Het zal je maar gebeuren: je adem ruikt naar chloor. Dit is echt geen prettige lucht, vooral niet voor anderen. Het is bovendien ook nog eens een vreemde lucht want het is natuurlijk niet normaal dat je adem naar chloor ruikt. Waardoor ontstaat dit en hoe kom je er weer vanaf?
Waarom je jouw eigen adem niet ruikt
Wanneer je adem naar chloor ruikt zijn het vaak anderen die jou hierop gewezen. Zelf heb je dit niet in de gaten. Hoe kan het eigenlijk dat je de eigen ademgeur niet ruikt? Je raakt heel snel gewend aan je eigen lichaamsgeurtjes. Wanneer je extra zweet dan gebruik je dit even maar daarna lijkt het zweet te zijn verdwenen. Het is natuurlijk niet zo maar je neus is eraan gewend geraakt.
Zo is het ook met je eigen adem. Die ruik je de hele dag waardoor je hersenen deze lucht negeren. Tegen je hand ademen en er dan aan ruiken werkt in veel gevallen niet, tenzij je net knoflook hebt gegeten.
Tip: ontdek of je een slechte adem hebt met de slechte adem tester. Binnen 10 seconden weet je of je uit je mond stinkt.
Adem ruikt naar chloor
Je adem kan naar verschillende dingen ruiken. Vaak gaat het hier om een geur van zwavel, ontlasting of aceton. De adem ruikt naar chloor, kan dit ook? Chloor ruikt heel typisch, bezoek maar eens een zwembad. Dan weet je direct hoe sterk chloor gebruikt. Wist je trouwens dat hoe meer chloor je in een zwembad ruikt hoe viezer het zwemwater is?
Je adem ruikt naar chloor, dit is echt iets dat heel weinig voorkomt. De kans is groter dat de adem naar aceton ruikt. Veel mensen halen de lucht van chloor en aceton door elkaar.
Dit is waarom je adem naar aceton ruikt
Goed, de adem ruikt naar chloor maar eigenlijk is dit een lucht van aceton. Weet je ook waarom je adem naar aceton ruikt? Dit heeft te maken met een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit komt veel bij diabetespatiënten voor. Maar ook bij mensen die sterk op dieet staan.
Zowel bij diabetes als bij een streng dieet kan het lichaam geen suikers uit het bloed halen. Als gevolg hiervan ontstaat er een tekort aan energie. Het lichaam wil het energietekort aanvullen en kan nog maar één ding doen: vetten verbranden.
Bij het verbranden van lichaamsvet komen er afvalproducten vrij. Dit noem je keto-acidose. Deze afvalproducten verspreiden een lucht van aceton. Dit proces ontstaat soms ook vlak voordat je ziek wordt. Meestal komt dit bij kinderen voor waarbij het kind te weinig eet en drinkt.
Het herkennen van keto-acidose
Wanneer je adem naar chloor ruikt is dit dus in feite een acetonlucht. Uitzonderingen daargelaten maar hieronder lees je dan meer over. Eerst nog even iets over keto-acidose. Want dit herken je niet alleen aan een lucht van aceton die uit de mond komt, er is meer aan de hand. De kans is namelijk groot dat je misselijk bent, veel dorst hebt en ook veel moet plassen. De tong en huid kan erg droog aanvoelen. Bovendien ontstaat er hoofdpijn en vermoeidheid.
In meer ernstige gevallen krijg je buikpijn, spierpijn en ga je wazig zien. Wanneer de adem naar aceton ruikt is het belangrijk om voldoende te drinken en toch koolhydraten te eten.
Wanneer de adem toch naar chloor ruikt
Weet je zeker dat de adem niet naar aceton maar echt naar chloor ruikt? Dit is een hele vreemde ademgeur waar weinig over bekend is. Chloor is namelijk een toxische stof (giftig) die een zwelling van het slijmvlies kan veroorzaken. Het zou dus best kunnen dat je chloor hebt ingeademd. Bij het uitademen kan deze lucht zich verspreiden.
De adem ruikt ook naar chloor wanneer je bleekwater gedronken hebt. Soms krijg je wat chloor via het zwembadwater binnen. Overigens is het drinken van bleekwater of chloor ontzettend giftig.
President Trump (Amerika) stelde in maart 2020 voor om injecties met chloroquine tegen het coronavirus te gebruiken. Hierop schafte een ouder stel het middel aan en namen dit in. De man overleed en de vrouw overleefde het ternauwernood. Grote kans dat hun adem ook naar chloor rook!
Middelen tegen een slechte adem
Een slechte adem wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Hierdoor stapelen bacteriën zich op. Tandplak wordt tandsteen waarbij er een tandvlees ontsteking ontstaat. Zonder goede mondhygiëne of behandeling breidt deze tandvleesontsteking zich steeds verder uit totdat het ’t kaakbot aantast. Symptomen zijn bloedend tandvlees en een stinkende adem.
Andere oorzaken voor een slechte adem zijn diabetes, een te streng dieet, ziekte, medicijngebruik of ontstoken amandelen.
Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen tegen een slechte adem. Bijvoorbeeld de tongreiniger. Hiermee verhelp je witte tongaanslag en een slechte of stinkende adem. Iedereen zou een tongreiniger moeten gebruiken.
Het gebruik van mondwater
Mondwater is bedoeld om het gebit op een snelle manier te reinigen. Hiermee voorkom en behandel je ontstoken tandvlees en ga je tandsteen tegen. Bovendien helpt het tegen een slechte adem.
Mondwater kan echter nooit een goede poetsbeurt vervangen. Gebruik dit dan ook tussendoor maar poets evengoed twee keer per dag. Ga daarnaast twee keer per jaar naar de tandarts en bij voorkeur 2-4 keer per jaar naar de mondhygiëniste. Ruik je adem naar chloor en kun je hier geen oorzaak voor vinden? Ga dan eens langs de huisarts, mogelijk kan deze de oorzaak wel vinden.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique