ADD volwassenen: tips om hiermee om te gaan

ADD bij volwassenen kan soms lastig zijn. Met onderstaande ADD tips leer je hoe je hiermee omgaat. Dit zijn waardevolle tips die je meeneemt in je werk, studeren, relatie, uitgaan en nog veel meer. zo kom je beter in balans met jezelf en geniet je van je omgeving.

ADD bij volwassenen: de cijfers

Hoe vaak komt ADD bij volwassenen voor? De diagnose wordt het vaakst bij kinderen aan mannen gesteld, minder vaak bij vrouwen. Dit komt omdat vrouwen beter zijn in het verhullen van de klachten.

Exacte cijfers ontbreken, maar de schatting is dat ADHD bij 2,9% van de kinderen voorkomt (gemiddeld 1-4%). Hierbij is het belangrijk om op te merken dat ADD een substoornis van ADHD is. De symptomen zijn nagenoeg hetzelfde, alleen hyperactiviteit ontbreekt bij ADD.

ADD volwassenen – 7 tips

Laten we snel met de ADD volwassenen tips aan de slag gaan. Let op: het betreft hier tips voor volwassen personen vanaf 18 jaar. Een aantal tips zijn ook handig voor kinderen met ADD. Hier komen de 7 praktische tips.

1. Structuur en regelmaat

Voor iedereen is structuur en regelmaat in het leven erg belangrijk, maar dit geldt al helemaal voor ADD volwassenen. Ga op vaste tijdstippen naar bed en sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op. Maak een vast schema voor eten, werken, sport, hobby en andere activiteiten.

2. Maak een to-do lijstje

Ervaar je ook zoveel onrust in je hoofd? Met een To-Do-list weet je wat jouw taken voor vandaag, deze week en deze maand zijn. Het is dan ook een zeer praktische ADD volwassenen tip waar je zeker mee aan de slag moet gaan. Hang het lijstje wel op een plek waar je er dagelijks tegenaan kijkt.

Tip: deze ADD boeken moet je zeker eens lezen!

3. Breng jezelf terug naar het hier en nu

Je merkt dat je snel afgeleid bent. Dit houdt je van je werk of activiteiten af. Ben je afgeleid breng jezelf dan terug naar het hier en nu. Praat even tegen jezelf, desnoods hardop. Dit is misschien voor anderen wat vreemd maar het helpt echt.

4. Regelmatig bewegen

Iedereen moet minimaal een half uur per dag bewegen. Heb je ADD dan is dit extra belangrijk. Door te bewegen kom je tot rust en maak je je hoofd leeg. Sporten heeft nog een extra groot effect: door te sporten maak je het gelukshormoon dopamine aan. Hierdoor voel jij je prettiger maar weet je ook beter de rust in jezelf terug te brengen.

5. Aanbrengen van gewoonten

Het is heel lastig om continu ergens aan te denken. Probeer gewoonten aan te brengen. Hierdoor gaat alles automatisch en hoef je niet continu met het denken bezig te zijn. Voorbeelden van gewoonten aanbrengen zijn dagelijks je bed opmaken, sleutels op een vaste plek neerleggen, de planten wekelijks water geven, de deuren achter je dicht doen etc.. Dingen die voor anderen heel normaal zijn maar waar jij continu aan moet denken. Niet wanneer je hier een gewoonte van maakt!

6. Stel doelen

Iedereen heeft een doel maar volwassenen met ADD willen teveel en te snel. Je zult toe moeten geven dat dit niet gaat. Stel realistische doelen binnen een haalbare termijn. Dit zijn niet alleen doelen met betrekking dat je werk of studie maar binnen de relatie, je financiële situatie, vrienden en familie.

7. Accepteer dat het soms misgaat

De laatste van de ADD volwassenen tips en misschien ook wel de belangrijkste: vroeg of laat gaat het mis. Accepteer dat dit erbij hoort. Wanneer jouw omgeving op de hoogte is van jouw ADD en de bijbehorende symptomen dan hebben ze er minder moeite mee wanneer je eens de fout ingaat. Voor jezelf moet je niet te perfectionistisch zijn: dat is niemand.

Hoe zit het met therapie en medicatie?

ADD is niet te genezen. Therapie of ADD-coaching richt zich op het leren omgaan met de symptomen die bij ADD horen. Je leert wat ADD is en dat ADD niet exact hetzelfde als ADHD is. Ook leer je hoe je structuur in je leven aan kunt brengen.

Soms is medicatie nodig. Dit zorgt ervoor dat ADD je dagelijks leven minder in de weg staat. Over het algemeen is medicatie alleen nodig wanneer je door ADD je werkzaamheden niet kan uitvoeren of wanneer dit teveel druk op de relatie legt. In veel gevallen zijn de symptomen goed onder controle te houden met bovenstaande ADD volwassenen tips of door het volgen van therapie.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique