3 weken zwanger, bruin bloedverlies

Je bent 3 weken zwanger en hebt wat bruin bloedverlies of een bruine afscheiding. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je drie weken zwanger bent dan zit je op 22-28 dagen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. In deze periode kan een bevruchte eicel zich innestelen. Soms gaat dit gepaard met wat bloedverlies. bruin bloedverlies is oud bloed, dit zit al langer in de baarmoeder. Er kunnen ook andere oorzaken voor bloedverlies zijn.

Bloedverlies of afscheiding?

Er is een verschil tussen bloedverlies en afscheiding. Afscheiding is een normaal verschijnsel dat vooral tijdens de vruchtbare periode voorkomt, maar ook gedurende de afscheiding. Je hebt het dan ook wel over witte vloed.

Bloedverlies is het verlies van enkele druppels tot veel bloed. Maar soms is dit bloed zo minimaal, dat het zich vermengt met de afscheiding. We spreken dan ook wel van een roze of bruine afscheiding.

Wanneer ben je 3 weken zwanger?

Hier ontstaat soms nogal wat onduidelijkheid over. Want wanneer ben je nou 3 weken zwanger? In Nederlandse en Belgische praktijken wordt de zwangerschap als volgt berekent:

1e week zwanger (dag 0-7): Een nieuwe cyclus begint met de eerste dag van de menstruatie. Gemiddeld duurt de menstruatie 4 tot 6 dagen.

2e week zwanger (dag 8-14): Het lichaam zorgt ervoor dat een follikel tot rijping komt. Deze zal aan het einde van de eerste twee weken ruim twee centimeter groot zijn. Hieruit zal een eicel springen. Dit noemen we ook wel de eisprong. Aan het einde van de tweede week kan er dus een bevruchting plaatsvinden. Maar dit kan ook in het begin van de derde week gebeuren. Gemiddeld vindt de eisprong op dag 14 van de cyclus plaats.

3e week zwanger (dag 15-21): Ergens tussen dag 14 en 17 is de eicel bevrucht. Het geslacht is bij de bevruchting al bepaald. De eicel wordt door middel van trilhaartjes in de eileider voortgeduwd richting de baarmoeder. De eicel zal zich hier gaan innestelen. In de meeste gevallen gebeurt dit ongeveer op dag 23 van de cyclus oftewel 9 dagen na de eisprong. In theorie gebeurt dit dus pas in de 4e week van de zwangerschap.

4e week zwanger (dag 22-28): De eicel heeft de baarmoeder bereikt en nestelt zich stevig in de baarmoederwand. Dit kan met wat bloedverlies gepaard gaan.

Je bent dus 3 weken zwanger (21 dagen) wanneer je in de vierde week van de zwangerschap zit (dag 22-28).

Bruin bloedverlies en 3 weken zwanger

Bij bruin of roze bloedverlies wordt er vaak als eerste aan een innesteling gedacht. Dit is ook niet zo vreemd, want de innesteling gaat vaker gepaard met bloedverlies. Het eitje vreet zich als het ware in de baarmoederwand. Hierdoor kan er een bloedvaatje beschadigd raken. Als gevolg hiervan zal er soms wat licht bloedverlies optreden. Sommige vrouwen hebben sneller last van bloedverlies en kunnen dan ook wat meer bloeden.

In de meeste gevallen zal het bij een innesteling gaan om een roze afscheiding. Dit ontstaat doordat er weinig bloedverlies is, dat zich mengt met de witte afscheiding. Tezamen kleurt dit roze. Maar ook kan de afscheiding bruin zijn. Bruine afscheiding of bruin bloedverlies duidt altijd op oud bloed. Dit bloed zit al enige tijd in de baarmoeder of de baarmoederhals. Oud bloed gaat ‘roesten’ en kleurt daardoor bruin.

Theoretisch gezien zal met precies 3 weken zwangerschap (21 dagen) nog geen innesteling plaats vinden, maar pas rond de 23e-25e dag van de cyclus. Op dit moment ben je 3 weken zwanger en zit je in de vierde zwangerschapsweek. Direct bloedverlies tijdens een innesteling is altijd roze (afscheiding) of helderrood van kleur.

Wanneer het bloed enige tijd blijft zitten kleurt het bruin, zoals eerder gezegd. Kan dit met 3 weken zwangerschap? Ja, dit kan. Wanneer de innesteling bijvoorbeeld op dag 23 plaatsvond, kan het bloed op dag 24 tot 26 alsnog naar buiten komen. Het is dan bruin van kleur. 

Vroege miskraam en bruin bloedverlies

Helaas kan het bloedverlies ook een vroege miskraam betekenen. Ruim de helft van alle zwangerschappen eindigen in een miskraam. De meeste miskramen ontstaan rond de vier weken zwangerschap. Dit is het tijdstip waarop de menstruatie normaal gesproken verwacht wordt. Om die reden hebben veel vrouwen niet in de gaten dat ze een miskraam ondergaan, omdat het lijkt op een normale (soms wat hevigere) menstruatie.

Een zwangerschapstest wordt vaak pas vanaf vier weken zwangerschap gedaan. Maar met een vroege zwangerschapstest kun je al vier dagen voor de verwachte menstruatietesten!

Soms kondigt een miskraam zich aan met eerst wat bruin bloedverlies. Er treedt dan al een kleine bloeding op die weer stopt. De miskraam zet dan nog niet door. Het gevolg is een bruine afscheiding of bruin bloedverlies. Enkele dagen later zet de miskraam alsnog door. Vaak is er dan sprake van een zwangerschap van vier tot vijf weken.

Vroege zwangerschapstest

De meeste zwangerschapstesten kun je uitvoeren vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie. Vrouwen noemen dit ook wel de NOD: Niet Ongesteld Dag. Dit is de dag waarop ze ongesteld moeten worden, maar hopen dat deze uitblijft.

Tegenwoordig zijn er zwangerschapstesten die veel gevoeliger zijn en al enkele dagen voor de NOD kunnen testen. Dit maakt dat veel vrouwen niet alleen veel eerder weten dat ze zwanger zijn, maar daardoor ook vaker erachter komen dat een miskraam al heel vroeg kan ontstaan.

Bekijk de vroege zwangerschapstest

Of je zelf al zo vroeg wil testen hangt van je eigen verwachtingen af, maar ook of je de spanning goed aankan. Omdat ruim de helft van alle zwangerschappen al heel vroeg in een miskraam een dicht, kan er natuurlijk een teleurstelling zijn.

Kun je niet met deze spanning omgaan, pest dan liever vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie. Hiervoor gebruik je een normale zwangerschapstest. Vanaf vier weken zwangerschap is de kans op een miskraam ‘nog maar’ ongeveer tien procent. Met 12 weken zwangerschap is dit al teruggelopen tot 7 procent. Tussen de 12 en 16 weken is de kans op een miskraam 5 procent. Na de eerste 16 weken komt een miskraam nog minder vaak voor.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique