4 weken zwanger en steken rechts in buik

Met een zwangerschap van 4 weken is al duidelijk dat je zwanger bent: de test geeft positief aan. Je bent 4 weken zwanger wanneer je op dag 28 zit van de eerste dag van de laatste menstruatie. Week 5 valt van dag 29 t/m 35. Klachten die hierbij horen zijn misselijkheid, gevoelige borsten, vaker plassen, soms wat bloedverlies en af en toe wat kramp of een steek in de buik. Opvallend is dat bij veel vrouwen deze steekjes rechtsonder in de buik voelbaar zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, bandenpijn of een miskraam.

4 weken zwanger: dag 29 t/m 35

Een zwangerschap van vier weken valt in de vijfde zwangerschapsweek. Dit noemen we ook wel dag 29 t/m dag 35. Gerekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Overigens ben je met vier weken zwangerschap eigenlijk nog maar twee weken zwanger. De echte zwangerschap begint namelijk vanaf de bevruchting, die rond de 14e dag van de cyclus plaatsvindt.

In werkelijkheid ben je dus in totaal 38 weken zwanger, maar voor het gemak wordt er gesproken over een zwangerschap van 40 weken die al begint vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Voor sommigen is dit verwarrend. Toch wordt deze rekenmethode algemeen aangehouden, zo ook in dit artikel.

Wat gebeurt er in deze periode?

Vrouwen die 4 weken zwanger zijn, verwachten aan het begin van de vijfde week eigenlijk hun menstruatie. Bij een zwangerschap worden ze niet ongesteld. Dit is dan ook het moment om een zwangerschapstest te doen. Een test meet de hoeveelheid HCG in de urine. Dit is een zwangerschapshormoon dat voornamelijk door de placenta aangemaakt wordt. Het hormoon zorgt ervoor dat het embryo groeit. Een hoeveelheid HCG vanaf 25 IU/L kan door de test gemeten worden. Hoe meer HCG, hoe positiever de test zal zijn.

Bekijk vroege zwangerschapstest

De bevruchting heeft al in de derde week plaatsgevonden. Vaak is dit ergens tussen dag 14 en 17. Rond de 23e tot 25e dag (4e week van de zwangerschap) zal de bevruchte eicel zich innestelen in de baarmoederwand. Dit geeft soms wat licht bloedverlies. Het bloed kan roze of bruin van kleur zijn, maar soms ook helderrood. Ook kan er wat pijn optreden. Dit is een vrij normaal verschijnsel.

Het embryo lijkt nu op een kikkervisje. Er is nog een staart aanwezig, die snel zal verdwijnen. Het hoofd en de rug zijn al aanwezig. In de rug vormt zich het ruggenmerg. Ook de hersenen worden gevormd. Wat in de eerste week nog uit één cel bestond, namelijk de eicel, is nu al een klein mensje in wording van ruim 125.000 cellen. De celdeling gaat dus razendsnel.

Steken en krampen rechtsonder in de buik

Het hebben van een menstruatieachtige buikpijn, buikkrampen en steken zijn veelgehoorde klachten tijdens de zwangerschap. Het maakt wel uit of deze ongemakken zich tijdens het eerste, tweede of derde trimster voordoen. De oorzaak is namelijk telkens weer anders. Opvallend is dat veel vrouwen klagen over steken rechtsonder in de buik, alhoewel het links ook wel eens voorkomt.

Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden. Als eerste kunnen het rommelende darmen zijn. Onder invloed van de zwangerschapshormonen verandert de werking van de darmen. Dit kan een rommelend gevoel geven, met soms wat buikpijn of krampjes. Het kan aan beiden kanten voelbaar zijn, maar ook aan slechts één zijde. Over het algemeen verdwijnen deze klachten na de eerste twaalf weken.

Bandenpijn met 4 weken zwangerschap

Bandenpijn is eigenlijk een pijn die optreedt tijdens het tweede en derde trimester. De baarmoeder hangt als het ware vrij in de buikholte en wordt op haar plaats gehouden door middel van banden. Door de groei van de baarmoeder wordt er aan deze banden getrokken. Dit geeft een pijnlijk, vaak zeurend gevoel. Maar ook al heel vroeg in de zwangerschap kan er een soort bandenpijn optreden.

Soms is de baarmoeder of zijn de banden erg gevoelig. Ze registreren dan pijn. Hoewel de baarmoeder in deze periode nog niet echt hard groeit, kan er wel irritatie ontstaan. De pijn kan soms aan één kant gevoeld worden, vooral bij het plotseling opstaan of bukken. Ook bijvoorbeeld hoesten kan bandenpijn verergeren of opwekken.

4 weken zwanger en een miskraam

Een miskraam ontstaat in de meeste gevallen tijdens de eerste vier weken van de zwangerschap. Vanaf vier weken zwangerschap is de kans op een miskraam ongeveer 10 procent. Vaak gaat dit eerst vooraf door het verdwijnen van de zwangerschapssymptomen en wat bloedverlies. Zet de miskraam door, dan zal het bloedverlies heviger worden. Ook zullen er dan buikkrampen optreden. Deze kunnen heviger zijn aan één kant. Het bloeden en de krampen stoppen wanneer de baarmoeder alles afgestoten heeft.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een andere, meer ernstige oorzaak voor pijn aan één kant van de buik, is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit noemen we ook wel een EUG (Extra=buiten, Uterus=baarmoeder, Graviditeit=zwangerschap). De bevruchte eicel kan haar weg richting de baarmoeder niet voortzetten, vaak als gevolg van een afsluiting of verstopping tussen eierstok en baarmoeder. Vaak is er sprake van een verkleving, vergroeiing of beschadiging van de eierstok of eileider. Denk bijvoorbeeld aan een oude infectie, littekenweefsel, endometriose of een aangeboren afwijking.

In de meeste gevallen blijft het bevruchte eitje ergens in de eileider hangen, maar kan ook in de eierstok, de baarmoederhals of in de buikholte achter blijven.

Dit merk je van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In het begin is er nog niks te merken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het zwangerschapshormoon HCG wordt gewoon aangemaakt, waardoor een zwangerschapstest positief uitvalt. Ook zullen hierdoor zwangerschapsverschijnselen optreden. Je voelt je echt zwanger. Er zal vaak als eerste pijnklachten optreden, bijvoorbeeld omdat de eileider wordt opgerekt. De bevruchte eicel blijft zich immers delen en groeit.

Wanneer de bevruchte eicel ergens anders is blijven hangen waar meer ruimte is, kunnen de klachten pas veel later optreden. In de meeste gevallen treden de eerste klachten tussen de 4 en 8 weken zwangerschap op.

Naast pijn zal er vaak een bloeding optreden. Dit ontstaat door beschadiging van bijvoorbeeld de eileider. Uiteindelijk zal het embryo afsterven. Dit gebeurt omdat deze buiten de baarmoeder niet kan groeien. Het ontbreekt er aan voedingsstoffen en ruimte. Het gevaar van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit hem in de schade die kan ontstaan. Zo kan de eileider uiteindelijk scheuren. Dit geeft hevige pijn en bloedingen. Er kan zoveel bloedverlies optreden, dat dit levensbedreigend wordt. Een snelle handeling is dan ook zeker nodig.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique