Acne: symptomen en behandeling

Er zijn verschillende vormen van acne waaronder acne vulgaris (jeugdpuistjes) en baby acne. In de meeste gevallen geneest dit vanzelf. Jeugdpuistjes heeft geen directe oorzaak maar lijkt bij de puberteit te horen. De symptomen zijn kenmerkend: de aanwezigheid van puistjes (in het gezicht). Met de juiste behandeling kunnen de symptomen teruggedrongen worden.

In het kort

  • Een andere naam voor acne vulgaris is jeugdpuistjes
  • Andere vormen van acne zijn baby acne en chlooracne
  • Bij ernstige vormen van acne kunnen er littekens achterblijven

Omschrijving acne vulgaris

Acne is een verzamelnaam van meerdere huidaandoeningen die zich kenmerken door puistjes. De meest voorkomende vorm van acne zijn jeugdpuistjes (acne vulgaris). Baby acne komt vaak bij pasgeboren baby’s voor, waarbij er puistjes in het gezicht en soms op de hoofdhuid zichtbaar zijn.

Oorzaken acne: waardoor ontstaat het?

Jeugdpuistjes hebben te maken met hormonale veranderingen. Hierdoor komt het vaak bij jongeren tussen 16 en 25 jaar voor. Genetische aanleg is bepalend. Jongeren met acne hebben altijd al een vette huid, die er glimmend uitziet.

Jeugdpuistjes ontstaan bij jongens vaak tussen de 14 en 20 jaar. Bij meisjes kan dit al eerder optreden, zo rond het achtste levensjaar. Vanaf een jaar of 20 nemen jeugdpuistjes af, maar kunnen zelfs tot na het 30e levensjaar nog aanwezig zijn.

Acne bij de baby

Ook baby acne wordt door hormonale veranderingen veroorzaakt. Het gaat hier om hormonen die die via de navelstreng bij baby terecht zijn gekomen. Na de geboorte krijgt baby vrij snel last van baby acne (puistjes).

Over chlooracne

Dan is er nog chlooracne, een bijzondere huidaandoening. Deze ontstaat door blootstelling aan koolwaterstoffen met halogeen. In Vietnam werd door de VS gebruikgemaakt van het ontbladeringsmiddel Agent Orange. Dit heeft bij heel wat soldaten en burgers chlooracne veroorzaakt.

Dit is wat er gebeurt

Bij acne vulgaris zijn de talgkliertjes verstopt. Dit gebeurt door een overproductie van talg en de aanwezigheid van huidschilfers. Als gevolg hiervan ontstaat er een jeugdpuistje oftewel mee-eter.

Symptomen van acne

Bij acne zijn er meerdere puistjes verspreid over het gezicht zichtbaar. De ontstoken talgklier veroorzaakt een rood puistje. Hier verschijnt na enige tijd een gele puskop op. Soms ziet het puntje er zwart uit. Er wordt dan ook wel van een mee-eter gesproken, hoewel dit precies hetzelfde is als acne vulgaris oftewel jeugdpuistjes.

De puistjes zijn verspreid over het gezicht of in groepjes aanwezig. Ze zitten vaak op het voorhoofd, kin en wangen. Soms breiden de puistjes zich uit naar de schedel of het begin van de nek of als hals. Dit komt minder vaak voor. Bij chlooracne bevinden de puistjes zich ook achter de oren.

Het ontstaan van littekens

In veel gevallen is acne in lichte vorm aanwezig. Alleen bij ernstige vormen van acne kunnen er littekens achterblijven. Dit kan voor de patiënt psychische klachten met zich meebrengen.

Behandeling jeugdpuistjes

Behandeling is vooral bij een lichte vorm van acne niet nodig. Het is niet besmettelijk en niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wel kunnen jeugdpuistjes erg ontsierend zijn.

Door het gebruik van zeep wordt de pH-waarde van de huid verstoort en verergert acne. Het is aan te raden om het gezicht niet met normale zeep te wassen. Er speciale acne zeep verkrijgbaar. Deze reinigt de huid diep en geeft een glad resultaat.

Bekijk alle acne verzorging

Het is belangrijk om niet aan de puistjes te krabben of mee-eters uit te knijpen. Hierdoor verergeren de klachten, vooral wanneer bacteriën in de ontstoken talgklieren terechtkomen.

Wanner uitknijpen toch nodig is, gebeurt dit alleen wanneer het puistje geheel rijp is. Daarnaast is het aan te raden om dit niet met de blote vingers te doen, maar hier een schoon stukje papier voor te gebruiken. Dit voorkomt dat bacteriën verspreid worden.

Voeding (chocola en vetten)

Er wordt wel eens beweerd dat chocola en vette voeding acne veroorzaakt of verergert. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Het is altijd beter om vette voeding, cake, koekjes en chocolade zoveel mogelijk te laten staan. Dit geldt ook voor roken, alcoholgebruik en overmatig zonnebaden.

Behandeling met benzoyl peroxide

Bij ernstige acne wordt een behandeling met benzoylperoxide aanbevolen. Dit is zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Dit verwijdert geen puistjes maar vermindert de bacteriën op de huid. Hiermee gaat het nieuwe talgklierontstekingen tegen.

Een goed product is Biodermal Vette & Gemengde Huid Crème. Dit vermindert een vette huid en voorkomt hiermee het ontstaan van nieuwe puistjes. Het is geschikt voor de geïrriteerde en vette huid. Bij de Biodermal crème is het belangrijk om deze ’s ochtends en ’s avonds op de huid aan te brengen. De meeste gebruikers zijn erg tevreden over dit product.

Bekijk Biodermal Crème

Medicatie en antibiotica bij acne

Alleen bij zeer ernstige klachten schrijft de arts medicijnen of antibiotica voor. Van antibiotica is bekend dat het (gedeeltelijk) werkt. Het heeft echter ook een aantal nadelen zoals roodheid in het gezicht. Ook moet bij gebruik van antibiotica voorzichtig worden omgegaan met (overmatig) zonnebaden.

De huisarts kan ook isotretinoïne voorschrijven. Dit is uw middel dat de talgproductie afremt. Isotretinoïne is alleen op recept verkrijgbaar. De huisarts schrijft dit alleen bij extreme acne voor.

Voor vrouwen is er de pil, dat hormonen afgeeft. Hierdoor door verminderen de klachten van acne. De arts kan de Diana pil of de een andere pil voorschrijven. Deze kunnen echter ook een aantal bijwerkingen hebben.

Acne littekens: laserbehandeling of peeling

Bij het achterblijven van littekens is een peeling behandeling mogelijk. Hierbij wordt de oppervlakkige laag van de huid verwijderd. Dit vermindert littekens. Een andere optie is een laserbehandeling. Hierbij wordt de bovenste huidlaag verhit. Als gevolg hiervan maakt de huid nieuw bindweefsel aan. Beide behandelingen hebben vaak een tijdelijk resultaat. Littekens kunnen op een later moment terugkeren.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique