedane gewrichten. Een brace ondersteunt de vingers of de hand. De gewrichten worden in een vaste stand gedwongen waardoor je minder pijn voelt. Een brace speciaal voor de vingers noem je ook wel een vingerspalk.

Naar brace/ vingerspalk

Zilveren orthese

Een zeer goed hulpmiddel is een zilveren orthese voor de vingers of de duim. Hierbij wordt het gewricht of de gewrichten gefixeerd. Dit voorkomt verdere overbelasting en zorgt dat de gewrichten na belasting kunnen herstellen. Veel mensen met artrose aan de vingers hebben hier echt baat bij.

Een zilveren orthese is niet goedkoop. Gelukkig vergoedt de zorgverzekeraar dit (in de meeste gevallen). Het is belangrijk om een orthese goed aan te laten meten. Daarnaast is het ook mogelijk om een orthese voor de nacht te gebruiken. Deze bestel je gewoon online.

Bekijk orthese voor de nacht

Vastzetten van het gewricht

Wanneer de klachten bij artrose aan de vingers ernstig worden en niets meer helpt, dan kan de orthopeed het gewricht vastzetten. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een metalen plaatje. Wanneer het gewricht wordt vastgezet kun je dit niet meer buigen maar verdwijnt de pijn. Dit is een prima oplossing bij vingers artrose maar natuurlijk minder praktisch bij knieartrose of heupartrose.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique