Achillespees en aandoeningen

De achillespees is een pees die je in het onderbeen vindt. Vernoemd naar de mythologische figuur Achilles. Wist je dat je zonder achillespees heel moeilijk kunt lopen? Helaas kunnen er verschillende aandoeningen aan deze pees voorkomen. Bijvoorbeeld pijn, een ontsteking of een gescheurde achillespees. Ontdek alles over deze oh zo belangrijke pees.

Dit is de achillespees

De achillespees is de pees die de kuitspier met de hiel verbindt. Een andere benaming voor achillespees is tendo Achillis of tendo calcanei. Het is de dikste en meest sterkste spier in het lichaam. De achillespees heeft een lengte van ongeveer 15 cm.

Functie van deze pees

De achillespees bestaat uit het samenkomen van twee kuitspieren. Deze kuitspieren zijn actief wanneer je op de tenen gaat staan. De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Bij hardlopen komt er grote druk op de achillespees te staan. Zonder achillespees is het niet mogelijk om normaal te kunnen lopen.

Achilles

Weet je waar de benaming achillespees vandaan komt? Vanuit de Griekse mythologie en Griekse figuur Achilles. Achilles is dus geen persoon die daadwerkelijk heeft bestaan.

Volgens eeuwenoude vertellingen deed Achilles mee met de Trojaanse oorlog. Een giftige pijl raakte zijn hiel en Achilles stierf. Er is overigens een prachtige film over Achilles: Troy.

Verschillende aandoeningen

De achillespees is zo belangrijk, zonder deze pees kunnen we lastig lopen. Het is dan ook een kwetsbaar onderdeel van het been. Verschillende aandoeningen zorgen ervoor dat je pijn ervaart, het been moeilijk kunt gebruiken of amper kunt lopen. Hieronder de meest voorkomende achillespees aandoeningen.

Gescheurde achillespees

De bekendste aandoening is een gescheurde achillespees. Dit ontstaat redelijk vaak bij hardlopers. Dit komt omdat er tijdens het hardlopen grote druk op de achillespees komt te staan. Wanneer de pees de druk niet meer aankan dan scheurt hij.

Ook bij plotseling heftige bewegingen van het enkelgewricht, waardoor de pees overrekt wordt, kan deze scheuren. Dit ontstaat wanneer de achillespees niet stevig genoeg of verzwakt is.

Het meest komt een gescheurde achillespees voor bij sportende mannen tussen de dertig en veertig jaar. Er wordt gelijk duidelijk hoe belangrijk de achillespees is wanneer deze gescheurd is: lopen lukt dan bijna niet meer.

Naar achillespees brace

Je kunt er zelf achter komen of de achillespees gescheurd is. Ga in buikligging op de tafel liggen. Laat iemand in je kuit knijpen. Wanneer de voet beweegt, is de pees niet gescheurd of niet volledig. Wanneer de voet niet beweegt dan is deze volledig gescheurd. Ga dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. De kans op genezing is het grootst wanneer een gescheurde achillespees direct behandeld wordt.

Behandeling gescheurde achillespees

Bij het scheuren van de achillespees is het belangrijk naar een arts te gaan. Deze zal de kuit aftasten en voelt dan vaak een duidelijke onderbreking. De voet kun je niet meer bewegen.

Behandeling bestaat uit het hechten van de achillespees. Hierbij worden de twee uiteinden tegen elkaar gelegd en vastgezet. Een andere methode is het ingipsen van de voet. Dit gebeurt in rekstand. Door deze stand komen de uiteinden van de pees tegen elkaar te liggen en kunnen zo aan elkaar groeien. De achillespees zal doorgaans goed genezen. Soms is hier fysiotherapie bij nodig.

Achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking ontstaat vaak door overbelasting van de achillespees. Dit begint met pijn in de vroege ochtend of tijdens het trainen, maar kan na verloop overgaan in een constante pijn.

Vaak is er een zwelling boven de hiel zichtbaar. Het gaat vaak om een ontsteking van de koker waarin de achillespees zich bevindt. Vaak hoor je ook kraken tijdens de beweging. Wanneer de ontsteking chronisch wordt, ontstaat er een verdikking tussen de peesschede. Dit is het gevolg van verklevingen. Het is daarom zaak om niet te lang te wachten met behandeling.

Slijmbeursontsteking van de pees

Een andere ontsteking van de achillespees is de slijmbeursontsteking. De slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje en vangt wrijving tussen twee onderdelen op. In dit geval tussen de achillespees en het hielbeen. Door ouderdom en minder rekbaarheid van de achillespees kunnen ontstekingen wat makkelijker voorkomen. Ook een verschil in beenlengte kan een ontsteking veroorzaken.

Behandeling achillespeesontsteking

Bij ontstekingen helpt het om de ontstoken achillespees te koelen met ijs. Bepaalde oefeningen bevorderen het herstel. De sporttrainer of fysiotherapeut kan hierbij helpen. Het is belangrijk om hierbij de spier te blijven stretchen, omdat in rust de spiersterkte al snel afneemt. Bij een afwijking in beenlengte kan een steunzool uitkomst bieden.

Bekijk achillespees zooltjes

Achillespees oefeningen

Speciale achillespees oefeningen zijn bedoeld bij overbelasting van het middelste gedeelte van de pees. Oefeningen toont de fysiotherapeut. Het is belangrijk om de achillespees oefeningen twee keer per dag uit te voeren. Bij een andere achillespeesblessure zal de arts of fysiotherapeut eerst een diagnose stellen.

Een goede achillespees oefening is de excentrische oefening. Hierbij wordt de aangedane pees meer belastbaar gemaakt. Ga met de voorvoet op een traptrede staan. Laat de hiel nu langzaam tot onder de voorvoet zakken. Vervolgens weer omhoog komen en dit enkele malen herhalen.

Houd er rekening mee dat deze oefening in het begin pijnlijk kan zijn of de pijn verergert. Het is dan wel belangrijk om de oefening door te blijven zetten.

Achillespeesreflex

Je hebt ook nog de achillespeesreflex, dit is geen aandoening van de achillespees. Bij het achillespeesreflex wordt het been op het andere been gelegd. Dit gebeurt in een gebogen houding. Het is de bedoeling om de voet te strekken. Vervolgens wordt u er met een hamer op de achillespees getikt. Als reactie moet de voet zich nu terug buigen. Dit heet een spierrekkingsreflex.

Deze test wordt uitgevoerd om te kijken of er een rughernia aanwezig is, en heeft dus niks te maken met de achillespees zelf. De reflex verloopt via bepaalde zenuwwortels.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique