Acupunctuur behandeling – uitleg en kosten

Een acupunctuur behandeling, steeds meer mensen kiezen hiervoor.  Het gaat hier om een alternatieve Chinese behandelmethode. Acupunctuur heeft alles te maken met yin en yang oftewel het evenwicht. Tegenwoordig wordt deze behandeling door steeds meer zorgverzekeraars vergoed. Daarom wordt acupunctuur toegepast bij onder andere afvallen, bevalling, zenuwpijn, chronische pijn en stress.

Yin en yang

De chinezen staan bekend om hun eeuwenoude behandelmethoden. Een van deze behandelingen is acupunctuur, iets dat in de westerse landen steeds populairder is. Het behoort tot de alternatieve geneeswijze. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van medicatie en dat de medische wetenschap hier niet aan verbonden is.

Het idee achter acupunctuur is het terugbrengen naar yin en yang. Het lichaam bevat bepaalde punten die verbonden zijn door denkbeeldige lijnen, ook wel meridianen genoemd. In de meridianen circuleert de levensenergie. Deze energie kent twee aspecten, Yin en Yang. Op de meridianen liggen ongeveer 950 punten, die verbonden zijn aan de twaalf organen.

Ziekte wordt toegeschreven aan een uit balans raken van Qi. Middels acupunctuur wordt het evenwicht hersteld. Het is dan wel belangrijk dat de ‘patiënt’ er een gezonde levenswijze op nahoudt.

Uitleg acupunctuur

Hoe ziet een acupunctuur behandeling er uit? De behandelaar maakt gebruik van dunne naalden. Deze worden op bepaalde plekken in het lichaam gestoken. De naalden veroorzaken prikkels in de huid en de dieper gelegen delen. Soms zitten naalden tot wel 10 cm diep.

Met de behandeling kan van alles aangepakt worden. Bijvoorbeeld afvallen (gewichtsverlies), stress, pijn, verslaving maar ook psychische problemen. Acupunctuur werkt bij mens en dier.

Uitproberen: acupunctuur mat

Ervaren acupuncturist

De acupunctuur behandeling wordt uitgevoerd door een ervaren en geoefende acupuncturist. Wanneer acupunctuur op de verkeerde manier wordt toegepast dan heeft dit geen of een averechts effect.

Tegenwoordig kan bij een acupunctuurbehandeling ook gebruik worden gemaakt van lage wisselstroom. Via naalden wordt deze lage wisselstroom toegediend. Dit zorgt voor een nóg grotere effectiviteit.

Vijf-elementenleer

Bij acupunctuur draait het onder andere om de vijf elementen. De gedachte gaat ervan uit dat het lichaam is opgebouwd uit vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element staat verbonden aan enkele organen.

  • Hout: lever en galblaas
  • Vuur: hart, dunne darm en de twee functies driewarmers en seksualiteit
  • Aarde: milt en maag
  • Metaal: dikke darm en longen
  • Water: blaas en nieren

Verstoring van een element betekent ook verstoring van het daaraan gekoppelde orgaan.

Yin en Yang is evenwicht, en een verstoring is dus geen Yin en Yang. Met acupunctuur wordt geprobeerd de Yin en Yang weer terug te brengen, zodat de energie weer kan stromen.

Een acupunctuur behandeling ondergaan

Twijfel je of een acupunctuur behandeling iets voor je is? Het wordt bij verschillende ziekten en aandoeningen toegepast. Maar ook bij verslavingen zoals roken. Hiervoor zijn gemiddeld drie tot zes behandelingen nodig. In dit laatste geval hebben veel mensen hier baat bij. Klachten als vermoeidheid en hoofdpijn, iets dat veel voorkomt tijdens stoppen met roken, komen dankzij een acupunctuurbehandeling nauwelijks voor.

Acupunctuur & afvallen (gewichtsverlies)

Afvallen door middel van acupunctuur gebeurt ook steeds vaker. Wel is het belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden dat acupunctuur een hulpmiddel bij het afvallen is. Afvallen betekent de gehele levenswijze omgooien en dit ook vol blijven houden. Acupunctuur helpt om stress te verminderen, wat vaak al een grote oorzaak is van overmatig eten.

Acupunctuur & bevalling

Kun je middels acupunctuur de bevalling opwekken? Deze methode wordt vooral ingezet ter pijnbestrijding tijdens de bevalling. Vaak worden enkele uren voor de daadwerkelijke bevalling naalden in het oor geprikt en soms ook in de hand. Dit heeft als effect dat het de pijn bestrijdt en het lichaam zelf natuurlijke pijnremmers aanmaakt.

Voordeel van de acupunctuur tijdens de bevalling is dat er geen schadelijke stoffen bij de baby terechtkomen. Nadeel is dat je toch wel in een buurt moet wonen waar dit wordt toegepast. Soms wordt acupunctuur gebruikt voor het opwekken van de weeën. Dit is niet altijd effectief.

Bekijk acupunctuur boeken

Behandelmethode bij baby’s

Acupunctuur wordt ook toegepast bij kinderen vanaf de leeftijd van slechts 6 weken oud. Voor hele kleine handjes gebruikt de acupuncturist ook wel lasernaalden. Dit gebeurt met behulp van laserlicht, dat op bepaalde acupunctuurpunten word gericht en zo hetzelfde werkt als de naalden.

Met acupunctuur is het mogelijk om verschillende klachten bij jonge kinderen te behandelen. Denk hierbij aan eczeem, slaapproblemen of voedingsproblemen. Niet overal zijn er acupuncturisten die kleine kinderen behandelen. Het is en blijft een alternatieve geneeswijze, houd hier rekening mee.

Doet acupunctuur pijn?

Vele naaldjes worden in de huid gestoken. Doet acupunctuur pijn? De meeste mensen voelen niks van het zetten van de naalden. Sommigen voelen een klein prikje. Een brandend gevoel of lichte pijn dat snel wegtrekt. Sommige punten zijn wel wat gevoeliger waardoor acupunctuur een beetje pijn kan doen. Ook bij stress, spanning en oververmoeidheid kan acupunctuur meer pijn doen.

Is deze behandelmethode veilig?

Over de veiligheid van acupunctuur hoeft niemand zich niet druk te maken. Het is uiteraard wel belangrijk dat dit wordt uitgevoerd door een deskundig iemand. In dit geval is acupunctuur een veilige behandelmethode.

Iemand die er zomaar “wat op los prikt” kan schade toebrengen en weet ook niet de essentiële acupunctuurpunten te vinden. Hierdoor is de behandeling volkomen nutteloos. Het is dus niet een kwestie van wat naalden erin steken, maar het vereist nauwkeurigheid en deskundigheid. De naalden zijn zo gemaakt dat ze het weefsel opzij duwen en daardoor weinig beschadigen. De naalden dienen wel steriel te zijn. Ook weer een belangrijk aandachtspunt.

Zo effectief is een acupunctuur behandeling

Of acupunctuur voor iedereen werkt dat is moeilijk te zeggen. Wetenschappelijk zijn er nooit meridianen in het lichaam aangetoond en daarom is het lastig om vast te stellen of een acupunctuur behandeling ook effectief is.

De enigste methode is om het zelf uit te vinden. Vraag bij een plaatselijke acupuncturist of het mogelijk is om tegen een lager tarief een introductiebehandeling te krijgen.

Acupunctuur behandeling kosten

Veel zorgverzekeraars vergoeden een of meerdere acupunctuur behandelingen. Dit is vaak wel vanuit de aanvullende verzekering. Mocht een vergoeding niet mogelijk zijn, dan is het natuurlijk belangrijk wat de acupunctuur behandeling kosten zijn. De kosten van acupunctuur worden berekend per behandeling van 30 tot 60 minuten.

Een eerste behandeling van 45 tot 60 minuten kost tussen de € 80 en € 120. Een vervolgbehandeling van 30-45 minuten kost tussen de € 75 en € 100. Vraag vooraf naar de kosten, dan weet je ook waar je aan toe bent.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique