Wil je effectief afvallen dan is het heel belangrijk om je grondstofwisseling te kennen. Dit noem je ook wel basale metabolisme. Het is de laagst mogelijke stofwisseling waarbij het organisme wel nog blijft functioneren. De grondstofwisseling wordt geregeld door de schildklier. In deze blog meer over afvallen en je grondstofwisseling berekenen.
Uitleg over de grondstofwisseling
Wat is de grondstofwisseling precies? Wanneer je informatie opzoekt over de grondstofwisseling dan zie je ook de term basale metabolisme voorbijkomen. Dit betekent dus precies hetzelfde.
Bij de grondstofwisseling hebben alle organen een zo laag mogelijke graad van activiteit. Dit is precies voldoende om in leven te blijven zonder dat je voedsel binnenkrijgt. Het gaat dus om de hoeveelheid energie die het lichaam minimaal nodig heeft.
De grondstofwisseling wordt berekend aan de hand van de meest ideale situatie. Dit is een omgevingstemperatuur van 20-22 °C, volledige geestelijke en lichamelijke rust en geen voedsel nuttigen. Eiwitrijk voedsel mag 24 uur van tevoren niet gegeten worden. Overig voedsel in de voorafgaande 8 uur niet eten. Dat is de situatie waarbij er naar de grondstofwisseling gekeken wordt.
Basale metabolisme en de schildklier
De schildklier is een klier die hormonen afscheidt. Het bestaat uit twee kwabben en ligt aan de voorzijde van de hals. De schildklier produceert verschillende schildklierhormonen.
In de schildklier vindt ook de grondstofwisseling plaats. Dit gebeurt middels het hormoon thyroxinem. Doordat de werking van de grondstofwisseling via de schildklier verloopt is deze ook bij nagenoeg iedereen gelijk. Uitgezonderd mensen waarbij de schildklier te traag of te snel werkt.
Energiebehoefte van het lichaam
Je lichaam heeft dagelijks behoefte aan energie. Dit is niet alleen om in leven te blijven maar ook om alle organen normaal te laten functioneren.
Je lichaam heeft minimaal de energiebehoefte voor de grondstofwisseling nodig. Deze energiebehoefte is afhankelijk van de hoeveelheid vetvrije massa die iemand heeft. De grondstofwisseling bedraagt bij de meeste mensen 1.23 kcal per kilo vetvrije massa, per uur.
Er is niet echt verschil tussen man en vrouw. Dit komt omdat de grondstofwisseling afhankelijk is van de vetvrije massa. Natuurlijk is wel bekend dat vrouwen naar verhouding meer vet bevatten, hierdoor hebben ze een lagere grondstofwisseling en ook een lagere energiebehoefte.
Afvallen middels de grondstofwisseling
Er is tot op heden geen grondstofwisseling dieet. Maar de grondstofwisseling is wel een praktische methode die helpt bij het afvallen. Het is bij afvallen namelijk belangrijk dat je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt.
Sommige mensen gaan bij een dieet extreem weinig eten, dit noem je ook wel een crashdieet. Probleem hiervan is dat je soms onder je grondstofwisseling uitkomt. Hierdoor ontstaan er op korte en lange termijn verschillende problemen.
De weerstand gaat omlaag, spieren worden afgebroken en later ook botafbraak. Er treden verschillende lichamelijke en vaak ook psychische klachten op. Wanneer je lange tijd minder energie dan de grondstofwisseling inneemt dan kan dit zelfs tot de dood leiden.
Minimale energiebehoefte bij het afvallen
Het is nooit goed om heel weinig te eten. Wil je dit toch, zorg dan dat je de dagelijkse minimale energiebehoefte tot je neemt. Dit betekent dat je de grondstofwisseling berekent. Zo weet je wat je lichaam dagelijks nodig heeft om in leven te blijven. Maar let op, wanneer je veel beweegt of wanneer het kouder is dan verbruik je meer energie. Je energiebehoefte gaat dan omhoog.
Grondstofwisseling berekenen
Je wil je grondstofwisseling berekenen. Dit kan alleen wanneer je het vetpercentage van je lichaam weet. Er zijn speciale formules om het vetpercentage te berekenen. Ook kan de sportschool of diëtiste dit doen.
Tegenwoordig zijn er ook weegschalen met een vetpercentage meter verkrijgbaar. Deze meten het vetpercentage van de onderkant van het lichaam. Dit geeft een indicatie, hoewel dit nooit voor 100% klopt.
Bekijk weegschaal met vetpercentagemeter
Je kunt ook gebruik maken van een speciale lichaamsvetmeter. Dit noem je ook wel een huidplooimeter. Voordeel hiervan is dat deze methode een stuk betrouwbaarder is. Daarnaast heb je het speciale meetlint inclusief vetmeter, ook een absolute aanrader.
Het vetpercentage en grondstofwisseling berekenen
Weet je het vetpercentage? Stel dat dit 20% is. Je hebt een lichaamsgewicht van 80 kg. 20% van 80 kg is 16 kg. Dit betekent dat je 16 kg aan lichaamsvet hebt. Nu kun je ook de vetvrije massa berekenen.
80 kg lichaamsgewicht mines 16 kg vet is 64 kg vetvrije massa.
Nu vermenigvuldig je de vetvrije massa met de standaard caloriebehoefte (1,23 kcal) en het aantal uur van de dag (24). Dit ziet er dus zo uit: 64 x 1.23 x 24 = 1889.
Iemand met dit gewicht en vetmassa heeft dus een caloriebehoefte van 1889 kcal, om de organen normaal te kunnen laten functioneren. De omgevingstemperatuur moet dan echter niet te laag worden, omdat het lichaam anders meer energie gaat gebruiken om warm te blijven.
Afvallen met grondstofwisseling
Wat betekent de grondstofwisseling met betrekking tot afvallen? Kijk maar naar bovenstaand rekenvoorbeeld. Is je basale stofwisseling (grondstofwisseling) 1889 kcal? Dan is dit het minimale dat je dagelijks aan energie binnen moet krijgen. Ga bij een dieet nooit onder de grondstofwisseling zitten.
Let ook op je voeding en beweging. Wanneer je door krachttraining grotere spieren hebt dan verbrand je ook meer energie, zelfs in rust. Deze spieren hebben wel eiwitten nodig. Een dieet met meer eiwitten betekent ook een hogere verbranding. Het is dus een combinatie van verschillende factoren waardoor je de verbranding verhoogt. Hierdoor val je effectiever af.
Het grondstofwisselingdieet
Heb je al eens van het grondstofwisselingdieet gehoord? Flauwekul, dit bestaat helemaal niet. Nou ja, vanaf vandaag dus wel. Blijgezond introduceert namelijk het grondstofwisselingdieet. Het is eenvoudig. Bereken je grondstofwisseling. Tel hier 10% tot 20% bij op. Dit is wat je dagelijks maximaal aan energie eet.
Er zijn verschillende websites en applicaties waarbij je de energie per product of menu kunt bekijken/berekenen. Veel succes met het grondstofwisselingdieet.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique