Aangezichtspijn – oorzaak en behandeling

Aangezichtspijn is de benaming voor twee verschillende soorten pijn in het gezicht. Hierbij heb je een constante of een kortdurende pijn en prikkeling in het gezicht. De oorzaak voor aangezichtspijn is niet altijd duidelijk. Wel kan het ontstaan na verdoving bij de tandarts, door corona (virus) of bij stress. Lees meer over aangezichtspijn en de behandeling.

Twee soorten pijnen

Er zijn twee verschillende soorten aangezichtspijn. De meest bekende is de trigeminus. Hierbij ontstaan er korte en hevige aanvallen van pijn in het gezicht. Dit komt met name voor in het gebied van de drielingzenuw, de nervus trigeminus.

De pijn begint vaak bij de mond of neus en straalt uit naar één gezichtshelft. De pijn wordt opgewekt door bewegingen zoals kauwen, tanden poetsen, praten of slikken, maar ook door aanraking van een bepaalde plek van de huid in het gezicht. Deze plek wordt een triggerpoint genoemd.

Continu aangezichtspijn

Helaas is er ook een andere vorm van aangezichtspijn waardoor je continu pijn voelt. Dit betekent dat de pijn niet verdwijnt. Dit noem je ook wel symptomatische aangezichtspijn.

Oorzaak van aangezichtspijn

Let op, want de oorzaak van aangezichtspijn is niet altijd bekend. Wel kun je meer lezen over het ontstaan van aangezichtspijn, want het komt natuurlijk ergens vandaan. Daarom hieronder wat informatie over de drielingzenuw.

Vanuit de hersenen loopt er een zenuwknoop. Deze verdeelt zich in drie zenuwen over het gelaat (gezicht). De drielingzenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in het gezicht.

De eerste zenuw loopt naar het voorhoofd, wanneer deze betrokken is bij de aangezichtspijn dan wordt de pijn vaak in het voorhoofd gevoeld. De tweede zenuw loopt naar het midden van het gelaat. Wanneer deze zenuw betrokken is bij de pijn, dan is de pijn voelbaar aan de wangen, bovengebit, neus en bovenkaak. De derde zenuw loopt naar de onderkaak, pijn wordt dan gevoeld in de onderkaak, tong, kin en het ondergebit.

Lezen: boeken over aangezichtspijn

Oorzaak trigeminus neuralgie

De oorzaak van trigeminus-neuralgie zou liggen in het feit dat de bovenste klein hersenslagader via een kronkel tegen de zenuw aanligt. Door het kloppen van de slagader tegen de zenuw, wordt de zenuw abnormaal gevoelig voor aanrakingen. Dit veroorzaakt hevige pijnklachten die niet altijd aanwezig zijn. Waarom dit bij de ene mens wel gebeurt en bij de andere niet, is onduidelijk.

Oorzaak symptomatische aangezichtspijn

De oorzaak van symptomatische aangezichtspijn is niet hetzelfde als bij trigeminus neuralgie. Oorzaak is vaak een onderliggende aandoening zoals een bijholteontsteking of een neuspoliep. Maar het kan ook dat er een tumor op de zenuw drukt.

Sommige mensen krijgen last van symptomatische aangezichtspijn na een aanval van gordelroos. De drielingzenuw wordt dan zodanig geprikkeld dat er een continu aanwezige aangezichtspijn optreedt.

Aangezichtspijn & gebit, hoe zit dat?

Aangezichtspijn kan veroorzaakt worden door problemen aan het gebit, de kaak of de kauwspieren. Het komt ook wel eens voor na een verdoving bij de tandarts. Bekende oorzaken van aangezichtspijn & gebit zijn:

  • Ontstoken tandvlees
  • Ontsteking van de tandzenuw
  • Problemen aan het kaakgewricht
  • Een gezwel of cyste

Niet altijd zijn gebitsproblemen de oorzaak. Wanneer er spontane pijn in het hele gebit optreedt en dit wordt niet minder na een behandeling door de tandarts, dan ligt het in ieder geval niet aan het gebit.

Corona (virus), is dat ook een oorzaak?

Eind 2019 dook er een nieuw coronavirus op. Dit virus heet SARS-CoV-2 en veroorzaakt de ziekte COVID-19 bij de mens. Hoe zit het met aangezichtspijn & corona? Er is geen link tussen deze twee. Het is dus ook niet aangetoond dat het coronavirus aangezichtspijn veroorzaakt.

Kenmerken en symptomen

Hoe weet je of je last hebt van aangezichtspijn? Dat merk je aan een aantal kenmerken oftewel symptomen.

  • Pijn bij aanraking van de huid
  • Pijnprikkels door kauwen of praten
  • Pijnscheuten duren enkele seconden tot minuten
  • Soms continu aanwezige pijn

Spontane genezing

Zonder behandeling geneest aangezichtspijn soms spontaan. Hierbij verdwijnen de klachten na enkele maanden tot jaren. Helaas kunnen de klachten net zo hard weer terugkomen. Is dit het geval, dan kan een behandeling zeker helpen.

Behandeling van aangezichtspijn

Aangezichtspijn kan aardig wat invloed op je dagelijks leven hebben. Door de pijn is het soms niet mogelijk om naar het werk te gaan, een studie te volgen of leuke dingen te doen. Dit legt veel druk op het sociale en economische leven.

Hoe gaat een behandeling tegen aangezichtspijn in zijn werking en is dit ook effectief? Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak wordt het eerst met medicatie geprobeerd. Wanneer dit niet werkt is een operatieve ingreep een optie.

Behandeling medicatie

De eerste behandeling van aangezichtspijn bestaat uit het toedienen van medicatie. Zo wordt er vaak voor speciale pijnstillers gekozen. Deze verminderen de pijnklachten maar lossen het probleem natuurlijk niet op.

Bekijk pijnstillers

Verder wordt er soms een middel, dat ook tegen epileptische aanvallen wordt gebruikt, voorgeschreven. Hierdoor wordt de prikkeloverdracht van de zenuwcellen geremd. Bij sommige patiënten helpt dit voldoende en verminderen de klachten. Hierdoor is het weer mogelijk om met aangezichtspijn te leveren. Maar let op, de klachten kunnen later ook terugkomen.

Een operatieve ingreep

Helaas helpt een behandeling met medicatie niet altijd voldoende. Wanneer je last blijft houden van aangezichtspijn dan kan de arts tot een operatie besluiten. Dit wordt natuurlijk altijd in onderling overleg gedaan, want je moet hier volledig achter staan.

Tijdens de operatie wordt de drielingzenuw doorgesneden. Dit is een drastische ingreep waarbij de pijn verdwijnt. Nadeel is dat ook het normale gevoel in het gezicht verdwijnt. Het is dus goed nadenken of je deze operatie wel wil laten uitvoeren.

Een andere optie is het losmaken van de slagader aan de zenuw, waardoor de zenuw niet meer geprikkeld wordt. Er wordt een klein kussentje tussen deze twee geplaatst, waardoor ze elkaar niet meer aan kunnen raken. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van aangezichtspijn of dat de klachten minimaal zijn. Doordat de zenuw intact blijft zal ook het gevoel in het gezicht aanwezig blijven.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique