Artrose: knobbels aan de handen

Heb je artrose en knobbels aan de handen? Dit noem je ook wel Noduli van Heberden. Dit zijn verdikkingen die meestal op de eind coaches van de vingers ontstaan. Artrose & knobbels aan handen is heel vervelend. Het staat normale beweging in de weg en kan ook flink pijn doen.

Waardoor ontstaat artrose?

De oorzaak van artrose is niet altijd even duidelijk, vooral niet wanneer het aan de handen voorkomt. Soms speelt overgewicht een rol maar ook erfelijkheid kan meespelen. Zo komt artrose vaker binnen bepaalde families voor. Een andere oorzaak is flinke overbelasting van de handen. Denk maar eens aan bepaalde beroepen.

Dit gebeurt er bij artrose aan de handen

Bij artrose slijt het kraakbeen sneller weg dan dat het zich op kan bouwen. Dat is een veel voorkomend probleem bij mensen, waarbij het kraakbeen nauwelijks herstelt. Bij dieren kan kraakbeen wel beter tot helemaal herstellen.

Het kraakbeen slijt weg, wordt dunner, brokkelt af en verliest zijn stevigheid. Hierdoor kan het gewricht geen schokken meer opvangen. Daarnaast ontstaat er een probleem met de smering van het gewricht. Dit maakt de gewrichten aan de handen stijf en pijnlijk.

Artrose: knobbels handen komt vaker voor

Doordat het kraakbeen tussen de gewrichten afslijt of zelfs helemaal verdwijnt moeten de botuiteinden de druk zelf gaan verdelen. Dit doen ze door breder te worden. Er ontstaan dan verdikkingen aan weerszijde van het gewricht.

Artrose & knobbels aan de handen is duidelijk van buitenaf zichtbaar. Je ziet een verdikking of een bult links en rechts van het gewricht. Omdat artrose aan de hand het vaakst bij de eindkootjes van de vingers voorkomt zie je hier ook de verdikkingen ontstaan.

Noduli van Heberden komt vaker bij vrouwen voor

Opvallend is dat artrose met knobbels aan de handen vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Wanneer mannen handartrose hebben dan verschijnen er minder vaak de bekende knobbels oftewel noduli van Heberden.

Beweging door knobbels handen is lastig

De knobbels aan de handen (veroorzaakt door artrose) moeten druk dus beter verdelen. Helaas hebben deze knobbels ook wat nadelen. Zo kunnen ze pijnlijk aanvoelen. Bovendien verhinderen de knobbels normaal gebruik van de gewrichten. Je merkt dat de vingers of de duimbasis niet meer goed kan buigen en strekken.

Het vervelende is dat de pijn en het minder goed kunnen gebruiken van de gewrichten je aardig kunnen beperken. Zo ernstig zelfs dat je normale werkzaamheden of dagelijkse bezigheden niet meer uit kunt voeren. De knobbels aan de handen kunnen hiermee voor invaliditeit zorgen.

Behandeling van knobbels aan de handen

Heb je last van artrose en wil je van de knobbels aan de handen af? Logisch, ze zorgen namelijk voor een flinke beperking. Ook ervaar je stijfheid van de gewrichten en pijn, vooral bij het bewegen. Later kan er ook pijn in rust ontstaan.

De knobbels aan de handen zijn van buitenaf zichtbaar maar met een röntgenfoto kan dit definitief worden vastgesteld. Vervolgens kan er een behandeling plaatsvinden.

De eerste behandeling van artrose bestaat uit handtherapie en pijnstilling. Dit vermindert mogelijk pijnklachten en maakte gewrichten beweeglijker. Helaas verdwijnen hier de knobbels aan de handen niet door.

Operatieve behandeling

Wanneer een warmtebehandeling, koudebehandeling, oefeningen, spalken of pijnstilling onvoldoende helpt dan is een operatieve behandeling noodzakelijk. Hierbij kan het gewricht worden vastgezet. De gewrichtsvlakken worden verwijderd en de botten worden middels een plaatje aan elkaar vast gezet. Het gewricht kan dan niet meer bewegen. Voordeel is wel dat de pijn in veel gevallen volledig verdwijnt.

Een gewrichtsreconstructie is ook mogelijk. Vaak wordt het gewrichtsoppervlak dan vervangen door een kunstgewricht of een opgerolde pees. De knobbels aan de handen kunnen worden weggehaald.

Artrose handen is een zware last

Ruim 1,4 miljoen Nederlanders heeft last van artrose. In de meeste gevallen betreft het artrose aan de knieën of heupen. Maar ook artrose aan de handen (eventueel met knobbels) komt redelijk vaak voor. Artrose is een grote last voor de patiënt maar ook voor de samenleving. Niet kunnen werken en hoge zorgkosten, artrose legt een grote druk op de mensheid.

Vaak wordt de ernst van artrose onderschat. Er is van buiten nauwelijks iets zichtbaar, hoe kun je dan pijnklachten hebben? Dit maakt dat mensen met artrose zich onbegrepen voelen.

Artrose aan handen (en overige gewrichten) in de toekomst te genezen?

Doordat artrose zo vaak voorkomt en een zware last is wordt er veel onderzoek naar behandeling en genezing gedaan. Al enkele jaren is distractie van het gewricht mogelijk met een gedeeltelijke tot groot herstel van het kraakbeen tot gevolg. Bij distractie wordt het gewricht gedurende zes weken kunstmatig uit elkaar getrokken.  Deze methode laat vooralsnog alleen positieve resultaten bij knieartrose zien.

Ook wordt er flink geëxperimenteerd met stamceltherapie, het injecteren van bloed maar ook met bepaalde medicatie. Helaas hebben mensen met artrose en knobbels aan de handen hier vooralsnog niet zoveel aan: de knobbels ontstaan bij ernstige artrose. Terwijl veel (nieuwe) behandelingen gericht zijn op beginnende artrose.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique