40 punten dieet – hoeveel calorieën?

Met het 40 punten dieet vallen veel mensen af. Gewicht verliezen is belangrijk voor de gezondheid, al helemaal wanneer er sprake is van fors overgewicht. Dit dieet staat al heel lang op het internet. Tegenwoordig heb je ook de 40 punten dieet heb. Hoeveel calorieën telt dit dieet en is het ook gezond? Ontdek alles over dit aan andere diëten.

Het leed dat afvallen heet

Wist je dat afvallen (gewicht verliezen) op nummer één in de top 5 goede voornemens staat? Afvallen valt niet mee, het is afzien en inleveren. Dagelijks zijn duizenden Nederlanders bezig met een bepaald dieet.

Hierbij is er een ruime keuze aan verschillende soorten diëten. Het ketogeen dieet (keto) maar ook het koolhydraatarm dieet is populair. Net als Sonja Bakker, het eiwitdieet en crashdieet.

Van het 40 punten dieet hoor je vrij weinig. Toch is dit een dieet dat voor de meeste mensen werkt. Wat is het beste dieet? Antwoord: geen dieet maar een gezonde levensstijl. Want diëten doe je niet voor even maar voor je hele leven. Dat is gewoon de harde waarheid.

Bekijk afslankpillen

40 punten dieet: hoeveel calorieën?

Het 40 punten dieet draait om calorieën tellen. Even voor de duidelijkheid: de meeste mensen bedoelen met calorie een kilocalorie (kcal). Elk punt staat voor 25 kcal. Met het 40 punten dieet eet je dagelijks maximaal 40 punten (dat klinkt logisch). Dit komt neer op 40 x 25 kcal = 1000 kilocalorieën per dag.

40puntendieet.nl versus puntentellen.nl

Wanneer je de website van het 40 punten dieet bezoekt dan zal het opvallen dat je doorgeleid wordt naar de website puntentellen.nl. Ja je ziet het goed, het gaat nog steeds om dezelfde website. Maar er is in de loop der jaren voor een andere URL gekozen.

Zijn 1000 kcal niet wat weinig?

Wanneer je naar de hoeveelheid kilocalorieën kijkt dan valt het 40 punten dieet onder het crashdieet. Met een crashdieet neem je dagelijks minder dan 1200 kcal per dag. Hierdoor creëer je een flink tekort aan energie. Je lichaam gaat dan versneld over op vetverbranding.

Op de korte termijn werkt dit goed. Je verliest in het begin vooral vocht en later ook wat vet. Maar dan gebeurt er iets vreemds in het lichaam. Je lichaam heeft namelijk in de gaten dat er dagelijks veel te weinig aan energie binnenkomt. Als antwoord hierop probeert je lichaam energie te besparen. Bijvoorbeeld door spieren af te breken. Want spieren verbruiken veel energie.

Het is helemaal niet zo goed om spierweefsel kwijt te raken. Het 40 punten dieet moet je daarom niet te lang volhouden.

Calorieën tellen

Het 40 punten dieet is niks anders dan calorieën tellen. Je vult dagelijks in wat je gegeten hebt en de hoeveelheid daarvan. Een speciale calculator zet de producten om in punten. Ieder punt staat gelijk aan 25 calorieën (kcal). Aan het einde van de dag zie je precies hoeveel punten je hebt ‘gescoord’. Hoe minder hoe beter, je moet namelijk niet boven die 40 punten uitkomen.

Naar calorieën teller

40 punten dieet app

Voorheen had je alleen de website van het 40 punten dieet. Deze is bereikbaar via 40punten.nl. Toen ik mijn zusje telefonisch die website doorgaf ging ze daadwerkelijk 40 punten intypen. Hilarisch!

Tegenwoordig heb je de 40 punten dieet app. Dat kon natuurlijk niet uitblijven want veel diensten en websites hebben er een applicatie bij. We doen toch alles op de smartphone. De 40 punten dieet app is ook nog eens hartstikke praktisch. Waar je ook bent of op welk moment van de dag: je hebt altijd toegang.

Hoeveel calorieën per dag nodig?

Volg je het 40 punten dieet? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel energie je normaal gesproken per dag nodig hebt. Nogmaals, je ziet hier overal calorieën staan. Maar er wordt natuurlijk kilocalorieën mee bedoeld.

De gemiddelde man heeft 100 punten per dag nodig (2500 calorieën). De gemiddelde vrouw doet het met minder: 80 punten per dag (2000 calorieën).

Het 40 punten dieet adviseert om tijdelijk 40 punten tot je te nemen per dag. Gelukkig vermeldt de website ook dat 40 punten wel erg weinig is. Het is namelijk de bedoeling dat je na enige tijd de hoeveelheid langzaam weer opvoert.

40 punten dieet ervaringen

Het is lastig te bepalen of dit dieet wel bij je past. Daarom heb je de 40 punten dieet ervaringen. Veel mensen vinden het dieet niet haalbaar. Je zet jezelf toch op een hongerdieet.

In principe is alles onder de 80 punten (voor vrouwen) en onder de 100 punten (voor mannen) al een goed begin. Het gaat er tenslotte om dat je meer calorieën op een dag verbrandt dan dat erin komt. Let wel goed op je stofwisseling. Met het ouder worden zal de stofwisseling trager zijn. Je hebt dan ook minder energie nodig.

Bewuster eten

Waarom zou je het 40 punten dieet volgen? Omdat je dan dagelijks calorieën aan het tellen bent. Dit maak je bewuster van de dingen die je eet. Je leert bijvoorbeeld dat een sneetje brood drie punten bevat en een marsreep 12 punten. Dat zijn best wel grote verschillen. Hierdoor maak je bewustere keuzes.

Door je bewust te zijn van wat je eet wordt het afvallen ook een stuk makkelijker. Alleen al daarom is het 40 punten dieet een aanrader. Zelfs wanneer je voor de 60 of 80 punten gaat.

Je gewicht bijhouden

Het 40 punten dieet bevat nog meer opties. Je kunt er namelijk heel goed je gewicht bijhouden. Dit doe je dagelijks, wekelijks of maandelijks. Of op elk ander moment dat het je uitkomt.

Een grafiek laat zien in hoeverre je bent afgevallen of bijgekomen sinds de beginperiode. Ook kun je dagen ertussenuit halen. Een leuke en handige tool, die de afvaller ook weer bewust maakt van zijn gewicht en de vorderingen.

Calorieën verbranden

Je kunt pas afvallen wanneer je calorieën verbrandt. Gelukkig is er de basale grondstofwisseling. Dit zijn calorieën die je verbrandt doordat je lichaam werkt (bijvoorbeeld de organen, bloedsomloop en spijsvertering).

Wil je afvallen dan is het belangrijk dat je dagelijks meer calorieën verbrandt dan dat je eet. Je hebt ook de mogelijkheid om je BMI te berekenen. Zo zie je direct of er sprake is van overgewicht. Ook bekijk je welke activiteit de meeste calorieën verbrandt. Of hoeveel je bijvoorbeeld met fietsen of het huishouden aan calorieën kwijtraakt.

Meer over het 40 punten dieet

Voorheen kon je gratis aanmelden bij het 40 punten dieet. In het jaar 2015 bedroegen de kosten € 12 per jaar. Wel kon je gebruikmaken van een voorbeeld maar werden de gegevens niet opgeslagen.

Hoe zit dit tegenwoordig? Je mag de website twee dagen gratis proberen. Na deze twee dagen stopt de registratie automatisch. Je zit dus niet aan een abonnement vast. Het stomme is dat er verder helemaal geen prijzen op de website staan.

Het gebruik van de 40 punten dieet app is gratis. Wel bevat deze applicaties advertenties. Hier halen ze hun inkomsten uit, accepteer dat maar.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique