Krijg je te maken met een acute aandoening? Dit is een aandoening of ziekte die snel of plotseling ontstaat. Het probleem met een acute aandoening is dat deze zeer langdurig of blijvend is. Dit noem je dan ook wel een chronische ziekte.
Soms ernstig of levensbedreigend
Een acute aandoening kan vrij onschuldig zijn maar is soms ernstig of zelfs levensbedreigend. Denk maar eens aan een acute aandoening aan de luchtwegen, de aders, het hart, de lever of andere belangrijke organen.
Een aandoening die niet te lang duurt betreft vaak een infectieziekte of letsel. Dit soort aandoeningen en ziektes genezen vanzelf of zijn goed behandelbaar.
Voorbeelden van acute aandoeningen
Hoe ziet een acute aandoening eruit? Vaak heb je dan over een plotseling optredende ernstige ziekte. Hieronder vind je vijf voorbeelden van acute aandoeningen:
Je ziet dat acute aandoeningen vaak chronisch zijn. Sommige acute aandoeningen zijn behandelbaar waarna je geneest. Maar een aantal acute aandoeningen zijn zonder behandeling gevaarlijk voor de gezondheid of zelfs levensbedreigend. Denk maar eens aan een blindedarmontsteking of bronchitis.
Behandeling van een acute aandoening
Ondanks dat veel acute aandoeningen worden gezien als chronische ziekten, is er wel degelijk een verschil tussen beiden. Een acute aandoening ontstaat namelijk vrij plotseling. Zonder dat hier een ziektebeeld aan vooraf gaat. Een chronische ziekte ontwikkelt zich vaak langzaam. Er ontstaan klachten die in enkele weken tot jaren steeds erger worden.
Met betrekking tot de behandeling is er dus een verschil tussen een acute aandoening of een chronische ziekte. Bij een acute aandoening is behandeling direct noodzakelijk. Denk maar weer aan die blindedarmontsteking die vrij plotseling ontstaat. Zonder behandeling is dit levensbedreigend.
Een chronische ziekte sluimert lange tijd om vervolgens erger te worden. Vaak is er wel voldoende tijd om de chronische ziekte te behandelen. Nog een belangrijk verschil is dat een acute aandoening een snelle en vaak resultaatgerichte behandeling kent. Terwijl een chronische ziekte moeilijk behandelbaar is. Behandeling richt zich dan voornamelijk op het verminderen van de klachten.
Voorbeelden uit de praktijk
Er zijn natuurlijk heel wat acute aandoeningen die hier niet allemaal kunnen worden besproken. Maar wanneer je op zoek gaat naar acute aandoening dan kom je wel een aantal veel voorkomende ziekten tegen. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden uit de praktijk.
Acute aandoening aan het evenwichtsorgaan
Wanneer je het over plotselinge ziekten hebt dan zie je ook vaak de acute aandoening aan het evenwichtsorgaan voorbijkomen. Dit is een heel vervelende aandoening die gepaard gaat met heftige draaiduizeligheid. Hiervan wordt je flink misselijk en moet je braken. Je ziet de hele omgeving draaien waardoor je nauwelijks kunt staan of lopen.
Hoe ontstaat deze acute aandoening aan het evenwichtsorgaan? De oorzaak ligt in een verkeerde verwerking van signalen in de hersenen. Het kan ook dat er onbekende signalen binnenkomen waardoor het lichaam niet weet hoe het erop moet reageren. Een acute aandoening aan het evenwichtsorgaan heeft verschillende oorzaken.
Vaak gaat het om een ontsteking van het evenwichtsorgaan of een bloeding/ doorbloedingstoornis in het evenwichtsorgaan. Het kan ook dat er steentjes in het evenwichtsorgaan rondzwerven. In veel gevallen verdwijnen de klachten na enkele minuten tot uren vanzelf en is behandeling niet nodig. Bij aanhoudende klachten zal een arts je moeten onderzoeken en een behandeling starten.
Acute respiratoire aandoening
Deze acute aandoening noem je ook wel ademhalingsfalen. Dit betekent dat er geen normale uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas in het bloed en met de omgeving plaatsvindt.
Acute respiratoire aandoening kan vrij plotseling ontstaan. Wanneer het langzaam ontstaat dan spreek je over de chronische vorm. Oorzaken van deze acute aandoening liggen in onderdrukking van het ademhalingscentrum in de hersenen, verstopping van de luchtwegen of een verkeerde zenuwimpulsverwerking.
Het kan ook dat er niet voldoende zuurstofrijk bloed naar de longen wordt vervoerd. Je herkent deze acute aandoening door kortademigheid en vermoeidheid. Vaak versnelt de ademhaling en hap je naar lucht.
Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak zal de arts een saturatie meter op de vinger plaatsen. Hiermee kan deze de hoeveelheid zuurstof in het bloed controleren. Overigens is het ook mogelijk om thuis zelf een saturatiemeter te gebruiken, deze schaf je gewoon online aan. Deze is er vaak in de vorm van een activiteit tracker maar je hebt ook modellen die alleen de zuurstof, bloeddruk en hartslag bijhouden.
Acute diarree aandoening
Ook een veel voorkomende acute aandoening is acute diarree. Het ene moment is er niks aan de hand en het andere moment heb je heftige diarree. Dit kenmerkt zich door een dunne waterige ontlasting. Vaak moet je meerdere keren per uur naar het toilet.
Acute diarree ontstaat door een besmetting met virussen, parasieten of bacteriën. Vaak gaat het om buikgriep, ontstaan door het eten van bedorven voedsel. Op zich is acute diarree niet schadelijk maar hoogstens vervelend. Het is natuurlijk wel belangrijk om voldoende te blijven drinken.
Na een tot enkele dagen verdwijnen de klachten. Bestaat er een kans op uitdroging neem dan ORS. Dit is vooral belangrijk voor ouderen, jonge kinderen en mensen met een onderliggende ziekte.
Wanneer acute diarree lang aan blijft houden dan spreek je van chronische diarree. Meestal ontstaat dit door een afwijking in de darmen of een chronische darmziekte. Behandeling is dan wel nodig.
Dit moet je over acute aandoeningen weten
De ene acute aandoening is de andere niet. Je kunt acuut gaan hoesten, niezen, pijn aan de gewrichten hebben of diarree krijgen. Wanneer dit na enkele dagen vanzelf verdwijnt dan is er niets ernstigs aan de hand.
Maar een acute aandoening kan natuurlijk ook zeer ernstig zijn. Neem bij twijfel daarom altijd contact met de arts op. Ook wanneer een acute aandoening chronisch wordt laat je dit nakijken. Je gezondheid gaat boven alles!
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique