Je bent 16 weken zwanger en hebt krampen. De eerste kramp of steek is vaak afkomstig van de innesteling. Naarmate je meer zwanger bent worden de krampen anders. Wanneer je 16 weken zwanger bent (4 maanden) is de kans op een miskraam erg klein. Toch maken veel vrouwen zich zorgen wanneer ze iets voelen. Heb jij dat ook? 16 weken zwanger & krampen kan van alles betekenen.
16 weken, 4 maanden zwanger
Met 16 weken zwanger zit je in de 17e zwangerschapsweek. Dit is te vergelijken met 4 maanden zwanger of de 5e zwangerschapsmaand. De eerste 12 weken zijn voorbij, de periode waarin de meeste miskramen voorkomen.
Misschien wist je nog niet maar ruim 10 procent van alle zwangerschappen eindigt tussen de 4 en 12 weken in een miskraam. Gelukkig gaat het bij de overige 90 procent wel goed. Krampen of buikkrampen zijn een veel gehoorde klachten met 16 weken.
Wat betekenen buikkrampen?
Helaas komen buikkrampen regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Geef echt al vroeg in de zwangerschap last van hebben. 16 weken zwanger & krampen is dus geen vreemd verschijnsel. Ook later in de zwangerschap merk je dat je buikpijn of buikkrampen hebt.
Je moet echt weten dat de kans op een miskraam met 16 weken zwangerschap vrij laag is. Toch blijf je in onzekerheid zitten. Daarom hieronder enkele oorzaken voor het verschijnsel 16 weken zwanger en krampen hebben.
Bandenpijn door groei van de baarmoeder
De meest voor de hand liggende oorzaak voor krampen is bandenpijn. De baarmoeder is een orgaan dat ruimte nodig heeft om te groeien. Daarom hangt ze als het ware in de buikholte aan banden. Deze banden houden de baarmoeder op haar plaats.
Door de groei van de baby groeit natuurlijk ook de baarmoeder. Er wordt dan automatisch aan de banden getrokken: er komt wat druk op te staan. Vooral bij het lopen, bukken, hoesten of andere verhoogde druk in de buik is dit voelbaar. De ene vrouw beschrijft het als een plotselinge stekende pijn, terwijl de andere vrouw een continu zeurend gevoel heeft.
Bandenpijn is onschuldig
Hoewel bandenpijn veel klachten met zich mee kan brengen is het een onschuldige pijn. Het is eigenlijk een goed teken: de baby groeit en je bent volop zwanger! Voor wie er echt last van heeft is er de buikband.
Let wel op want er zijn verschillende buikbanden verkrijgbaar. Veel vrouwen dragen een sierbuikband. Deze is in vele mooie kleurtjes of vrolijke designs en maken je zwangere buik nog mooier. Maar ze ondersteunen de buik niet.
Ga daarom altijd voor een ondersteunende buikband. Deze vind je bij de thuiszorgwinkel maar bestel je ook online. De band ondersteunt niet alleen de onderbuik, maar ook de rug. Je betaalt tussen de € 15 en € 35 voor een ondersteunende buikband.
Bekijk ondersteunende buikbanden
Rommelende darmen
16 weken zwanger & krampen? Grote kans dat het om rommelende darmen gaat. Bij rommelende darmen zijn de darmen uit hun normale doen: ze werken anders dan je zou mogen verwachten. Dit komt vooral in de eerste 16 weken van de zwangerschap voor.
Door het zwangerschapshormoon HCG gaan de darmen vaak wat trager werken. Hierdoor ontstaat er een verstopping. Dit noem je ook wel obstipatie. Tussen de 14 en 16 weken is de hoeveelheid HCG op zijn hoogst, daarna neemt dit weer af naar het niveau van 4 tot 8 weken. Wie last heeft van rommelende darmen merkt niet alleen een tragere stoelgang op, maar ook vaak krampen en harde ontlasting.
Vezelrijke voeding bij rommelende darmen
Vezelrijke voeding helpt de stoelgang verbeteren. Dit zit vooral in volkoren producten zoals volkoren macaroni, roggenbrood en volkoren brood. Ook zilvervliesrijst, krenten en peulvruchten helpen mee.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken. Door een tekort aan vocht wordt de ontlasting te hard. Het lichaam onttrekt dan het benodigde vocht hieraan. Vochttekort is vaak ook aan de urine op te merken: deze is dan sterk geconcentreerd.
Worden de buikkrampen ondraaglijk en is er echt veel moeite met de stoelgang? Dan kan het hepen om een laxeermiddel te nemen. Begin met een huismiddeltje zoals Roosvicee laxeer of rozenbottelsiroop. Helpt dit niet, vraag dan aan de huisarts een middeltje. Ga nooit op eigen initiatief aan de laxeermiddelen, vooral niet tijdens de zwangerschap.
Diarree wanneer je zwanger bent
Waterige ontlasting of diarree hoort nooit bij het zwanger zijn. Diarree ontstaat door een infectie. Dit kan een infectie met een virus of een bacterie zijn. Via besmet voedsel komt deze binnen, maar ook bijvoorbeeld via besmette handen.
Bij diarree werken de darmen te snel. Er wordt dan te weinig vocht onttrokken aan de ontlasting. Hierdoor komt deze er weer waterig uit. Doordat de darmen van slag zijn krampen ze samen. Dit geeft soms heftige buikkrampen. In de meeste gevallen verdwijnt deze infectie binnen enkele dagen vanzelf. Het is belangrijk om in deze periode voldoende te blijven drinken, er gaat namelijk veel vocht verloren.
Miskraam met 16 weken zwangerschap
Wist je dat ruim de helft van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam? Dit gebeurt tussen de 2 en 4 weken zwanger, dus nog vóór de menstruatie verwacht wordt. Tussen de 4 en 12 weken is de kans op een miskraam 10 procent. Tussen de 12 en 16 weken is de kans 5 tot 7 procent.
Een miskraam is het afstoten van het embryo of de foetus. In de meeste gevallen komt dit door een aanlegfout. Soms is de oorzaak te vinden in een afwijking van de baarmoeder, een vleesboom of is de match tussen eicel en zaadcel niet goed. Vaak wordt er ook geen duidelijke oorzaak gevonden.
Zo herken je een miskraam
Een miskraam begint vaak met wat bloedverlies. Dit kan roze, bruin of rood zijn, afhankelijk van de hoeveelheid en de ouderdom van het bloed. Later treden er wat lichte krampen op, die het meest lijken op een beginnende menstruatie. Het verdwijnen van de zwangerschapsverschijnselen is ook een duidelijk kenmerk.
Doe je een zwangerschapstest? Dan zal je merken dat deze een lichter positief resultaat heeft dan voorheen. Probeer het maar eens uit.
Wanneer de miskraam doorzet zullen de buikkrampen heviger worden. Ook het bloedverlies wordt heviger. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is, hoe meer de baarmoeder moet samentrekken om alles uit te stoten. Dit kan behoorlijke pijnlijke krampen met zich meebrengen.
Ee maandverband is in dit stadium ook niet meer voldoende om het bloed op te vangen. Bij de drogist of apotheek is ook kraamverband verkrijgbaar: dit vangt meer vocht op. Wil je niet de deur uit, bestel dan online kraamverband. >> Bekijk kraamverband
Zenuwen en stress geven ook krampen
Sommige vrouwen zijn wel erg nerveus of zenuwachtig tijdens de zwangerschap. Misschien heb je er ook last van. Vooral wanneer je eerder een miskraam hebt meegemaakt ben je onzeker.
Langdurige zenuwen kunnen overgaan in stress. Door zenuwen of stress gaan de darmen anders werken. Bij zenuwen werken de darmen vaak sneller, waardoor je meer en vaker naar de wc moet. Wanneer je last hebt van stress dan werken de darmen juist vaak langzamer.
Vooral zenuwen kunnen een raar gevoel in de buik geven. Deze variëren van een knoop in de maag tot een krampachtig gevoel. Stress geeft vaak buikpijn als gevolg van verstoppingen.
16 weken zwanger en krampen: dit kun je doen
Je ziet dat krampen verschillende oorzaken heeft. Ga niet zomaar aan de slag met medicijnen. Raadpleeg bij langdurige stress de huisarts. Ben je erg onzeker over de zwangerschap, praat dan met de verloskundige.
Soms kan een echo je geruststellen. Bedenk echter dat een echo nog steeds geen garantie geeft dat alles goed blijft gaan. Vertrouw erop dat je de eerste 12 weken voorbij bent en dat de kans dat het nu nog mis gaat, heel erg klein is.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique