ADD en depressie: zo ga je ermee om

ADD en depressie, een combinatie waar je niet vrolijk van wordt. Vaak wordt gedacht dat ADD en depressieve gevoelens hetzelfde zijn, maar er is zeker verschil tussen deze twee. Laten we eens naar de belangrijkste symptomen kijken en wat je eraan kunt doen.

De verschillen tussen ADD en depressie

Nee, ADD en depressie zijn niet hetzelfde. Het gaat om twee verschillende stoornissen die wel tegelijkertijd voor kunnen komen. ADD is een subtype van ADHD, waarbij aandachtstekort een belangrijke rol speelt.

Bij depressie spelen sombere of depressieve gevoelens een hoofdrol. Natuurlijk zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen ADD en depressie. Daarom hieronder de belangrijkste symptomen op een rij. Herken jij meerdere symptomen bij jezelf? Dan heb je te maken met ADD, een depressie of misschien wel beiden.

Belangrijkste symptomen ADD

Hieronder volgen de belangrijkste symptomen van ADD:

  • snel afgeleid
  • vergeetachtigheid
  • stemmingswisselingen
  • rusteloosheid
  • ongeorganiseerd
  • overgevoelig voor geluid en beeld
  • dromerig

ADD heeft bijna dezelfde symptomen als ADHD. Het grootste verschil is dat hyperactiviteit bij ADD niet voorkomt. Bij ADD draait het dus voornamelijk op een gebrekkige aandacht oftewel aandachtstekort.

De oorzaak van ADD ligt vaak in erfelijkheid en heeft niks met opvoeding of karaktertrekken te maken.

Symptomen depressie

Het zal je nu duidelijk worden dat ADD en depressie niet hetzelfde zijn. Dit zijn namelijk de symptomen van depressie:

  • lusteloosheid
  • negatief denken
  • somberheid
  • schuldgevoelens
  • slaapproblemen
  • eetproblemen
  • verminderde energie

Bij een depressie heb je minder plezier in het leven, maar ook weinig zin om (leuke) dingen te ondernemen. Vaak denk je alleen maar aan negatieve zaken. Een depressie ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren waaronder persoonlijke eigenschappen, dingen die je in je leven meemaakt maar ook erfelijkheid.

Tip: een verzwaringsdeken wordt steeds vaker bij depressieve klachten ingezet.

Bij kind en volwassene

ADD en depressie kan bij zowel kind als volwassenen voorkomen. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Wel is duidelijk dat ADD vaker bij kinderen en mannen gediagnosticeerd wordt. Vrouwen kunnen er ook last van hebben maar weten dit over het algemeen beter te verhullen of ermee om te gaan.

ADD en depressieve gevoelens zie je voornamelijk bij pubers aan jongvolwassenen. Wat natuurlijk niet betekent dat andere leeftijdsgroepen hier niet mee te maken krijgen. Iedereen die regelmatig onder druk staat of moeilijk kan incasseren loopt risico op het ontwikkelen van depressieve gevoelens.

ADD en depressie: wat te doen?

Iedereen kan een depressie krijgen, niet iedereen heeft ADD. De combinatie ADD en depressie kan samen voorkomen. Vaak ontstaat de depressie dan als gevolg van ADD klachten. Dit komt omdat mensen met ADD snel overbelast raken. Het is voor deze groep mensen moeilijker om te incasseren.

ADD en depressie vraagt om behandeling. De behandeling van ADD bestaat vaak uit psychotherapie, vooral wanneer er sprake is van de combinatie ADD en depressie, slaapproblemen of andere klachten die het leven beïnvloeden. Bij ernstige klachten is een opname of klinische behandeling mogelijk.

Ook medicatie is een mogelijke behandeling. Daarnaast kunnen mensen met ADD het natuurlijk middel LTO3 proberen, dat een goed effect heeft bij ADHD en ADD.

Een depressie is vaak goed te behandelen, vooral wanneer de klachten nog niet zo lang bestaan. Behandeling van een depressie bestaat uit medicatie (antidepressiva) en therapie. Te denken valt aan cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke therapie. Daarnaast is mindfulness een veelgebruikte behandelmethode.

Leven met ADD en depressie

In hoeverre is een leven met ADD en depressie mogelijk? De meeste ADD-patiënten kunnen hier goed mee leven, vaak met de nodige ondersteuning. Een behandeling van depressie is wel nodig, anders blijvende klachten te lang bestaan.

Het is dan ook niet aan te raden om met de combinatie ADD en depressie rond te blijven lopen. Neem bij herkenbare klachten contact op met de huisarts, behandelende arts of GGD.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique