Een aardbeivlek bij baby of volwassene, hoe ziet dit uit en wanneer gaat het weg? Deze vlek ontstaat vaak vlak na de geboorte. Soms is de aardbeivlek bij de geboorte al volgroeid. Een aardbeivlek behandelen? Soms is dit nodig, maar in veel gevallen gaat de vlek na het eerste jaar geleidelijk aan weg.
Dit is een aardbeivlek
Een aardbeivlek noem je ook wel haemangioma fructosum. Een moeilijke naam die je echt niet hoeft te onthouden. Het gaat om een vlek die op de huid ligt en helrood tot donkerpaars van kleur is. Vaak bevindt de aardbeivlek zich op het hoofd, de armen of op de bovenkant van de romp.
Toch kunnen aardbeivlekken ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Het uiterlijk van de vlek lijkt op een aardbei, vandaar de benaming aardbeivlek. Een aardbeivlek geeft geen problemen. In een enkel geval zit hij op een ongunstige plek, zoals bij het oog. Hierdoor wordt het oog dichtgedrukt.
Oorzaak aardbeivlek: zo ontstaat het
Wat is de oorzaak van een aardbeivlek? Waarom de een deze vlek wel krijg en de ander niet, dat is helaas niet duidelijk. Dit geldt ook voor veel ziekten en aandoeningen. Wel is duidelijk dat een aardbeivlek vlak na de geboorte ontstaat.
De oorzaak van een aardbeivlek is het zwellen van bloedvaatjes. Van de 100 geboren baby’s krijgen er 5 tot 10 een aardbeivlek. Opvallend is dat aardbeivlekken vaker bij meisjes dan bij jongens voorkomen. Ook blanke kinderen hebben er vaker last van. Daarnaast komt een aardbeivlek meer bij te vroeg geboren baby’s voor.
Symptomen van aardbeivlekken
Een aardbeivlek is duidelijk herkenbaar aan de hand van onderstaande symptomen:
- Klein onderhuids blauw gekleurd vlekje
- Roze of rood bovenhuids vlekje
- De aardbeivlek groeit gedurende het eerste jaar hard
- Na het eerste jaar wordt de vlek weer kleiner
Heel soms groeit de aardbeivlek uit tot een grote (goedaardige) tumor, gelukkig is dit zelden het geval. Een aardbeivlek kan bij het oog zitten waardoor het kind minder goed kan zien.
Aardbeivlek wanneer weg?
Bij 95% van de kinderen verdwijnt een aardbeivlek voordat het kind 10 jaar ouder is. Van alle vijfjarige kinderen met een aardbeivlek is bij de helft de vlek al verdwenen. Bij de overige 45% gebeurt dit tussen het 5e en 10e levensjaar. Er kan wel een litteken achterblijven. Gebruik in dit geval litteken crème.
Slechts in 5% van de gevallen verdwijnt een aardbeivlek niet. Deze blijft dan ook op volwassen leeftijd aanwezig. In dit geval is een behandeling nodig. Bijvoorbeeld de aardbeivlek verwijderen.
Problemen met een hemangioom
Soms zorgt een aardbeivlek (hemangioom) voor problemen. Zo kan de aardbeivlek gaan zweren of bloeden. Ook kan er een infectie aan deze vlek ontstaan. Hoe zit het met aardbeivlek & lever? Wanneer deze vlek zich in de lever bevindt dan zorgt dit voor buikpijn of bloedingen. Let op want aardbeivlekken kunnen ook in andere organen zitten.
Sommige hemangiomen zitten rondom het oog en drukken het oog helemaal dicht. Hierdoor kan het kind natuurlijk niet kijken. Daarnaast kan een aardbeivlek in de luchtwegen zitten. Dit geeft problemen met de ademhaling maar ook met slikken.
Behandeling: aardbeivlek verwijderen
Omdat bij het grootste gedeelte van de kinderen de aardbeivlek vanzelf verdwijnt wordt er niet direct een behandeling gestart. Een afwachtende houding is dan het beste, tenzij de aardbeivlek problemen veroorzaakt.
Wanneer de aardbeivlek niet spontaan verdwijnt en je hebt er duidelijk last van dan kan de arts de aardbeivlek verwijderen. Dit gebeurt ook wanneer de aardbeivlek in de luchtwegen, rondom het oog of in de lever zit. Een hemaginoon verwijderen kan op verschillende manieren.
Medicijnen zijn bedoeld om de groei van de aardbeivlek af te remmen. Vaak wordt gekozen voor timoptol druppels, propranolol drank of prednisolon. Overigens wordt prednisolon tegenwoordig nog maar zelden gebruikt.
Een aardbeivlek verwijderen met laser is niet altijd mogelijk. Dit hangt een beetje van de locatie van de vlek af maar ook van de grootte en de kleur. Het laserlicht wordt door de rode bloedlichaampjes in de aardbeivlek opgenomen. Hierdoor gaan de bloedvaatjes kapot. Vaak leidt dit tot een goed resultaat.
Aardbeivlek verwijderen middels een operatie
Als laatste is er de operatieve ingreep. Dit wordt bij hele jonge kinderen zelden gedaan. Wanneer een aardbeivlek bij een volwassene aanwezig is dan zal er sneller voor een operatie worden gekozen.
Een operatieve ingreep wordt eigenlijk alleen toegepast wanneer de aardbeivlek bloedt of wanneer deze pijn doet. Maar ook wanneer er een grote restafwijking achterblijft. In alle andere gevallen wordt er toch liever voor een andere behandeling gekozen.
Een aardbeivlek verwijderen middels een operatie gebeurt onder algehele narcose. De chirurg verwijdert het hemangioom in zijn geheel en hecht hierna de huid. Na de operatie kan de plek gevoelig of pijnlijk zijn. Hiervoor krijg je (of het kind) pijnstilling. Houd er rekening mee dat er na een operatie vaak een litteken achterblijft.
Wanneer met een hemangioom naar de arts?
Na de geboorte is vaak wel duidelijk dat er een aardbeivlek aanwezig is. De verloskundige of kraamhulp ziet dit direct. Over het algemeen hoeft er niets aan gedaan te worden. Maar wanneer er meer dan drie aardbeivlekken op het lichaam aanwezig zijn dan is het wel verstandig om hier een arts naar te laten kijken.
Dit geldt ook bij een aardbeivlek bij het oog, rond de mond of op de lippen. Maar ook wanneer een aardbeivlek het oog dichtdrukt of op/ in de neus zit is het verstandig om hier even naar te laten kijken.
Aardbeivlek of ooievaarsbeet
Gaat het nu om een aardbeivlek of ooievaarsbeet? Vaak wordt in het begin een aardbeivlek aangezien voor een ooievaarsbeet of een wijnvlek. Het is dan verstandig om wekelijks een foto van de vlek te maken. Leg een voorwerp naast de vlek om de groei te kunnen zien.
Het verschil tussen een aardbeivlek en ooievaarsbeet is dat een aardbeivlek groeit, terwijl een ooievaarsbeet of een wijnvlek niet groeit. Een aardbeivlek groeit door tot de leeftijd van ongeveer 12-18 maanden. Uiteindelijk zal de aardbeivlek weer doffer van kleur worden en langzaam verdwijnen, maar dit kan jaren duren. Gemiddeld is het kind dan tussen de 9 en 11 jaar oud.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique