De anus is het uiteinde van het darmkanaal, hier komt de ontlasting naar buiten. Bepaalde aandoeningen in of rond de anus zorgen voor pijn en ongemak. Zo kun je last krijgen van jeuk of een anus ontsteking. Ontdek de meest voorkomende aandoeningen en wat je hiertegen kunt doen.
Anus (anatomie)
De anus is de eindopening van het darmkanaal. Dit ‘orgaan’ is omgeven door twee sluitspieren. De buitenste sluitspier kun je zelf regelen, de binnenste sluitspier niet.
Verschillende soorten aandoeningen
Of je nu last hebt van aambeien, jeuk aan de anus, een aarskloof of aarsfistel: het is allemaal geen pretje. Afhankelijk van de aandoening ervaar je jeuk, pijn, een etterige afscheiding of misschien wel andere klachten. Houd er rekening mee dat jeuk of pijn in veel gevallen op irritatie duidt. Deze klachten gaan na een tijd vanzelf over.
Blijf je langer met verschillende klachten rondlopen, dan heeft het misschien een van onderstaande oorzaken. Laat dit altijd door een huisarts nakijken.
Aambeien anus: oorzaak en behandeling
Aambeien ontstaan vaak tijdens de zwangerschap of door verkeerde voeding. Symptomen zijn vaak jeuk en pijn. Met een andere leefwijze kom je van de meeste klachten af.
Uitleg over aambeien
Zwellichamen die in de anus of het onderste gedeelte van de endeldarm uitzakken. Zoiets noem je aambeien. Er zijn twee soorten aambeien: inwendige aambeien (van buiten niet zichtbaar) en uitwendige aambeien. Die laatste zijn buiten de anus zichtbaar als knobbels. De inwendige aambeien kunnen tijdens het persen naar buiten komen.
Sommige aambeien zijn zacht en veroorzaken weinig klachten. De harde aambeien doen vaak pijn. Er kan uiteindelijk ook trombose in een aambei ontstaan.
Oorzaken van aambeien
Zwangere vrouwen krijgen makkelijker aambeien. Dit komt omdat de spieren allemaal wat slapper worden. Soms hebben mensen er ook gewoon aanleg voor. Bij te hard en te vaak persen kunnen ook aambeien ontstaan. Ook te weinig beweging is een oorzaak.
Symptomen van aambeien
- Jeuk aan de anus
- Pijn aan de anus, die vaak erger wordt tijdens de stoelgang
- Bloedverlies tijdens de stoelgang
Behandeling aambeien
Bij aambeien is belangrijk dat je tijdens de stoelgang niet te hard geperst. Vezelrijk voedsel helpt om de ontlasting dunner te maken. Denk ook eens aan een glas lauw water en bruinbrood, vooral bij het ontbijt. Verder direct naar de wc gaan bij aandrang, niet ophouden.
Bepaalde zalven werken jeukstillend en verdovend. Aambeienzalf boekje bij de drogist of bestel je online.
Gebruik vochtig toiletpapier in plaats van droog papier. Last van grote aambeien? De arts kan deze operatief verwijderen of verschrompelen middels een injectie. Zwangerschapsaambeien verdwijnen meestal vanzelf weer.
Aarsfistel: symptomen en behandeling
Een aarsfistel is een smalle en diep pijpzweer in de directe omgeving van de anus. Vaak staat de aarsfistel in verbinding met de anus of de endeldarm. Oorzaak is een ontsteking waardoor er een abces ontstaat. Wanneer het abces doorbreekt dan ontstaat er een aarsfistel.
Een oppervlakkige aarsfistel is vaak het gevolg van aambeien of een ontsteking. De fistel loopt dan onder de huid in de richting van de anus. Een diepe aarsfistel is wat ernstiger en ontstaat meestal door een ernstige ontsteking aan de darmwand.
Hoe ziet een aarsfistel eruit? De fistelgangen zijn verwijd en verlopen met grillige bochten. Vaak monden ze uit in de endeldarm vlakbij de sluitspier. Deze fistels kunnen zeer pijnlijk zijn. Vaak komt er vuil en vocht uit een fistel.
Belangrijk om te weten, een fistel heeft niks te maken met hygiëne en het is ook onduidelijk waarom de ene persoon ze wel krijgt en de ander nooit. Soms is de oorzaak van aarsfistels een bepaalde darmziekte.
Behandeling van aarsfistel
Bij een oppervlakkige aarsfistel wordt het dak van de fistel gekliefd. Een diepe aarsfistel vereist een grotere behandeling. Alle fistelgangen zal de arts moeten verwijderen. Tegenwoordig kan dit ook worden dichtgelijmd.
Na de operatie kan er een extra bloeding ontstaan. Dit is logisch, het gebied rond de anus bevat veel bloedvaten. Soms ontstaat er na de operatie een tijdelijke incontinentie.
Aarskloof: pijn en behandeling
Bij een aarskloof ontstaat er een scheurtje in de huid en in het slijmvlies aan de rand van de anus. Meestal zit het scheurtje aan de achterkant van de anus. Het ontstaat door te harde ontlasting waardoor het slijmvlies en de huid makkelijk scheuren.
Het scheurtje veroorzaakt pijn, vooral tijdens de stoelgang. Hierdoor ga je ontlasting ophouden waardoor dit harder wordt. Uiteindelijk ervaar je bij een aarskloof steeds meer pijn. De aarskloof kan ook gaan bloeden. Last van inwendige aambeien? Dit kan de oorzaak zijn van aarskloven.
Behandeling van aarskloof
Het is belangrijk dat de ontlasting zacht blijft, dit doe je met behulp van andere voeding. Hierdoor verloopt de stoelgang makkelijker en is minder pijnlijk.
Een zitdebat versoepelt de huid, ook dit vermindert de pijn. Verder kun je een verdovende zalf van de huisarts krijgen. Na ongeveer tien dagen geneest de aarskloof vanzelf. Wanneer deze niet wil genezen, dan kan door middel van een operatie de anus wat worden opgerekt zodat deze niet meer zo makkelijk inscheurt.
Aarsmade: symptomen en behandeling
De aarsmade is een wormpje van ongeveer 1 centimeter lang. Hij is wit van kleur en behoort tot de familie van de draadwormen. Aarsmaden komen vooral bij kinderen in de darmen voor. Dit komt omdat kinderen veel met de handen in de mond zitten en daardoor de eitjes binnenkrijgen. Opvallend is dat de aarsmade niet in huisdieren voorkomt. Je kunt dus geen aarsmaden van hond of kat krijgen.
Een aarsmade kan tot drie weken overleven op kleding of andere voorwerpen. Kinderen verspreiden deze wormpjes makkelijk doordat ze aan de billen krabben (het jeukt). De eitjes komen onder de nagels terecht en worden zo verder verspreid.
Aarsmade symptomen
Hoe weet je of je zelf of de kind last heeft van aarsmaden? De aarsmade veroorzaakt niet veel schade aan het lichaam, hooguit wat lichte buikpijn. Omdat de aarsmade naar buiten komt om daar de eitjes te leggen, veroorzaakt hij vooral jeuk. De made legt 5000 tot 15000 eitjes.
De aarsmade komt met de ontlasting vaak mee naar buiten. Dit zie je als kronkelende witte wormpjes in de ontlasting.
Behandeling van aarsmaden
Een goede hygiëne is belangrijk, anders vindt er herbesmetting plaats. Niet krabben aan de handen steeds goed wassen. Ook kleding en speelgoed wassen.
De infectie zelf wordt met een wormdodend middel behandeld. Zonder recept zijn wormdodende middelen bij de apotheek verkrijgbaar. De huisarts kan deze medicatie ook voorschrijven. Wanneer een gezinslid besmet is dan zijn de anderen ook vaak besmet.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique